Foto: AP/Scanpix/LETA
Iepriekš dzirdēts par to, ka eksperimentos likta lietā suņu ārkārtīgi labā oža, lai iemācītu atšķirt Covid-19 pacientu no vesela cilvēka. Vageningenas Universitātes Nīderlandē pētnieki gājuši vēl soli tālāk un mēģinājuši iemācīt bitēm identificēt Covid-19, vēsta "Business Insider".

Kā jau minēts, iepriekš pēc būtības līdzīgi eksperimenti veikti ar suņiem. Francijas un Libānas pētnieku komanda uztrenēja sešus suņus atšķirt inficēta cilvēka sviedru aromātu no vesela cilvēka sviedru aromāta. Vairāk par šo pētījumu "Campus" vēstīja decembrī rakstā "Vai suņi spēj saost ne tikai narkotikas, bet arī Covid-19? Pētnieki lūko to noskaidrot". Kas līdzīgs veikts arī Vācijā, taču visi šie pētījumi ir salīdzinoši neliela mēroga un ar vairākiem citiem ierobežojumiem. Taču – suņu superdegunu izmantošana mums nav nekāds jaunums. Galu galā tos ļoti sekmīgi nodarbina arī kā narkotiku un sprāgstvielu meklētājus.

Izrādās, ka arī bites var noderēt – šiem kukaiņiem ir ļoti attīstīta oža. Pētnieki eksperimentā vairāk nekā 150 bitēm mēģināja "iemācīt" atpazīt ar Covid-19 inficētas ūdeles aromātu no vesela dzīvnieka aromāta. Katru reizi, kad bites tika pakļautas inficēta dzīvnieka aromātam, pētnieki tās atalgoja ar cukura-ūdens šķīdumu. Katru reizi, kad bites tika pakļautas neinficēta dzīvnieka aromātam, našķis netika piedāvāts. Šādi, veicot daudzus atkārtojumus, bites ar laiku pašas izstiepa snuķīti un izbāza mēli, kad nonāca saskarsmē ar inficētas ūdeles aromātu – gaidīja cukurūdens "balvu". Turklāt vairums kukaiņu atšķirību starp inficētu un neinficētu dzīvnieku spēja noteikt ļoti ātri, dažu sekunžu laikā. Attiecīgi bites mēles izbāšana ir kas līdzīgs pozitīvam Covid-19 testam. Taču, protams, šis ir tikai eksperiments, lai pētītu konceptu kā tādu.

Dirks de Grāfs, kurš pēta kukaiņus un dzīvnieku imunoloģiju Gentes Universitātē Beļģijā ziņu aģentūrai "Reuters" uzsvēra, ka šī ir interesanta un laba ideja, taču "noteikti dod priekšroku klasiskajiem un sevi pierādījušajiem testiem". "Esmu liels bišu mīļotājs, taču es medus bites liktu lietā citiem mērķiem, ne Covid-19 diagnostikai," bilda zinātnieks.

"Neviens nesaka, ka šīs bites var aizietot PĶR (polimerāzes ķēdes reakcijas) testus, taču koncepts ir daudzsološs," izdevumam "Nature" norāda veterinārais neirologs Holgers Volks. Potenciāls nākotnē varētu būt šādas metodes pielietošana mazattīstītajās valstīs, kur bieži vien nav pieejams nepieciešamais laboratoriskais aprīkojums paraugu analīzei. Šobrīd Vageningenas Universitātes zinātnieki strādā pie iekārtas prototipa, ar kuru varētu šādi vienlaikus apmācīt daudzas bites.

Starp citu, arī bites nav pionieres kukaiņu ožas izmantošanā specifiskiem mērķiem – ko līdzīgu ASV Aizsardzības ministrijas paspārnē pētīja jau pirms 20 gadiem gan ar bitēm, gan lapsenēm un kodēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!