Foto: AP/Scanpix/LETA
Klimata pārmaiņu modeļi prognozē – planētai arvien vairāk sasilstot, palielināsies dažādu postošu un ekstrēmu dabas parādību varbūtība, tostarp nereti izskanējušas prognozes, ka viesuļvētru nākotnē būs ne tikai vairāk, bet tās būs arī spēcīgākas. Vērienīgā pārskatā, apkopojot datus par pēdējām četrām desmitgadēm un aptuveni 4000 tropiskajiem cikloniem, ASV pētnieki secinājuši – tā tik tiešām noticis.

Vietnē "Live Science" norādīts, ka viesuļvētru pētījumi, iekļaujot datus par ilgu laika periodu, ir visai sarežģīts uzdevums. Galvenokārt tāpēc, ka datu ievākšanas tehnoloģijas strauji attīstās un, piemēram, ar 1980. gadā pieejamajiem instrumentiem un metodēm ievākti un analizēti dati nevar tik vienkārši tikt salīdzināti ar 2010. gadā ievāktiem datiem. "Normalizēt" datus, lai tie būtu savstarpēji salīdzināmi un izprast tendences, bija lielākais izaicinājums vērienīgajā pētījumā, kurā ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras administrācijas pētnieki apkopoja informāciju laika periodā no 1979. līdz 2017. gadam.

Minētais laika periods izvēlēts tāpēc, ka šo pēdējo desmitgažu laikā globāli vidējā temperatūra paaugstinājusies jau ļoti strauji.

"Lielākais izaicinājums, lai noteiktu tendences, bija – dati ievākti ar labāko tehnoloģiju, kāda bija pieejama konkrētajā laikā. Tāpēc katru gadu dati ir nedaudz atšķirīgi no iepriekšējā, katrs jauns satelīts aprīkots ar citiem instrumentiem un ievāc datus nedaudz citā veidā, tāpēc mums galu galā bija uzdevums "sadiegt kopā deķi" no daudz maziem lupatu gabaliņiem," skaidro viens no pētījuma līdzautoriem Džeimss Kosins.

Lai tiktu pie salīdzināmas datu kopas, pētnieki jaunākiem un asākiem satelītattēliem, kuros redzami cikloni, ar speciāli pielāgotām metodēm samazināja kvalitāti, lai tos varētu salīdzināt ar pagājušajā gadsimtā uzņemtajiem. Tāpat netika izmantoti satelītuzņēmumi, kuros cikloni redzami no tādiem leņķiem, no kādiem bildes nebija iespējams uzņemt pirms 20 gadiem. Galu galā zinātnieku rīcībā tāpat bija iespaidīgs datu apjoms – ap 225 tūkstoši līdzīgas kvalitātes attēlu par aptuveni četriem tūkstošiem ciklonu.

Rezultāti – viesuļvētras tik tiešām ir vairāk nekā pirms 40 gadiem, un tās ir arī spēcīgākas. Piemēram, vētru ar vēja ātrumu virs 180 kilometriem stundā varbūtība pieaugusi par 15 procentiem. Tieši šādu tendenci lielākoties prognozē arī klimata pārmaiņu modeļi. Pētījuma autori gan uzsver, ka šajā publikācijā nav mēģināts atbildēt uz jautājumu, vai izmaiņas viesuļvētru skaitā un to stiprumā ir klimata pārmaiņu sekas, vien norāda uz faktiem – pasaule sasilst un vētras kļūst spēcīgākas.

Visu pētījumu vari lasīt, klikšķinot šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!