Foto: Shutterstock
Kuram no putniem ir vislielākās izredzes sociālajā vietnē "Instagram" izpelnīties atzīmi "Patīk"? Beidzot noskaidrota atbilde uz šo jautājumu, kuru neviens nemaz neuzdeva! Pētnieki rūpīgi analizēja 27 tūkstošus putnu fotogrāfiju "Instagram", lai noskaidrotu – kuras putnu sugas īpatņu fotouzņēmumi ir visatzinīgāk novērtētie.

Izrādās, vislabākās izredzes pie atzīmes "Patīk" jeb tā dēvētā "laika" tikt ir Austrālijā un Tasmānijā mītošajam Podargus strigiodes. Angliski šīs sugas nosaukums ir "Tawny Frogmouth", ko varētu aptuveni tulkot kā dzeltenbrūnā varžrīklīte vai varžmutīte, bet īsti oficiāla latviskojuma šai sugai nav, tāpēc katrs var izpausties pēc sirds patikas. Ornitologi gan droši vien ieteiktu pieturēties pie latīniskā nosaukuma – to nekļūdīgi sapratīs visās pasaules malās.

Šo vidēja izmēra putnu ar pārējam ķermenim proporcionāli lielu galvu nereti kļūdaini uzskata par pūčveidīgo kārtai piederošu – gan izskata, gan tā naksnīgā dzīvesveida dēļ, taču Podargus strigiodes nav tuvs pūču radinieks.

Foto: Shutterstock

Ja jau šis ir iecienītākais putns "Instagram", varētu domāt – katrai otrajai putnu fotogrāfijai vietnē jābūt tieši ar šo putnu, taču nē. Runa bija par "instagramīgāko", ne populārāko putnu. Ko tas īsti nozīmē?

Lūk, zinātnieki apkopoja 27 tūkstošus bilžu no deviņiem populārākajiem ornitoloģijas fotogrāfijām veltītajiem "Instagram" kontiem (@best_birds_planet, @best_birds_of_world, @nuts_about_birds, @birdfreaks, @birdsonearth, @bestbirdshots, @audubonsociety, @bird_brilliance, @your_best_birds). Kopējā potenciālā auditorija – ap 3,5 miljoni lietotāju.

No visa bilžu klāsta tikai 65 bildēs bija redzams Podargus strigiodes – populārākais tas noteikti nav. Taču šīs 65 bildes tika pie daudz vairāk atzīmēm "Patīk" nekā, saskaņā ar pētnieku izstrādāto metodoloģiju un prognozēm, tām vajadzētu saņemt salīdzinājumā ar citu putnu fotogrāfijām. Atzīmes "Patīk", kas katrai bildei "pienāktos", tika prognozētas, ņemot vērā gan fotogrāfiju publicēšanas laikus, gan katra atsevišķā konta, kurš ievietojis bildi, sekotāju skaitu un citus faktorus. Ja bilde saņēma vairāk "Patīk" nekā prognozēts, tā saņēma punktus; ja bilde netika "laikota" tik daudz, kā pētnieku modelis prognozēja, tad punkti atņemti.

Foto: Shutterstock

"Savelkot kopā" visus datus, arī varēja secināt – kuras putnu sugas īpatņi visbiežāk pārspēja prognozes un izpelnījās vairāk atzīmes "Patīk", un visai īgnā paskata putnelis plūca uzvaras laurus.
Varbūt šī ir ilgi gaidītā atzinība, ko Podargus strigiodes sen pelnījis pēc tam, kad 2004. gadā izdevumā "Nature Australia" tika nominēts par visnelaimīgākā paskata putnu?

Jāatzīst, ka Podargus strigiodes tik tiešām ne vienā vien attēlā izskatās visai īgns, it kā būtu tikko pamodināts agrā rītā pēc pamatīgi noballētas nakts vai nupat ieradies darbā, pa ceļam ietrāpot pērkona negaisā. Taču acīmredzami tas cilvēkus ļoti piesaista. Varbūt tāpēc, ka katrs ik pa laikam jūtamies tieši tā, kā šis Austrālijā mītošais putns izskatās?

Foto: Shutterstock

Šī tendence attiecināma arī uz citiem putniem – labākas izredzes izpelnīties atzīmi "Patīk" ne vienmēr bija košiem putniem, kurus vairums cilvēku uzskatītu par objektīvi estētiski glītiem, bet gan tiem īpatņiem, kas bija unikāli un neierasti. Jo neparastāk izskatījās putns, jo lielākas izredzes bildei bija tikt pie atzinīga vērtējuma. Protams, arī košie lidoņi tika pie savas godam nopelnītās interneta atzinības devas.

Visa publikācija pieejama izdevumā "i-Perception", klikšķinot šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!