Foto: Publicitātes attēli

Lai raisītu vidusskolēnos lielāku interesi par biometeriāliem un ķīmijas tehnoloģiju un ļautu viņiem gūt priekšstatu par pētnieku darba ikdienu laboratorijās, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Rūdolfa Cimdiņa Rīgas Biomateriālu inovāciju un attīstības centrs 2. novembrī uzņems Latvijas skolēnus, kuri piedalās Valsts izglītības satura centra praktiskās ievirzes seminārā "Beta".

Valsts izglītības satura centrs (VISC) organizē otro praktiskās ievirzes semināru "Beta" šajā mācību gadā, un tas tiek veltīts vispārīgās ķīmijas tehnoloģijas biomateriālu virzienam. Seminārs paredzēts 10.–12. klašu skolēniem, kuriem ir padziļināta interese par ķīmiju, fiziku, medicīnu, ķīmijas tehnoloģiju un materiālzinātni, kuri izstrādā zinātniskās pētniecības darbu vai savu nākotnes profesiju vēlas saistīt ar kādu no šīm zinātņu nozarēm.

Seminārs notiks 2. novembrī RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Vispārīgās ķīmijas tehnoloģijas institūta Rūdolfa Cimdiņa Rīgas Biomateriālu inovāciju un attīstības centrā, Pulka ielā 3, Rīgā. Centrs ir Baltijā lielākais un modernākais biomateriālu pētniecības centrs, kurā top "rezerves daļas" cilvēka bojāto audu un orgānu aizvietošanai, piemēram, "mākslīgie kauli". Centrā tiek sintezēti un pētīti jauni implantmateriāli medicīniskam pielietojumam, kā arī izstrādāti jauni ekomateriāli vides tehnoloģijām.

RTU pētniece Agnese Stunda-Zujeva palīdzēs vidusskolēniem gūt priekšstatu par biomateriāliem un ķīmijas tehnoloģiju. Viņa vadīs arī materiālmācības lekciju par keramiku.

Skolēniem tiks piedāvāta arī ekskursija pa Rūdolfa Cimdiņa Rīgas Biomateriālu inovāciju un attīstības centru, ļaujot iepazīties ar pētnieku darbu un darba vidi. RTU pētnieku vadībā "Betas" dalībnieki varēs arī paši strādāt laboratorijās, veicot praktiskos grupu darbus. Skolēni tiek aicināti izvēlēties vienu no sešām piedāvātajām grupām:

  • 3D drukas pamati: modeļa izstrāde ar TINKERCAD, druka un produkta pēcapstrāde. Grupu vadīs pētnieks Andrejs Šiškins. Vidusskolēnus, kuri izvēlēsies piedalīties šajā darba grupā, VISC aicina ņemt līdzi datorus;
  • porainu biokeramikas pamatņu izgatavošana kaulaudu inženierijai un to būtiskāko parametru, proti, porainības, poru izmēru un formas noteikšana. Grupu vadīs pētniece Līga Stīpniece;
  • porainu kalcija fosfātu granulu izstrāde uz nātrija algināta gēlu bāzes kaulaudu inženierijai un to būtiskāko parametru: poru izmēru, skaita un formas noteikšana. Grupu vadīs pētniece Marina Sokolova;
  • zāļu piegādes sistēmas hidrogēlu bāzes. Hialuronskābes un polilizīna hidrogēlu ieguve un īpašību analīze, zāļu piegādes sistēmu veidošanas procesa analīze. Grupu vadīs pētniece Elīza Tračuma;
  • keramiskais pulveris – tehniskās keramikas pamatelements. Nanopulvera un makropulvera atšķirīgās īpašības. Granulometrija. Paraugu presēšana tabletēs. Grupu vadīs pētniece Marika Mosina;
  • no putekļiem līdz produktam. Saistvielu tipa, koncentrācijas un laika ietekme uz granulācijas procesu. Granulu veidošana ar rotējošā cilindra metodi. Grupu vadīs pētniece Kristīne Irtiševa.

Praktiskās ievirzes seminārs "Beta" plānots no pulksten 10.30 līdz 15.30. Lai tajā piedalītos, 10. – 12. klases skolēniem līdz 29. oktobrim jāaizpilda pieteikuma anketa. Aizpildot anketu, jānorāda izvēlētā grupa praktiskā darba veikšanai laboratorijā. Anketu vari aizpildīt šeit.

Uz RTU Rūdolfa Cimdiņa Rīgas Biomateriālu inovāciju un attīstības centra bāzes tuvāko gadu laikā RTU studentu pilsētiņā Ķīpsalā tiks izveidota Baltijas Biomateriālu ekselences centra (BBEC) vadošā mītne. BBCE izveidē apvienojušās vairākas starptautiski atzītas pētniecības institūcijas un industrijas pārstāvji – RTU, Latvijas Organiskās sintēzes institūts (OSI), Rīgas Stradiņa universitāte (RSU), RSU Stomatoloģijas institūts (RSU SI), AO Pētniecības institūts Davosā, Šveicē, un Fridriha Aleksandra Erlangenas – Nirnbergas universitātes Biomateriālu centrs Vācijā ar mērķi izveidot spēcīgu zinātnisko centru biomateriālu jomā Baltijā, kur būs iespējams pētīt un izstrādāt jaunus biomateriālus, ko izmanto kaulaudu atjaunošanai, sejas, mutes un žokļu ķirurģijā, ortopēdijā un citās jomās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!