Foto: AFP/Scanpix/LETA

Grūti iedomāties jaunieti – astronomijas entuziastu, kura sapnis nebūtu ja ne strādāt, tad vismaz paviesoties NASA, organizācijā, kas gan faktiski, gan popkultūrā ir sinonīms vārdam "kosmoss". Volfam Sukieram, 17 gadus vecam jaunietim no Skārsdeilas, Ņujorkas štatā, izdevās ne tikai tikt pie prakses vietas pasaulē pazīstamākajā kosmosa izpētes aģentūrā, bet arī veikt atklājumu, kas varētu radīt baltu skaudību pat dažā krietni pieredzējušākā astronomā. Proti, pusaudzis, strādājot ar NASA "planētu mednieku" – teleskopu TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), jau trešajā dienā uzgājis iepriekš pētniekiem nezināmu citplanētu.

TESS meklē planētas ar tā dēvēto tranzīta metodi, proti, tiek novērota kāda zvaigzne, kuras parasti apzīmē ar TOI (TESS Object of Interest) un kārtas numuru, un tiek reģistrēta zvaigznes izstarotās gaismas intensitāte, fiksējot izmaiņas tajā. Proti, ja gaisma periodiski kļūst vājāka, tad atkal atgūst iepriekšējo intensitāti, viena no iespējām ir, ka TESS redzamo zvaigznes disku periodiski šķērso planēta.

17 gadus vecais jaunietis trešajā dienā praksē NASA novērojis zvaigžņu TOI 1338 (zvaigžņu, jo šī ir binārā zvaigžņu sistēma, proti, sistēmā ir divas zvaigznes) sistēmu aptuveni 1300 gaismas gadu attālumā no Zemes.

Viņš jau trešajā dienā pamanījis pazīmes, kas liecina par potenciālu planētas klātbūtni šajā sistēmā. Sukiera "priekšniecība" – pieredzējuši astronomi – vairākas nedēļas veica datu analīzi un galu galā apstiprināja, ka pusaudzis tik tiešām pamanījis iepriekš mums nezināmu planētu.

Astronomi aprēķinājuši, ka tā ir teju septiņas reizes lielāka par Zemi un tikai 13. šāda tipa planēta, kuru cilvēce atklājusi.

Sākotnēji pusaudzis domājis, ka izmaiņas gaismas intensitātē izraisījusi abu zvaigžņu savstarpējā mijiedarbība, taču nesakrita laiks. "Izrādījās, tā ir planēta," Sukiers secinājumu atstāstīja ASV raidorganizācijai CBS.

Novērojums veikts pagājušā gada vasarā, taču NASA visu šo laiku "turēja sveci zem pūra". Sukiera atklājums publiskots vien Amerikas Astronomijas biedrības 235. sanāksmē Honolulu šā gada janvāra sākumā.

Jaunatklātās planētas, kurai dots nosaukums TOI 1338 b, tranzīti ir ar neregulāriem intervāliem – no TESS skatpunkta planēta zvaigznes disku šķērso ik 93 vai 95 dienas.

Pats pusaudzis, kurš ir arī kvēls "Zvaigžņu karu" fans, cer, ka šis varētu būt labs sākums karjerai astronomijas lauciņā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!