Šajos ar Marsa orbītā esošajiem pavadoņiem uzņemtajos attēlos sarkanās planētas virsma nedaudz izskatās pēc zirnekļu tīkla izraibināta tuksneša. Vai varbūt pēc pludmales, kur kāpas sanestas gandrīz vai bišu šūnu rakstā. Izrādās, ka šo skaisto musturu, mainoties gadalaikiem, veido procesi, kuros iesaistīts oglekļa dioksīda un ūdens ledus, vēsta "Universe Today".

Titulbildē redzamais attēls uzņemts ar "Mars Reconnaissance Orbiter" pavadoņa HiRISE kameru. Pavadonis Marsu bildē jau gandrīz 20 gadus, piegādājot mums augstas izšķirtspējas attēlus. HiRISE kameras zinātniskā komanda norāda, ka tuvu Marsa poliem šie raksti veidojas, Marsa regolītā sasalušajam ūdenim izplešoties. Šis process sašķeļ garozas augšējo kārtu daudzstūrainos segmentos, bet pēc tam sasalis oglekļa dioksīds (tā sauktais sausais ledus) sublimējoties šo erozijas procesu veicina vēl vairāk.

Šis process ir sezonāls un ilgstošs, un krāšņās ainavas neuzrodas viena gada laikā. Tas notiek gadiem ilgi, planētas virsmai tuvu esošajiem ledus slāņiem gadalaiku maiņu ietekmē saraujoties un izplešoties.

Sublimācijas procesā gāzes no virsmas paceļ līdzi smalkas regolīta daļiņas, tādējādi vēl vairāk erodējot kanālus, pa kuriem gāzes ceļas augšup. Pēc tam daļiņas atkal nosēžas uz virsmas tumšajos, vēdekļiem līdzīgajos veidojumos. Reizēm šie kanāli aizveras un atkal atveras vēlāk, tādējādi no viena izejas punkta var veidoties pat vairāki tumšāko daļiņu "vēdekļi", vērsti dažādos virzienos – atkarībā no vēja virziena konkrētajā brīdī. To labi var redzēt šajā attēlā:


Planētu pētnieki pievērš uzmanību šiem daudzstūrainajiem rakstiem uz Marsa un citu planētu virsmas, jo tie var atklāt šo to par neredzamajiem ledus krājumiem zem planētas virsmas – to, kur ledus ir vairāk, kur mazāk –, kā arī par planētas ilgtermiņa klimatiskajiem apstākļiem un to izmaiņām.

Līdzīgi raksti rodami tepat uz Zemes – ledus segās Arktikā un Antarktikā. 2015. gadā zonde "New Horizons" traucās garām pundurplanētai Plutonam un fiksēja, ka arī uz šīs ledainās un tālās pasaules ir redzami līdzīgi veidojumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!