Piektdiena, 27. septembris, Cēsīs tika aizvadīta nākotnes vīziju un scenāriju gaisotnē – šogad, ņemot vērā klimata pārmaiņu radītos izaicinājumus, Zinātnieku nakts virstēma bija "Zinātne nākotnei". Pasākuma organizatori – Vides risinājumu institūts kopā ar vairāk nekā 15 partneriem no visas Latvijas – apmeklētājus aicināja ielūkoties divās nākotnes attiecību šķautnēs: cilvēks ekosistēmā un ekosistēma cilvēkā.

Lai izprastu nākotnes attīstības iespējamos virzienus, kas saistīti ar cilvēka attiecībām un apkārtējo vidi, tika prezentētas vīzijas par nākotnes dārzu, nākotnes pļavām, nākotni bez atkritumiem un nākotnes uzturu. Iespējams, jau pavisam drīz doma par no sliekām pagatavotiem produktiem mūsu ikdienas maltītē nešķitīs nedz nereāla, nedz traka.

Pasākuma laikā interesentiem arī bija iespējams ielūkoties nākotnē caur divām instalācijām, kur viena piedāvāja redzējumu par Cēsīm nākotnē, bet otra – par nākotnes Latviju klimata pārmaiņu kontekstā.

Savukārt, lai ielūkotos nākotnes cilvēka sajūtu un sociālās pasaules veidošanā, zinātnes un mākslas centrā "Brūzis" bija iespēja piedalīties aktivitāšu sadaļā "Ekosistēma cilvēkā", kura galvenokārt bija vērsta uz nākotnes skaņas modelēšanu. Apmeklētāji varēja iepazīties ar Latvijā radītām skaņas apstrādes tehnoloģijām, piedalīties modulāro sintezatoru darbnīcā, kā arī visiem kopā radīt interaktīvu modulāru audiovizuālu performanci.

Tie, kam vairāk patīk vērot, ne iesaistīties, Vides risinājumu institūts sadarbībā ar mākslas telpu "Mala" bija sarūpējuši performances no tādiem māksliniekiem kā "Selffish", Alise Klimanska un "Planet of Resistors".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!