Foto: LU fotoarhīvs
Latvijas Zinātnes padome (LZP) izsludinājusi fundamentālo un lietišķo pētījumu 2020. gada zinātnieku individuālo projektu iesniegumu atklāto konkursu. Konkursā projektus var iesniegt Latvijas Republikas zinātniskās institūcijas, kas reģistrētas Zinātnisko institūciju reģistrā un kas atbilst pētniecības organizācijas definīcijai. Viena projekta kopējais īstenošanas laiks ir 13 kalendārie mēneši. Projektu iesniegšanas termiņš ir 2020. gada 28. septembris.

Atklātā konkursa mērķis ir radīt jaunas zināšanas un tehnoloģiskās atziņas visās zinātnes nozarēs, atbalstot izcilāko zinātnieku un jauno zinātnieku individuālos pētniecības projektus, sagatavojoties garantētās nodarbinātības jeb tenūras sistēmas ieviešanai Latvijā, vienlaikus nodrošinot visu zinātnes nozaru grupu vienmērīgu attīstību.

Latvijas Zinātnes padomes direktore Gita Rēvalde komentē, ka "šis jau ir otrais, lai gan ārkārtas, grantu konkurss 2020. gadā, un tā ir lieliska iespēja vismaz 100 Latvijas izcilākajiem zinātniekiem konkursa kārtībā saņemt pētniecības grantus individuālu projektu īstenošanai visās zinātnes nozarēs. Tādējādi tiks stimulēta Latvijas ekonomiskā izaugsme un rūpniecības konkurētspēja, mazinot Covid-19 izraisītās sekas un sagatavojoties iespējamām līdzīgām krīzēm nākotnē."

Konkursam pieejamais valsts budžeta finansējums ir 11,2 miljoni eiro, kas piešķirts ar Ministru kabineta 2020. gada 11. augusta lēmumu, lai nodrošinātu pasākuma "Zinātnisko institūciju zinātnes izcilības un snieguma finansējuma nodrošinājums pētniecības specializācijas, izcilības un ietekmes stiprināšanai – vienotas akadēmiskās un zinātniskās karjeras sistēmas reformas ieviešanai un zinātnes un inovācijas lomas palielināšanai" ieviešanu 2020.-2021. gadā.

Projektu pieteikumi iesniedzami Nacionālajā zinātniskās darbības informācijas sistēmā, klikškinot šeit.

Lai sagatavotu projektu iesniegumus, ieteicams noskatīties informatīvo vebināru LZP "YouTube" kontā. Visa nepieciešamā informācija par konkursu un dalību tajā atrodama LZP mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!