Foto: Publicitātes attēli
Ikgadējā stipendiju konkursā, ko rīko Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Attīstības fonds kopā ar ilggadējo sadarbības partneri uzņēmumu "Emergn", šogad laurus plūca trīs studenti. Katrs no viņiem 10 mēnešus saņems 300 eiro studiju stipendiju.

"Sadarbojoties ar mācību iestādēm, mūsu uzdevums ir motivēt cilvēkus apgūt jaunas zināšanas un atbalstīt talantīgus studentus. Studiju stipendiju konkurss ir viena no aktivitātēm, ko īstenojam izglītības jomā jau vairākus gadus. IT industrijā jaunās tehnoloģijas un IT risinājumi parādās ļoti ātri, tāpēc, atbalstot studentus, mēs sniedzam ieguldījumu biznesa un nozares attīstībā nākotnē," uzsver "Emergn" valdes priekšsēdētājs Pēteris Krastiņš.

Stipendijas saņems Latvijas Universitātes (LU) maģistrants Dzintars Spodris, RTU trešā kursa students Rūdolfs Pļaviņš un Vidzemes augstskolas trešā kursa studente Elīna Smoļaka. Visi trīs jaunieši studē informācijas tehnoloģijas (IT) un jūtas apmierināti ar savu studiju izvēli, kā arī pauž gandarījumu par uzvaru konkursā un saņemto stipendiju.

Inovācijas, kas uzvarētājiem ļāva nopelnīt stipendiju


Dzintars Spodris konkursā prezentēja tīmekļa lietotni algu aprēķina uzskaitei. "Savu profesiju sākotnēji izvēlējos finanšu jomā, vairāk nekā 10 gadus esmu strādājis grāmatvedībā. No 2017. gada sāku strādāt IT sektorā, jo sapratu, ka tā ir profesija, kas pelna. Papildus tam gribēju iegūt izglītību IT maģistrantūrā, jo atbilstošs diploms un zināšanas, ko dod augstskola, ir ļoti noderīgas. Mans konkursa projekts ir kā gatavs produkts, kuru reāli jau testē vairāki uzņēmumi. Tā izstrādē būtiski palīdzēja mana iepriekšējā pieredze grāmatvedībā," stāsta Dzintars.

Stipendiju konkursa uzvarētājs ierosina veidot projektus, kuri liekas gana interesanti, lai ieguldītu savu laiku. Universitāte devusi daudz teorētisko zināšanu, taču šādu projektu izstrāde ļauj izpausties praktiski. Dzintars vēl nezina, kā izmantos piešķirto stipendiju, taču ir par to gandarīts un plāno darboties IT jomā tepat Latvijā.

Elīna Smoļaka stipendiju konkursā prezentēja mobilo lietotni orientēšanās sacensību dalībnieku pašreģistrācijai pirms sacensībām. Studijas IT nozarē Vidzemes Augstskolā trešajā kursā nav nejaušs solis, jo matemātika Elīnai patikusi jau no skolas laikiem, kā arī paveicās ar lielisku matemātikas skolotāju.

"Lai darbotos IT, matemātiskā domāšana ir ļoti svarīga. Man patīk sevi izaicināt IT nozarē, pie tam šajā ziņā pastāv daudz stereotipu attiecībā uz meitenēm un atbilstību darbam IT. Manas mācības ir attaisnojušās, katru dienu uzzinu daudz jauna un satieku jaunus cilvēkus. Šī nozare ir ļoti plaša, tajā var daudz ko apgūt, īpaši mobilo lietotņu izstrādē. Vidzemes Augstskolā ir Zinātņu un tehnoloģiju centrs, kur papildināt savas zināšanas, dažādas laboratorijas – biznesa, inovāciju un prakses laboratorijas –, un tā ir iespēja apgūt zināšanas papildus studijām. Katrā kursā, kas saistīts ar programmēšanu, ir kāds prakses darbs, tālab bez teorijas darbojamies arī praktiski un zināšanas nostiprinām uzņēmumos. Mans konkursa darbs vēl nav publiski pieejams, tas ir mans lielākais projekts, plānoju to papildināt un aizstāvēt bakalaura darbā.

Manuprāt, viss ir par un ap cilvēkiem, kurus satiec un kuri dod iedvesmu. Man ļoti daudz palīdzējuši tieši apkārtējie cilvēki. Nebūtu tik tālu tikusi bez pasniedzēju un vecāku atbalsta. Aicinu nevienu nepadoties, īpaši par meitenēm runājot, un nepadoties stereotipiem," uzsver Elīna.

Piešķirtā stipendija ļaus Elīnai apgūt papildu zināšanas dažādos IT nozares tiešsaistes kursos, kā arī mācīties franču valodu. "Man ir liels saraksts ar to, ko gribu apgūt. Es noteikti vēlos palikt Latvijā un strādāt mobilo lietotņu izstrādē, kas mani ļoti interesē," nākotnes plānus ieskicē Elīna.

Rūdolfs Pļaviņš stipendiju konkursā izstrādāja saraksta programmu "To Do List": "Veidoju vēlamo un izdarāmo lietu sarakstu, jo gribēju redzēt, cik laika es pavadu saviem hobijiem, lai redzētu, vai tiešām esmu tik aizņemts, cik man šķiet, vai man ir vairāk brīvā laika," stāsta Rūdolfs.

Rūdolfs studē RTU trešajā kursā datorsistēmas. "Man arī vidusskolā patika matemātika, taču tīri ar matemātiku neko izdarīt nevar, tad sāku skatīties programmēšanas valodas, un man iepatikās. Vidusskolā sāku taisīt dažādus IT projektus, līdz pieteicos studijām IT jomā. Nenožēloju, tas ir ļoti daudzveidīgi, ir daudz jāzina – datu bāzes, programmēšanas valodas, sistēmanalīze. Ir pat grūti izvēlēties virzienu, kur tālāk mācīties, jo interesē programmēšana, tostarp mājaslapu un mobilo lietotņu izveide.

Mācībās ir daudz teorijas, nedaudz pietrūkst vairāk praktiskās bāzes, tikšanās ar nozares speciālistiem. Tālab dažkārt ir grūtāk rast priekšstatu, kā tas viss saiet kopā. Kolīdz ir prakse, tad ir vieglāk.
Rūdolfs Pļaviņš

Mani projekti dzīvē vēl nav ieviesti, pagaidām tos veidoju paša intereses pēc, lai pamācītos, bet, ja būs kāda vērtīga ideja, es noteikti pacīnīšos, lai to palaistu tirgū. Ir jābūt interesei par to, ko dari. Mana rekomendācija studentiem ir piestrādāt pie projektiem ārpus mācībām un lietderīgi izmantot laiku. Piešķirtā stipendija man palīdzēs pilnveidot zināšanas tiešsaistes kursos, bez programmēšanas man interesē arī mūzika. Iespējams, nopirkšu ģitāru un papildus pilnveidošu savus hobijus un zināšanas," stāsta Rūdolfs, kurš, tāpat kā abi iepriekš minētie stipendijas saņēmēji, plāno palikt strādāt Latvijā IT nozarē.

Stipendiju konkursā piedalījās studenti no RTU, LU, Vidzemes Augstskolas, Ventspils Augstskolas un Latvijas Lauksaimniecības universitātes. Dalībnieku vidū bija gan bakalaura, gan maģistrantūras studenti. Vērtējot studentu darbus, tika ņemts vērā darba apraksts, realizējamā projekta aktualitāte, mūsdienīgums, kā arī studenta kopējā pieeja darbam – cik daudz laika veltīts projekta izstrādei, cik daudz pētīta tēma. Koprezultātu iespaidoja arī studenta vidējā atzīme mācībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!