Galvkāji mīt vēl lielākās dzīlēs, nekā iepriekš droši bija zināms – arī par sešiem kilometriem lielākā dziļumā. To apgalvot ļauj unikāls novērojums, kur tā dēvētais Dambo astoņkājis nofotografēts 6957 metru dziļumā.

Līdz šim lielākās dzīles, kurās fiksēts Grimpoteuthis īpatnis, bija 5145 metru dziļumā. Šīs ģints galvkājus dēvē arī par Dambo astoņkājiiem – par godu "Disney" multfilmu varonim zilonēnam Dambo, jo izaugumi virs astoņkāja acīm atgādina ziloņa ausis. Dambo astoņkāji ir, cik mums zināms, visdziļāk mītošie galvkāji pasaulē.

Britu dziļūdens biologs Alans Džeimisons sadarbībā ar kolēģi no ASV Maiklu Vehioni akadēmiskajā izdevumā "Marine Biology" publicējuši veiktā novērojuma aprakstu.

Džeimisons ir viens no pasaulē atzītiem ekspertiem dziļūdens novērojumu veikšanā un pēta faunu daudzu kilometru dziļumā, izmantojot īpaši sagatavotas kameru un mērinstrumentu sistēmas, kas tiek nolaistas līdz pat pašai okeāna gultnei un fiksē tuvumā esošos dzīvniekus.

Publikācijā Džeimisons atskaitās par diviem Dambo astoņkāju novērojumiem Indijas okeānā Zunda dziļvagā (dēvētā arī par Javas dziļvagu) – vienu 5760 metru (attēls a) dziļumā un otru 6957 metru (attēls b) dziļumā. Pēdējais ir skaidrs apliecinājums, ka šie dzīvnieki mīt arī hadāla zonā jeb tajā okeāna daļā, kas ir dziļāka par sešiem kilometriem.

Iepriekšējais rekords – novērojums 5145 metru dziļumā – tika izdarīts pirms pusgadsimta un fiksēts melnbaltā fotogrāfijā.

Džeimisona novērojums ļauj izdarīt pieņēmumus, ka potenciāli pat 99% okeāna gultnes ir piemērota dzīvotne šīs ģints astoņkājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!