Foto: EPA/Scanpix/LETA

Pirmdienas pēcpusdienā tapa zināms, ka NASA drons "Ingenuity", kas uz sarkano planētu ieradās pirms diviem mēnešiem kopā ar roveru "Perseverance", veiksmīgi aizvadījis pirmo izmēģinājuma lidojumu. Tas ir pirmais kontrolētais motorizēta rotoru lidaparāta lidojums uz citas planētas.

Dati no nelielā, aptuveni 1,8 kilogramus smagā drona caur roveru "Perseverance" nosūtīti uz Zemi un saņemti ap pulksten 13.15 pēc Latvijas laika. Tie liecina, ka rotoru lidaparāts ap pulksten 7.31 šorīt veicis plānoto lidojumu, paceļoties trīs metru augstumā un gaisā pavadot 40 sekundes. Neilgā lidojuma laikā drons iemūžināja veikumu gan video, gan foto.

""Ingenuity" veicis savu pirmo lidojumu, pirmo kontrolēto motorizēta lidaparāta lidojumu uz citas planētas," paziņoja drona komandas vadošais pilots Havards Grips, apstiprinot pēcpusdienā saņemtajos telemetrijas dators redzamo.

Fakts, ka lidojums ilga vien nepilnu minūti, nemazina tā nozīmību. Jā, Marsa gravitācija ir mazāka par Zemes, taču jāatceras, ka Marsa atmosfēra ir ārkārtīgi retināta. Šis faktors atsver mazāka pievilkšanas spēka ieguvumu, un nebūt nevarēja automātiski pieņemt – ja mēs bez problēmām varam lidināt rotoru dronus uz Zemes, tad tas būs tikpat vienkāršs uzdevums Marsa atmosfērā. Pierādot, ka arī uz sarkanās planētas ar īpaši viegliem un pielāgotiem rotoru lidaparātiem ir iespējams pacelties gaisā, inženieri bruģē ceļu, lai nākotnē šādus dronus uz Marsa un citām pasaulēm varētu izmantot jau pētniecībai un datu vākšanai.

Foto: EPA/Scanpix/LETA

"Mēs nu varam teikt, ka esam piedzīvojuši paši savu brāļu Raitu brīdi," atzina drona misijas menedžere Mimi Aunga. NASA vietu, no kuras gaisā pacēlās drons, arī nosauca par godu motorizētās aviācijas pionieriem – par brāļu Raitu lidlauku.

Tiesa, ierastie apskāvieni un kopīga svinēšana daudziem no "Ingenuity" komandas izpalika – Covid-19 laikā noteikto ierobežojumu dēļ lielākā daļa komandas locekļu notiekošo vēroja attālināti videokonferencē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!