Šogad varam baudīt īpaši siltu un saulainu vasaru, bet vai vienmēr sauļošanās ir veselīga? Tradicionāli uzskatām, ka D vitamīns rodas saules staru ietekmē, bet vai ar to mums pietiek? Vai D vitamīns tiešām ir tik nozīmīgs dažādu slimību profilaksei? Šos un citus jautājumus par sauļošanās ietekmi uz ādas veselību, kā arī D vitamīnu Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) podkāsta "RSU Veselības ekspresis" trešajā epizodē apskata RSU Dermatoloģijas un veneroloģijas katedras vadītāja doc. Elga Sidhoma un RSU docētāja, endokrinoloģe Ieva Ruža.

D vitamīna nozīme pēdējā laikā ir plaši pētīta, un ārsti runā par D vitamīna trūkuma pandēmiju visā pasaulē – ne tikai ziemeļu zemēs, bet arī tādās saulainās valstīs kā Spānija un Austrālija. Pētījumi ir veikti arī Latvijā – viens no tiem uzrādīja, ka pat 85-87 procenti gados jaunu un veselu cilvēku D vitamīna līmenis ir ļoti zems gan ziemā, gan vasarā.

"D vitamīns ir hormons, kas pārsvarā veidojas mūsu organismā saules ietekmē un ir īpaši nozīmīgs – tā trūkums ietekmē ne tikai kaulu veselību, bet arī imunitāti, psihisko veselību, aizsardzību pret onkoloģiskām un citām nopietnām saslimšanām," uzsver Ruža. "Diemžēl Latvijā ar sauli vai pārtiku to nevaram uzņemt pietiekamā daudzumā, tāpēc lielākajā daļā gadījumu tas jāuzņem papildus gan ziemā, gan vasarā. Cik daudz – tas jāizlemj kopā ar ārstu pēc asins analīžu rādītājiem. Latvijā no maija līdz augustam, atrodoties saulē 15-30 minūtes, varam uzņemt zināmu devu D vitamīna, bet tā krājumi iztērējas apmēram divu nedēļu laikā."

"Diemžēl daudziem cilvēkiem par sauļošanos ir tāds priekšstats, ka tā ir gulēšana saulē dienas vidū vairākas stundas, kamēr āda ir sarkana," par sauļošanos no dermatologa skatupunkta stāsta Sidhoma.

"Pārmērīga sauļošanās noteikti nav veselīga, un risinājums ir gan izvairīšanās atrasties tiešos saules staros dienas vidū, gan saules aizsargkrēmu lietošana. Aizsargkrēmus vēlams izvēlēties ar UVA un UVB filtriem, kas pasargā no ādas apdeguma, ļaundabīgu un labdabīgu ādas veidojumu, kā arī pigmentācijas plankumu rašanās un ādas fotonovecošanās," norāda Sidhoma.

Abas speciālistes ir vienisprātis, ka ir iespējams pilnvērtīgi baudīt vasaru un sauli, atrodot veiksmīgu līdzsvaru starp saules aizsargkrēmu lietošanu un mērenu uzturēšanos saulē. Sidhoma atzīst, ka tagad pacienti ir kļuvuši daudz izglītotāki, vairāk seko līdzi ultravioleto staru indeksam, savas ādas stāvoklim un lieto aizsargkrēmus. "Priecē tas, ka praktiski nav pacientu, kas apmeklē solāriju, jo tas arī ir riska faktors ādas saslimšanām."

Sabiedrībā arvien vairāk nostiprinās priekšstats, ka veselīga āda ir nepārsauļota," uzsver dermatoloģe.

Raidieraksts ir pieejams "Spotify" un "Podbean" platformās, kā arī klausāms RSU "YouTube" kanālā.

--

Jaunais podkāsts savu nosaukumu aizņēmies no augstskolas un AS "Pasažieru vilciens" kopš 2013. gada kopīgi īstenotās akcijas "RSU Veselības ekspresis". Akcijas laikā īpašos reisos devās augstskolas mācībspēki un studenti, lai popularizētu veselīgu dzīvesveidu un uzkrātās zināšanas sniegtu plašākai sabiedrībai. Tāds ir arī jaunā podkāsta mērķis, lielāku akcentu liekot uz starpdisciplināro aspektu, pie diskusiju galda pulcējot dažādu disciplīnu ekspertus, lai vienkāršās sarunās dalītos ar jaunākajiem atklājumiem un atgādinātu senas patiesības par to, kā varam dzīvot veselīgāk un harmoniskāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!