Tā saucamās "džetpakas" jeb reaktīvās mugursomas – individuālas ietaises īsiem pārlidojumiem – jau kopš 60. gadiem ir neatņemama sastāvdaļa popkultūrā. Ar tādu savulaik lidojuši pat veseli divi Džeimsi Bondi – gan Šons Konerijs 1965. gadā, gan Pīrss Brosnans 2002. gadā. Tomēr ilgu laiku šīs ietaises nebija diez ko praktiskas. Taču tuvojas brīdis, kad "džetpakām" noteiktās jomās varētu būt aizvien nozīmīgāka loma. To lieliski nupat nodemonstrējusi britu izgudrotāja Ričarda Brauninga dibinātā "Gravity Industries".

Braunings pats visbiežāk arī ir izmēģinājuma pilots "Gravity Assist" izstrādātajām lidošanas iekārtām. Nupat, 8. maijā, kompānijas vietnē publiskots paraugdemonstrējuma video, kurā izmēģināta ar 3D tehnoloģijām drukāta reaktīvā mugursoma.

Izmēģinājuma lidojumā 3,5 minūšu laikā "džetpaka" ļāva sasniegt miglā tīta kalna virsotni, kopumā veicot apmēram divu kilometru garu ceļu un vertikāli paceļoties par apmēram 670 metriem.
Šīs tehnoloģijas neļauj veikt ilgus un garus pārlidojumus, taču tām var būt kritiski svarīga loma glābšanas operāciju laikā, kad, piemēram, kāds cilvēks ir smagi cietis un atrodas grūti pieejamā vietā, kurp ar lielākiem lidaparātiem piekļūt liedz nelabvēlīgi laikapstākļi (šajā gadījumā tā bija bieza migla), bet ar kājām līdz cietušajam jāmēro ilgs ceļš.

"Šī sistēma ir kas līdzīgs paramediķim uz motocikla pilsētvidē un smagi cietuša cilvēka gadījumā var iezīmēt robežu starp izdzīvošanu vai nāvi," video aprakstā skaidro "Gravity Industries". Uzņēmums aplēsis, ka līdzīgas distances mērošana šajā gadījumā paramediķu komandai, kas kalnā kāptu ar kājām, prasītu vairāk nekā stundu.

Kaut ar šādu ietaisi kalnā uzlidot var tikai atsevišķs cilvēks, arī viena labi apmācīta mediķa savlaicīga ierašanās var nozīmēt izglābtu dzīvību, cietušajam pēc iespējas ātrāk saņemot pirmo palīdzību un paramediķim stabilizējot viņa stāvokli, līdz ierodas jau labāk aprīkota mediķu komanda.

To, ka šādām ietaisēm primāri pielietojums varētu būt glābšanas operācijās, raidorganizācijai BBC pērn atzina arī Sirakūzas Universitātes asociētais profesors un aviācijas inženieris Bendžamins Akihs, minot ne tikai paramediķus, bet arī ugunsdzēsējus-glābējus un likumsargus. Ar laiku, protams, šādas "reaktīvās mugursomas" jau varētu kļūt arvien pieejamākas arī tiem, kas vienkārši vēlas izklaidēties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!