Ilze, Roberts un Krišjānis ir kā vairums jauniešu – nav bijuši teicamnieki un uzreiz arī nav zinājuši, ko vēlas darīt un kādu karjeras ceļu izvēlēties. Taču šie Liepājas jaunieši ir vieni no tiem, kuru zinātniski pētnieciskie darbi (ZPD) izpelnījās atzinību ne tikai Liepājā un Latvijā, bet arī aiz valsts robežām. Šajā video uzzināsi, kā sācies trīs talantīgo jauniešu ceļš zinātnes pasaulē.

Ilze savā ZPD pēta, kā viļņu kustību izmantot enerģijas iegūšanai. "Vienmēr ir tas mūžīgais jautājums – no kā mēs varam dabūt elektrību?" klāsta Ilze. Ar fizikas pasniedzēja Ulda Žaimja atbalstu tapa ģeneratora prototips, kura idejas pamatā ir novērojums, ka piekrastē viļņi plūst divos pretējos virzienos. "Nāk vilnis, kas iekustina turbīnu, bet tad ir arī pretvilnis, kas kavē turbīnas kustību," skaidro Ilze. Tāpēc radās ideja par ģeneratoru ar divām turbīnām, kur vienu iekustina pirmais vilnis, bet otra "noķers" pretvilni. "Tā šīs turbīnas, mainot novietojumu un nepārtraukti rotējot, ražo elektrību," piebilst Ilze.

Ilzes ideja izpelnījās atzinīgu novērtējumu ne tikai pilsētas un reģiona mērogā, bet arī valsts mērogā, kas deva iespēju to prezentēt starptautiski Apvienotajos Arābu Emirātos.

Roberta ZPD uzvaras gājiens ir pirmā vieta Latvijā, pirmā vieta olimpiādē Turcijā, dalība MILSET posmā Polijā un arī INTEL ISEF forumā Amerikas Savienotajās Valstīs.

Kas Robertam, kurš ir futbolists un spēlē komandā "Tukums 2000", nodrošināja šādus panākumus?
"Kad es viņam pajautāju – Robert, tavi sasniegumi ir sportā. Kāpēc vēlies izstrādāt pētniecisko darbu pie manis? Puisis tūliņ atbildēja – skolotāj, es būšu sportists līdz 30+ gadiem. Ko es darīšu pēc tam? Tas noteikti mani uzrunāja jau pašā sākumā," saka fizikas pasniedzējs Žaims.

Roberta pētniecības objekts ir dabiski strukturēti siltumizolācijas materiāli. "Viss slēpjas struktūrā. Meldriem, ja tos pārgriežam šķērsgriezumā, redzam – tur ir gaisa burbulīši. Tas ir svarīgi siltumizolācijas materiāliem, tas padara tos par efektīviem, funkcionāliem materiāliem," pauž Roberts, kuru aizrauj ideja par dabas radītu struktūru izmantošanu cilvēku izgatavotos materiālos.

Krišjāņa ZPD darbs ļāva viņam piepildīt senu sapni – eksperimentēt ar raķešdegvielu un dzinējiem.
"Man bija 12 gadi, kad "YouTube" pirmo reizi atradu video, kur trīs čaļi sanāca kopā un nedēļas laikā uztaisīja vairākus nopietnus raķešdzinējus. Kopš tā laika man bija sapnis uztaisīt pašam savu dzinēju," saka Krišjānis un atklāj, ka vecākiem sākotnēji šī aizraušanās diez ko neesot patikusi. Tomēr pret "spridzināšanu" pieredzējušu pasniedzēju vadībā vecāki tik strikti vairs neiebilda. "Ar Krišjāni mani piedzīvojumi visā ZPD vadīšanā noteikti saistīsies ar pamatīgu sprādzienu universitātes pagalmā. Krietnu laiku meklējām detaļas," norāda pasniedzējs Žaims.

Šobrīd teju ik nedēļu kosmosā dodas kāda raķete, un raķešdzinēji kā tādi nav nekas jauns, tāpēc bija jāatrod sava unikāla niša. Krišjānis pēta ļoti reti izmantotu raķešdzinēju sprauslas veidu.

Vairāk par jauniešu idejām skaties Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotajā video.

--

Videofilmu mērķis ir veidot jauniešu (skolēnu) priekšstatu par zinātnes nozīmi un daudzveidību, Latvijas zinātnieku sasniegumiem, veicināt interesi par zinātni un pētniecību kā par iespējamo karjeru un rosināt savlaicīgi uzsākt darbu pie kvalitatīvām studijām nepieciešamo zināšanu, prasmju un iemaņu apgūšanas skolā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!