Foto: Shutterstock
No 7. janvāra līdz 7. februārim Latvijas Nacionālajā bibliotēkā iespējams iepazīt 12 lieliskus Latvijas zinātniekus un viņu darbu. Izstādi trešo gadu veido Izglītības un zinātnes ministrija, ik reizi stāstot par 12 mūsdienu Latvijas zinātniekiem un viņu sasniegumiem, lai cildinātu Latvijas zinātnes spēku un daudzveidību.

Latvijas attīstības pamatā ir jaunu zināšanu radīšana un prasme tās lietpratīgi izmantot. Zinātnieki ir tā sabiedrības daļa, kas ar savu nerimstošo zinātkāri, pastāvīgo interesi, aizrautīgo degsmi un ambīcijām attīsta mūsu zināšanu kultūru. Uzkrātās zināšanas veido mūsu pasaules izpratni un veicina nemitīgu pašattīstību un valsts ilgtspējīgu attīstību.

Ar izstādes #ZinātneLatvijai palīdzību Izglītības un zinātnes ministrija vēlas stiprināt sabiedrībā izpratni par zinātnes nozīmi kā Latvijas ekonomikas virzītājspēku. Tas, kas šodien ir jauns zinātniskais atklājums, rīt būs ekonomsikās attīstības stūrakmens. Latvija ir guvusi būtiskus sasniegumus dažādās zinātņu jomās, piemēram, medicīnā un farmācijā un materiālu zinātnē, kas vainagojušies ar veiksmīgiem produktiem. Iepazīsties ar 12 izcilniekiem!

Logopēde Baiba Trinīte, Liepājas Universitātes Pedagoģijas un sociālā darba fakultāte. Baiba Trinīte pēta skolotāju balss traucējumus un apkārtējās vides mijiedarbību uz tiem.

Fiziķis Artūrs Vrubļevskis, Ventspils Augstskolas Inženierzinātņu institūts "Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs". Fiziķis šobrīd nodarbojas ar Saules pētīšanu un ar savu komandu cenšas noskaidrot lēnā Saules vēja avotu.


Pārtikas produktu pētniece Ilga Gedrovica, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultāte. Gedrovica šobrīd pēta kāpurus, circeņus un sliekas kā daļu no nākotnes ēdienkartes. Doma, ka Latvijas sliekās varētu būt daudz vērtīga, ar ko pabarot pasauli, pētniecei ienāca prātā, ravējot piemājas dārziņu. Ilgas mērķis ir radīt ko pasaulei nozīmīgu.

Kodolfiziķis Kārlis Dreimanis, Liverpūles Universitāte. Šobrīd Dreimanis strādā pie augstas enerģijas daļiņu fizikas eksperimentiem, mēģinot izprast elektromagnētisko un kodolspēku darbību.

Socioloģe Inta Mieriņa, LU Sociālo zinātņu fakultāte. Mieriņa jau teju 10 gadu pēta migrācijas, integrācijas un nacionālās identitātes jautājumus, tostarp iesaistoties arī politikas dokumentu izstrādē.


Fiziķis eksperimentators Guntars Kitenbergs, Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte. Kitenbergs šorbrīd mēģina izprast procesus, kas notiek mīkstos magnētiskos materiālos, mēģinot izpētīt, kā objekti uzvedas ārējā magnētiskajā laukā, jo īpaši to, kā veidojas šķidrumu plūsmas apkārt objektiem.

Molekulārbioloģe Dace Pjanova, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs. Pētniece šobrīd kopā ar kolēģiem strādā pie audzēju bioloģijas, tiek pētīti imūnstimulatori, kuri varētu tikt piemēroti kombinētai terapijai. Pjanovas sapnis ir pilnībā izskaust audzējus.


Datorzinātnieks Mārcis Pinnis, "Tilde". Šobrīd viņa galvenais pētījumu virziens ir mašīntulkošana. Ikdienā Mārcis Pinnis mēģina rast atbildes uz jautājumiem, kā iemācīt datoram tulkot tekstus cilvēka vietā.

Medicīnas tiesību pētniece Karina Palkova, Rīgas Stradiņa Universitātes Juridiskā fakultāte. Palkova sapņojusi kļūt par astronautu, un šis sapnis galu galā aizveda līdz mākslīgā intelekta pētniecībai veselības aprūpē.

Koksnes ķīmiķis Jānis Rižikovs, Latvijas Valsts Koksnes ķīmijas institūts. Pētnieks ikdienā nodarbojas ar koksnes izpēti, lai rastu veidus, kā labāk izmantot blakusproduktus, kas paliek pāri pēc koksnes mehāniskās apstrādes.

Juriste Alla Pozdņakova, Oslo Universitātes Juridiskā fakultāte. Pozdņakovu interesē ar resursu ieguvi saistītie tiesiskie aspekti. Šobrīd pētniece strādā pie projekta, kas saistīts ar kosmosa tiesisko regulējumu. Piemēram, kam pieder Mēness un uz tā iegūstamie resursi?

Zinātnieks elektronikā Armands Šenfelds, Rīgas Tehniskās universitātes Enerģētikas un elektrotehnikas fakultāte. Zinātnieks šobrīd pēta, kā efektivizēt enerģijas izmantošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!