3D biodrukāšana ir nozare, kas strauji attīstās. Ne vienmēr pētniekiem ir iespēja tikt pie bioloģiska materiāla, kas ir ne tikai konkrētajām vajadzībām atbilstošs, bet arī iegūts ētiskā veidā. Tāpēc palīgā nāk 3D printeri, kas drukā nevis dažādus objektus no plastmasas, bet gan orgānus no biomateriāla. Tomēr šādas iekārtas maksā ļoti dārgi – desmitus un simtus tūkstošus. Kārdifas Universitātes zinātnieki nolēma pamēģināt, vai šādu iekārtu nevar uzbūvēt lētāk, izmantojot "Lego".

Pamatbūtība biodrukāšanai ir tāda pati kā parastajiem 3D printeriem – vien plastmasas vietā ir īpaša "biotinte" jeb gels ar šūnām. Audzējot šūnu kultūras Petri trauciņā, var tikt pie divdimensionālām struktūrām, kas ne vienmēr ļauj labi replicēt sarežģīto bioloģisku audu veidošanās procesu. Bioprinteri ļauj "audzēt" organoīdus un audus jau trīs dimensijās.

Lai saudzētu budžetu, Kārdifas Universitātes komanda ķērās pie DIY metodēm. "Jautājām sev – vai varam izgatavot pieejamu 3D bioprinteri? Un atbilde ir – jā!" klāsta darba autori. Nolemts izmantot "Lego", jo tas ir ne tikai plaši pieejams un samērā lēts būvniecības materiāls, bet arī ir standartizēts un ar precīzi ražotām detaļām. "Lego" produktu līnija "Mindworks" ir paredzēta tieši šādu projektu radīšanai, un no "Lego" uzbūvēti tradicionālie 3D printeri vairs nav nekāds jaunums.

Printeris, līdzīgi kā plastmasas detaļu printeri, veido struktūru slāni pa slānim, vadoties pēc iepriekš noteiktas programmas. "Ar mūsu bioprinteri varam izdrukāt ādas šūnu slāņus. Nu strādājam pie tā, lai varētu izdrukāt pilnvērtīgu ādas modeli," klāsta pētnieki. Printeri var pielāgot arī cita veida audu paraugu drukāšanai no šūnu materiāla. To varēs izmantot gan veselīgas, gan bojātas ādas imitēšanai laboratorijā, lai pētītu un izstrādātu jaunas terapijas metodes dažādām ādas kaitēm.

Pats labākais? Šī printera būvēšanai nepieciešamo detaļu izmaksas ir vien nepilni 600 eiro. Turklāt komanda brīvi dalās ar printera būvēšanas instrukcijām, lai analogu ierīci lēti varētu izgatavot jebkura laboratorija jebkurā pasaules vietā, ja vien to vēlēsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!