Jau kopš Valērija Maligina pēkšņās nāves 2017. gada decembrī nerimst strīdi par viena no Latvijas vērtīgākajiem uzņēmumiem "Olainfarm" nākotni – akcionāru domstarpības par uzņēmuma pārvaldību un akcionāru sapulces, kuru norises likumība tiek apstrīdēta, pretrunīgi paziņojumi par jau atrastiem investoriem un akciju pārdošanu, vairāki kriminālprocesi un civilprasības.

Otrdien, 15. jūnijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" pulksten 11 diskusijā "Kas notiek ar "Olainfarm" un kam tas piederēs?" iztirzāsim situāciju, kas izveidojusies pirms šīs nedēļas otrajā pusē izsludinātajām kompānijas akcionāru sapulcēm, kurās plānots lemt gan par jaunas uzņēmuma padomes ievēlēšanu, gan par izmaiņām "Olainfarm" statūtos, gan par dividenžu izmaksu.

Šā gada aprīlī nu jau bijusī "Olainfarm" valdes locekle Milana Beļeviča, kas vienlaikus bija arī kompānijas lielākā akcionāra "Olmafarm" valdes locekle parakstīja līgumu par "Olainfarm" akciju pārdošanu Čehijā reģistrētai kompānijai "Black Duck Invest". Tūlīt pēc līguma parakstīšanas Beļeviča zaudēja "Olmafarm" valdes locekles amatu, bet dažas dienas vēlāk – arī vietu "Olainfarm" valdē. Jaunais "Olmafarm" valdes priekšsēdētājs apgalvo, ka notikušais ir mēģinājums izkrāpt "Olainfarm" akcijas.

Tikmēr "Black Duck Invest" pārstāvji apgalvo pretējo – "Olainfarm" akciju pirkšanas-pārdošanas līgums ir parakstīts likumā noteiktajā kārtībā un notāra klātbūtnē. Pamatojoties uz šo līgumu viņi bija lūguši aizliegt "Olmafarm" izmantot balstiesības "Olainfarm", taču jūnija sākumā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa jūnija sākumā šo prasību noraidīja.

Gatavību piedalīties "Delfi TV ar Jāni Domburu" diskusijā "Kas notiek ar "Olainfarm" un kam tas piederēs?" bija piekritušas visas strīdā iesaistītās puses un to pārstāvji – bijusī "Olmafarm" un "Olainfarm" valdes locekle Beļeviča, "Olainfarm" padomei izvirzītais "Repharm" padomes loceklis Juris Bundulis, Čehijā reģistrētās "Black Duck Invest" pārstāvis, zvērināts advokāts Mārtiņš Kvēps. Tāpat raidījumā piedalīsies "Olainfarm" mazākuma akcionāru intereses pārstāvošās Investoru un mazākuma akcionāru biedrības valdes loceklis Agris Auce un "Prudentia" valdes loceklis, "Olainfarm" padomes loceklis Kārlis Krastiņš.

“Repharm” pārstāvis Juris Bundulis piedalīties diskusijā tomēr atteicās nepilnu stundu pirms raidījuma. Atteikumu viņš pamatoja šādi: “Šorīt iepazīstoties ar diskusijas dalībnieku sastāvu, secinu, ka saruna nebūs par “Olainfarm”, kā viena no Latvijas farmācijas nozares līderiem, attīstību un nākotni un Latvijas farmācijas nozari un tās nozīmi Latvijas ekonomikā. Es nevaru atbalstīt, ka ar diskusijas dalībnieku sastāvu tiek leģitimizētas reiderisma metodes ar kādām atsevišķas personas mēģina iznīcināt “Olainfarm”.” Savukārt advokāts Kvēps dalību diskusijā tā arī neatteica, taču neieradās, kā iemeslu minot ieilgušu tiesas sēdi.

Uzaicinājumu piedalīties diskusijā vai deleģēt savu pārstāvi dalībai tajā pirms nedēļas otrajā pusē plānotajām akcionāru sapulcēm “Delfi TV ar Jāni Domburu” gan ar sabiedrisko attiecību speciālista starpniecību izteica Valērija Maligina mantinieces Annas Emīlijas Maliginas dabiskajai aizbildnei Signei Balderei-Sildedzei, gan tiešā veidā – patlaban esošajiem “Olmafarm” valdes locekļiem Pēterim Rubenim un Jānim Kiršblatam.

Sākotnēji ar sabiedrisko attiecību speciālista starpniecību tika saņemta atbilde, ka gan “Olmafarm”, gan Valērija Maligina mantinieces diskusijā pārstāvēs zvērināts advokāts Artūrs Spīgulis. Tomēr raidījuma priekšvakarā Spīgulis paziņoja, ka raidījumā nepiedalīsies, un arī “Olmafarm” valdes locekļi paziņoja, ka neuzskata par lietderīgu publiski diskutēt par “Olainfarm” nākotni un kompānijas akciju piederību.

“Delfi TV ar Jāni Domburu” uzskata, ka šiem atteikumiem nav pamatojuma, jo tieši Olmafarm un mantinieču pārstāvji izteikuši dažādus publiskus paziņojumus saistībā ar publisko akciju sabiedrību Olainfarm, un tie saistās arī ar valsts iestāžu darbību, tostarp arī krimināltiesiskām darbībām. Tāpēc visiem iesaistītajiem ir apliecināts, ka uzaicinājums piedalīties vai deleģēt pārstāvi arvien ir spēkā un tāds paliks līdz pat raidījumam.

Jautājumus diskusijas dalībniekiem varat iesūtīt šā raksta komentāros, Facebook vai rakstot uz e-pastu janis.domburs@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!