Kopš vakcinācijas pret Covid-19 vakcinācijas uzsākšanas Zāļu valsts aģentūra (ZVA) saņēmusi jau vairāk nekā 2000 ziņojumu par iespējamām vakcīnu blakusparādībām, tajā skaitā 28 ziņojumus par letālu iznākumu 2 līdz 40 dienu ilgā laikaposmā pēc vakcinācijas. Tomēr cēlonisku sakarību starp cilvēku nāvi un vakcināciju ZVA veidotās multidisciplinārās ekspertu komisijas līdz šim nav konstatējušas.

Tieši ZVA, atbilstoši Saeimā "iestrēgušā" Covid-19 infekcijas pārvaldības likuma grozījumiem, būtu atbildīga par kompensāciju noteikšanu un izmaksu gadījumos, kad Covid-19 vakcīnu dēļ cilvēkam nodarīts smags kaitējums veselībai vai pat dzīvībai.

Pirmdien, 20. septembrī "Delfi TV ar Jāni Domburu" diskusijā "Ko (neatklāj) Covid-19 vakcīnu blakņu izvērtējumi" iztirzāsim, kā Latvijā notiek vakcīnu blakņu izvērtēšana un cik pilnvērtīgi tiek izpētīti ziņojumi par iespējamām blaknēm. Diskusijā piedalīsies ZVA direktora vietnieks Jānis Zvejnieks un Farmakovigilances nodaļas vecākā eksperte un Eiropas Zāļu aģentūras Drošuma komitejas Latvijas pārstāve Zane Neikena.

Savu vērtējumu par pastāvošo blakņu izmeklēšanas praksi diskusijā paudīs Paula Stradiņa klīniskās universitātes Latvijas Kardioloģijas centra kardiologs Kārlis Trušinskis un zvērināts advokāts, Medicīnas tiesību biroja vadītājs Ronalds Rožkalns.

Savus jautājumus studijas viesiem varat iesūtīt šā raksta komentāros, Facebook vai rakstot uz janis.domburs@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!