1983. gada vasarā Vīborgas apkaimē, 25 kilometrus no PSRS-Somijas robežas robežsargi aizturēja divus bijušos Latvijas Fiziskās kultūras institūta studentus – Ēriku Jēkabsonu un Raiti Šķilteru. Abi noliedza mēģinājumu bēgt no PSRS, taču represīvās iestādes viņiem nenoticēja – Jēkabsons kļuva par operatīvās pārbaudes lietas "Klaids" objektu. Viņa gaitām un kontaktiem ar līdzcilvēkiem tika rūpīgi sekots. Viens no ziņotājiem, kas regulāri informējis VDK par Jēkabsona gaitām, ir aģents "Nikolajs Pētersons".

Bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) elektroniskajā datubāzē "Delta" esošajā Ērika Jēkabsona dosjē apkopoti vismaz desmit ziņojumu atreferējumi, kas daļēji vai pilnībā balstās uz "Nikolaja Pētersona" sniegtajām ziņām par Ērika Jēkabsona gaitām un uzskatiem. Jau vēstīts, ka aģenta "Nikolajs Pētersons" kartīte nav atrodama 2018. gada nogalē publiskotajā VDK aģentu kartotēkā, taču par viņa identitāti liecina ieraksts izslēgtās aģentūras žurnālā – tajā fiksēts, ka aģents "Nikolajs Pētersons" ar personīgās lietas numuru "19068" bija Normunds Lakučs.

Neveiksmīgā bēgšana no PSRS

Senākais "Delta" pieejamais ziņojuma atreferējums par Jēkabsonu, kas plašāk pazīstams kā mācītājs, politiķis un kādreizējais iekšlietu ministrs, datēts ar 1983. gada jūliju. Tajā vēstīts, ka no Fizkultūras institūta izmestie nacionālistiski noskaņotie studenti Jēkabsons un Raitis Šķilters tobrīd esot bez patstāvīgas darbavietas. Abi likteņbiedri vasarā aizturēti PSRS pierobežas zonā, tikai 25 kilometrus no Somijas robežas, un robežsargiem bijušas aizdomas, ka abi vēlējušies slepus šķērsot robežu, jo viņu liecības par atrašanos pierobežā esot juceklīgas, bet apģērbs un ekipējums licis domāt par gatavošanos robežas šķērsošanai. Represīvajām iestādēm šīs aizdomas apstiprināt neizdodas, tādēļ krimināllietu pret Jēkabsonu un Šķilteru neierosina, bet vienlaikus abus sauc pie administratīvās atbildības par pierobežas režīma noteikumu pārkāpšanu. Jēkabsons atminas, ka pēc neveiksmīgā mēģinājuma šķērsot PSRS-Somijas robežu abi ar Šķilteru kādu brīdi pavadījuši apcietinājumā Karēlijā.

Ar mēģinājumu nonākt Somijā abi biedri čekistu uzmanību, acīmredzot, ir piesaistījuši pamatīgi, jo aģentu ziņojumi par viņu gaitām sāk krāties. Jēkabsona dosjē atrodams ar 1983. gada septembri datēts aģenta "Nikolajs Pētersons" ziņojuma atreferējums, kurā atstāstīta sarunu ar Šķilteri. Viņš esot stāstījis, ka tikai pateicoties konspirācijai un uzticamam cīņu biedram ir izturējis VDK pārbaudi. Abi tā arī nav atzinušies, ka gribējuši pāriet PSRS robežu. Šo pašu versiju apstiprina arī aģents "Fēliks", kurš čekai ziņo, ka Šķilters un Jēkabsons vēlējušies pāriet robežu un caur Somiju nokļūt Zviedrijā. Aģents arī noskaidrojis interesantu faktu – aizturēšanas izolatorā Jēkabsons apmeklējis tualeti un paspējis iznīcināt lapiņu ar sakarnieka kontaktiem ASV un dolārus.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!