"Vienmēr bija jautājums, kuri bija pietiekami spējīgi no tā atteikties. Mans pieņēmums bija, ka neviens," taujāts par padomju Latvijas luterāņu baznīcas un čekas attiecībām, intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" atzina teologs un viens no Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas reformu kustības "Atdzimšana un atjaunošanās" līdzgaitniekiem un atbalstītājiem trimdā Juris Cālītis. Viņš intervijā atklāja gan to, kā viņu pašu, viesojoties Latvijā, izsekojuši VDK aģenti, gan trimdas un Latvijas mācītāju attiecības okupācijas gados un to, kurus latviešu garīdzniekus trimdinieki tolaik uzskatījuši par īpaši aizdomīgiem. Cālītis arī kritiski vērtēja to, cik pilnvērtīga bijusi baznīcas un visas sabiedrības lustrācija pēc neatkarības atjaunošanas.

Mācītāji iniciēja pirmā bezcenzūras medija – žurnāla "Auseklis" – izdošanu, vēlāk viens no "Atdzimšanas un atjaunošanās" līderiem Juris Rubenis kļuva arī par vienu no redzamākajām Latvijas Tautas frontes figūrām, bet "Atdzimšana un atjaunošanās" panāca arhibīskapa nomaiņu un jaunas baznīcas Satversmes pieņemšanu.

Čeka ar dažādām metodēm vāca ziņas par "Atdzimšanas un atjaunošanās" un trimdas mācītāju, tostarp Cālīša, darbību. "Delfi TV ar Jāni Domburu" sākotnēji uz kopīgu sarunu studijā aicināja četrus "Atdzimšana un atjaunošanās" līderus – Cālīti, Rubeni, Modri Plāti un Māri Ludviku. Visi sākotnēji piekrita, bet vēlāk trīs mācītāji – Rubenis, Plāte un Ludviks – nostāju mainīja, atsaucoties uz pienākumu sargāt grēksūdzes noslēpumu, kura dēļ katrs vārds, ko par šo tematu saka, esot ļoti rūpīgi jāpārdomā. Plāte savus komentārus sniedza telefonintervijas formā, un to plānojam publicēt drīzumā. Rubenis un Ludviks savus komentārus solījuši sniegt rakstiski, līdz šim atbildes uz septembra pirmajā pusē nosūtītajiem jautājumiem nav saņemtas. "Delfi TV ar Jāni Domburu" intervija ar Juri Cālīti tika ierakstīta atsevišķi.

"Delfi" publicē čekas veidoto dosjē ar ziņām par Cālīti, kāds tas saglabājies datubāzē "Delta-Latvija", kā arī tā tulkojumu latviešu valodā, ko nodrošina tulkošanas firma "Skrivanek".

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!