Pulksten 12 "Delfi TV ar Jāni Domburu" tiešraidē atbildes par pirmajos divos gados Latvijas Valsts prezidenta amatā izdarīto sniedza Egils Levits. Saeima Levitu amatā ievēlēja 2019. gada 29. maijā, bet viņa pilnvaru termiņš sākās 8. jūlijā. Šorīt viņš arī teica tradicionālo uzrunu Saeimas pavasara sesijas noslēdzošajā sēdē.

Levits dzimis Rīgā, 1955. gadā, bet 1972. gadā kopā ar ģimeni emigrējis uz Vāciju. Tur ieguvis politologa un jurista grādus, bet, sākoties Atmodai, aktīvi iesaistījies Latvijas neatkarības atjaunošanas kustībā, palīdzot definēt Latvijas valstiskuma nepārtrauktības principu un kļūstot par vienu no Latvijas neatkarības atjaunošanas deklarācijas autoriem.

Pēc neatkarības atjaunošanas Levits ievēlēts 5. Saeimā no "Latvijas ceļa" saraksta, kļuvis par tieslietu ministru un ministru prezidenta biedru Valda Birkava valdībā, bet pēc tās demisijas no politikas aizgājis, kļūstot par Latvijas vēstnieku Austrijā, Šveicē un Ungārijā.

1995. gadā, kad Latvija kļuva par Eiropas Padomes dalībvalsti, Levits iecelts par Eiropas Cilvēktiesību tiesas tiesnesi, bet no 2004. gada maija, Latvijai iestājoties Eiropas Savienībā, viņš kļuvis par Eiropas Savienības tiesas tiesnesi. Šo amatu Levits ieņēmis līdz 2019. gadam, kad stājies Latvijas Valsts prezidenta amatā. Šī bija pirmā reize, kad prezidents tika ievēlēts atklātā Saeimas balsojumā.

Iepriekš, 2015. gadā Levitu Valsts prezidenta amatam oficiāli nominēja Nacionālā apvienība, bet viņš vēlēšanās zaudēja Raimondam Vējonim.

Savus jautājumus dalībniekiem varat iesūtīt šā raksta komentāros, Facebook vai rakstot uz e-pastu janis.domburs@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!