Ceturtdien, 9. jūlijā pulksten 11.00 'Delfi TV ar Jāni Domburu' tiešraidē uz Jāņa Dombura jautājumiem atbildēja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, kura otrais un pēdējais pilnvaru termiņš noslēdzas tikai divas dienas vēlāk –11. jūlijā. Intervijā ģenerālprokurors atskatījās uz paveikto desmit gados augstajā amatā, kā arī uz skaļākajiem skandāliem un tiesas procesiem, kas šo desmit gadu laikā skāruši prokuratūru un piesaistījuši visas Latvijas uzmanību. Pēc tiešraides intervija pieejama ierakstā.

Kalnmeiers ģenerālprokurora amatu ieņem kopš 2010. gada, kad viņš šajā amatā nomainīja Jāni Maizīti. Maizīti 2010. gadā bija plānots apstiprināt ģenerālprokurora amatā uz trešo termiņu pēc kārtas, un Saeimas vairākums solīja atbalstu viņa kandidatūrai, tomēr slēgtajā balsojumā deputātu vairākums izrādījās pret Maizīti. Kalnmeieru toreizējais Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs izvēlējās kā nākamo kandidātu. Kaut medijos izskanēja dažādas spekulācijas Saeimas vairākums Kalnmeieru apstiprināja amatā, bet piecus gadus vēlāk pārapstiprināja.

Kalnmeiera laikā Latvijas politiku vairākkārt satricinājuši dažādi ar iespējamiem likumpārkāpumiem saistīti skandāli, bet skaļākais no tiem bijis tā sauktā "Oligarhu lieta", kura pēc vairāku gadu izmeklēšanas tika izbeigta, nevirzot to uz tiesu. Publiskajā telpā par to izcēlās konflikts starp ģenerālprokuroru vairākiem bijušajiem vadošajiem Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbiniekiem.

Pagājušogad Saeimas deputāti rosināja ģenerālprokurora atstādināšanu no amata, tomēr Augstākā tiesa deputātiem nepiekrita un Kalnmeiers amatu saglabāja.

Kalnmeiera otrais pilnvaru termiņš ģenerālprokurora amatā noslēgsies 11. jūlijā, kad šos pienākumus pārņems līdzšinējais Rīgas apgabaltiesas tiesnesis Juris Stukāns.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!