Foto: F64
Šobrīd Igaunijā tiek veikti aptuveni 300 jaunā koronavīrusa "Covid-19" analīzes diennaktī, bet līdz nedēļas beigām saņemot 20 000 jaunu testēšanas komplektu, šis skaitlis varētu tikt palielināts līdz 1000. Tā, uzstājoties vietējā parlamentā paziņojis premjerministrs Jiri Ratass (Centra partija), ziņo "Delfi.ee".

Jau ziņojām, ka šobrīd pēc Latvijas Veselības ministrijas aprēķiniem, mūsu valsts nepieciešamības gadījumā varētu veikt līdz pat 1600 analīzēm diennaktī. Analīzes veic Latvijas infektoloģijas centra references laboratorija un vairāki privātie partneri.

Ratass, uzstājoties parlamentā, norādījis, ka papildus jau esošajam un pasūtītajam aprīkojumam, Igaunija plāno iepirkt vēl 20 000 jaunu testēšanas komplektu. Valdības izveidotā "Covid-19" komisija vēlas nodrošināt, lai Igaunijā vienmēr būtu vismaz 8000 liela testēšanas komplektu rezerve.

Opozīcijā esošās Reformu partijas pārstāvji gan norādījuši, ka šobrīd Igaunijas rīcībā esot tikai 2000 testēšanas komplektus lielas rezerves.

Tikmēr Latvijā iepriekšējā diennaktī veikti 533 izmeklējumi personām ar aizdomām par saslimšanu ar "Covid-19" un infekcija apstiprināta 15 cilvēkiem. Līdz šim Latvijā kopā veikti 2 677 izmeklējumi personām ar aizdomām par "Covid-19", apstiprināti 86 saslimšanas gadījumi, informē Slimību profilakses un kontroles centrs.

Līdz ar to, salīdzinot ar pārējām Baltijas valstīm, Latvijā šobrīd veiks visvairāk pārbaužu – Igaunijā līdz šim rītam veiktas 2259 pārbaudes, konstatējot 267 saslimšanas gadījumus, bet Lietuvā līdz 19. marta rītam – 1027 pārbaudes, konstatējot 34 saslimšanas gadījumus.

Saskaņā ar "Ourworldindata.org" apkopojumu no dažādiem nacionālajiem avotiem, kur gan nav aptvertas visas valstis, uz vienu miljonu iedzīvotāju visvairāk testu veikti Apvienotajos Arābu Emirātos, Islandē, Dienvidkorejā, Norvēģijā, Ķīnā, Itālijā, Zviedrijā un Dānijā.

Pasaules veselības organizācija aicina valstis cīņai ar koronavīrusu pēc iespējas plašāku analīžu ievākšanu no sabiedrības. "Mūsu vēstījums visām valstīm ir vienkāršs – testējiet, testējiet, testējiet!" 16. martā preses konferencē norādīja organizācijas ģenerāldirektors Tedross Adanoms Gebrejesuss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!