Arī Latvijā darbojas labējie populisti, kuri kurina cilvēkos bailes, lai izturētu politisko konkurenci, viesojoties "DELFI TV ar Jāni Domburu" studijā, norādīja apvienības "Attīstībai/Par!" Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu saraksta līderis Ivars Ījabs. Viņš nosauca četras partijas, tostarp Jauno konservatīvo partiju un Nacionālo apvienību no kurām esot dzirdamas šādas "intonācijas".

Ījabs savā Twitter kontā ievietojis video, kurā, iedams gar Berlīnes mūra paliekām, norāda, ka “mūsdienās Eiropā netrūkst politiķu, kuri ļoti vēlas monopolizēt varu, proti, kas vēlas apspiest neatkarīgu tiesu, kas vēlas ierobežot nevalstiskās organizācijas un mediju brīvību.” Viņš norāda, ka Berlīnes mūris esot šādu tendenču augstākā izpausme, un “pret mūriem ir vislabāk cīnīties tad, kad tie vēl nav uzcelti”.

Domburs interesējās, par kādiem mūriem ir runa, Ījabs skaidroja, ka runa esot par labējo populismu, kas izpaužas visās Eiropas dalībvalstīs. Konkrēti piemēri esot Ungārija un Polija, kuras pēdējā laikā daudz kritizētas par atkāpēm no demokrātijas. Ungārijas premjerministrs Viktors Orbans esot simbols Eiropas politikas izpratnei, kurā tiek kurinātas cilvēku bailes, lai uz to rēķina izturētu politisko konkurenci.

Jautāts, vai šādas tendences saskata arī Latvijā, Ījabs atzina, ka jā. Spilgtākie piemēri esot apvienība “Latviešu Nacionālisti” vai “Centra partija”, bet “līdzīgas intonācijas mēs dzirdam arī Nacionālajai apvienībai un Jaunajai konservatīvajai partijai”, teica politiķis. Uz Dombura jautājumu, vai tad arī šīs partijas ceļ mūrus, pret ko jācīnās, Ījabs atbildēja: “Baidos, ka jā.”

Pilnu Dombura sarunas ar “Attīstībai/Par!” pārstāvjiem ierakstu varat noskatīties šeit

EP vēlēšanas notiks 25. maijā. Atgādinām, ka laikā no 13. līdz 24. maijam katru darba dienu "DELFI TV ar Jāni Domburu" ēterā būs skatāmi EP vēlēšanu tematikai veltīti raidījumi. Pilnu raidījumu raidlaiku un viesu sarakstu iespējams aplūkot sadaļā kalendārs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!