Otrdien, 19. februārī, "Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā viesojās grupas "Instrumenti" pārstāvji Jānis Šipkēvics, Reinis Sējāns un Gatis Zaķis. Jānis Domburs, piesaucot grupu "Prāta vētra", kas aktīvi koncertē Krievijā, vaicāja "Instrumentiem", kā viņi skatās uz šādu rīcību, proti, vai tā ir jāvērtē kā politisks gājiens, un vai grasās paši darīt ko līdzīgu.

Atbildot uz jautājumu, Jānis Šipkēvics pauda viedokli, ka situāciju nevar skatīt viennozīmīgi: "Es domāju, ka viss nav tik vienkārši, kā izlemt nespēlēt, un ar to visa pasaule kļūs labāka. Manuprāt, tas nav tikai melns un balts. Māksla ir viens spēcīgs instruments, lai mainītu domāšanu un komunicētu ar cilvēkiem. Šobrīd tās visas ir tēzes. Mums nav plānu par koncerttūri Krievijā, bet es pilnīgi pieļauju, ka tāds notikums var arī būt."

Savukārt Reinis Sējāns piebilda, ka Krievija nav skatāma kā viens lielums: "Krievija ir ļoti dažāda, un mūzika tajā ir ļoti dažāda. Skatoties uz šo (tika demonstrēts video ar grupas "Cosmos" uzstāšanos "Jaunajā vilnī", kurā viņi izpildi krievu rokgrupas "Bratya Grim" dziesmas kaverversiju), es negribētu teikt, ka gribētu atgriezties tajā laikā, jo man, goda vārds, no tā laika ir daudzas ne tik labas sajūtas. (..) Jau toreiz likās, ka mēs neesam tur, kur mums būtu jābūt. Un es domāju, ka tiešs auglis tam ir "Instrumenti". Meklējot sevi, mēs sākām veldzēties tādā tīrākā lietā."

Jānis Šipkēvics turpināja sarunu, izsakot domu, ka Krievijas kultūras telpa nav vērtējama kā vēlama vai nevēlama: "Ir viena spēcīga daļa, arī muzikāli, kurā es vispār neredzu mūs tur iekļaujamies – gan ideoloģisku, gan muzikālu, gan žanrisku iemeslu dēļ. Bet tai pat laikā tur ir vienkārši fenomenāla kultūras vide un mikroklimats, kurā rodas ārkārtīgi vērtīgas lietas. (..) Katrā ziņā to, ko dara "Prāta vētra", es pilnīgi atbalstu."

Sarunas gaitā "Instrumenti" dalībnieki nonāca pie secinājuma, ka latviešu radītai mūzikai ir vieta Krievijā – to pierāda gan Raimonds Pauls, gan Intars Busulis, gan Laima Vaikule, kuri katrs attiecīgajā kultūrvidē iet savu ceļu.

Pilnu "Delfi TV ar Jāni Domburu" ierakstu ar grupu "Instrumenti" var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!