embedded_article_video:53283011

"Mēs esam paši sev lielākie ienaidnieki," tā veselības ministrs Daniels Pavļuts (A/P) "Delfi TV ar Jāni Domburu" skaidroja līdzšinējo konsekvences trūkumu Latvijas cīņā ar Covid-19 pandēmiju. Kaut arī Pavļuts centās argumentēt, ka "pandēmijas vadība nav pamatskolas algebras vienādojums ar diviem mainīgajiem", tādēļ salīdzināt dažādus Latvijas lēmumus ar citām valstīm neesot korekti, diskusijas gaitā ministrs atzina, ka lielu lomu pretrunīgos lēmumos spēlējuši pašmāju partiju ķīviņi.

Diskusijas gaitā gan Jānis Domburs, gan nozaru pārstāvji vairākkārt jautāja par to, kā Latvijā ieviestie ierobežojumi salīdzināmi ar ārzemēm, atsaucoties uz faktu, ka valstīs ar līdzīgu saslimšanas izplatību ierobežojumi bieži vien atšķiras. Pavļuts un Perevoščikovs gan atzina, ka ierobežojumi vērtējami kontekstā ar saslimstības līmeni, tomēr centās argumentēt, ka salīdzinājumi iespējami tikai plašākā kontekstā, ne vērtējot atsevišķām nozarēm piemērotos ierobežojumus.

Reaģējot uz Latvijas Sporta federāciju padomes vadītāja Einara Fogeļa norādi, ka Latvija palikusi pēdējā valsts Eiropā, kur liegta sporta klubu darbība, Pavļuts argumentēja: "Ja mērķis ir pierādīt, ka Latvijā viss ir stingrāk nekā citur, un mēs nesalīdzināmies ar citiem, tad šī karte strādā. Ja mēs paņemsim citus ierobežojumus, izrādīsies, ka Latvija ne tuvu nav stingrākajās pozīcijās." Kā piemērus viņš uzskaitīja Maltu, kur par spīti daudz plašākai vakcinācijas aptverei prasība valkāt maskas pludmalēs atcelta tikai 1. jūnijā, kā arī Franciju un Kipru, kurās joprojām spēkā ir komandantstunda. "Mēs sakām, ka ir neiespējami salīdzināt vienas nozares ietvaros pa Eiropu atsevišķus ierobežojumus, neskatot kopainu – saslimstības līmeni valstī, attiecības starp iedzīvotājiem un valsts varu, attiecības starp nozarēm un ministrijām. Pandēmijas vadība nav pamatskolas algebras vienādojums ar diviem mainīgajiem," uzstāja Pavļuts.

Tikmēr Perevoščikovs atsaucās uz Austrijas piemēru, kur saslimstība ir trīsreiz zemāka nekā Latvijā, bet kafejnīcu terases pretstatā Latvijai tiek atvērtas tikai tagad.

Savukārt, runājot par valdības februārī pieņemto luksofora principu, kas paredzēja konkrētus ierobežojumus dažādos saslimstības līmeņos, Pavļuts atzina, ka tas bijis viņa mēģinājums "raustīgajā lēmumu pieņemšanas procesā" ieviest sistemātiskumu. Tomēr jau 20 dienas pēc luksofora pieņemšanas tas "salauzts", atļaujot atvērt veikalus. "Morāle no tā ir, ka Latvijā ir fragmentēta politiskā sistēma, piecu partiju koalīcijā bija ļoti grūti pieņemt un noturēt lēmumus, līdz ar ko mēs esam paši sev lielākie ienaidnieki," teica Pavļuts. Uz Dombura jautājumu, vai "restartētajā" četru partiju koalīcijā ar to klāsies labāk, viņš neatbildēja, vien norādot, ka "tā ir cita diskusija".

Latvijas restorānu biedrības vadītājs Jānis Jenzis atzina, ka ideja par luksoforu esot pozitīvi vērtējama, bet to vajadzētu "saremontēt", lai nozares uzņēmēji zinātu ar ko rēķināties. Viņš aizrādīja, ka saskaņā ar luksofora principu, šobrīd jau būtu pieļaujama cilvēku ēdināšana telpās pēc 2+2 principa neatkarīgi no vakcinācijas statusa, bet tas jorpojām nav atļauts. "Šobrīd nozares uzņēmēji gaidīja, gatavi strādāt iekštelpās, nenotiek. Un Feldmanes kundze [VM Vides veselības nodaļas vadītāja Jana Feldmane – red.] stāsta, ka nevaram mēs vēl taisīt iekštelpas vaļā restorānos, jo mums jāpaskatās, kā tur iet ar tirdzniecības centriem," teica Jenzis. Viņš pauda pārliecību, ka valdībai vajadzētu atgriezties pie luksofora principa ievērošanas, to "restartējot", "bet tam luksoforam jāstrādā abos virzienos, jo mūsu nozarē ir piemēram, nokavēts gan soļu princips, gan luksofors", pauda Jenzis.

Piedāvājam iepazīties ar diskusijas spilgtākajām epizodēm:

Pavļuts atzina, ka valdības darba kritika, arī emocijās balstītā ir pamatota, bet pauda pārliecību, ka Latvijai ir veiksmīgāk kā citām valstīm izdevies izvairīties no Covid-19 izplatības "pīķiem" – 02:25.

Latvijas Sporta federāciju padomes priekšsēdētājs Einars Fogelis norādīja, ka šobrīd sporta nozarei ir vitāli nepieciešams atvērt vietējā mēroga sacensības vismaz ārtelpās, jo ierobežojumi atstājuši negatīvu ietekmi uz vietējo sportistu sniegumu – 07:44.

"PositivusMusic" vadītājs Ģirts Majors atzinīgi vērtēja faktu, ka uzsākti kultūras pasākumu "pilotprojekti"vakcinētajiem, tomēr aizrādīja, ka Latvijai nav veicies ar saslimstības gana ātru samazināšanu, kas rada problēmas pasākumu nozarei plānot darbu uz priekšu – 18:10.

Latvijā notikušo pasaules hokeja čempionātu Pavļuts salīdzināja ar Eirovīziju Nīderlandē, kritizējot, ka lēmumi par šo pasākumu rīkošanu bijuši politiski, nevis balstīti epidemioloģiskajā situācijā – 21:35.

Jenzis kritizēja, ka vilcināšanās ar ierobežojumu atvieglošanu, var nozīmēt, ka arī šī tūrisma sezona Latvijas uzņēmējiem aizies gar degunu – 25:37.

Diskusijas raisīja arī Lietuvas piemērs, kur visiem 16 gadu vecumu nesasniegušajiem tiek izsniegts "iespēju sertifikāts" neatkarīgi no vakcinācijas vai testēšanās – 40:00.

Veselības nozares pārstāvji kritizēja Saeimas lēmumu atvērt kafejnīcu terases, jo tas sabiedrībai devis nepareizu signālu, ka var atsākt tikties – 01:01:25.

Pavļuts atzina, ka joprojām tiek strādāts pie vakcīnu "motivācijas programmas", tostarp loterijas, kurā vakcinētie varētu saņemt naudas balvas – 01:11:40.

Majors kritizēja, ka ar loterijām būs par maz – nepieciešami arī citi, agresīvāki motivācijas pasākumi, tostarp finansiāli pabalsti tiem, kuri vakcinēsies – 01:14:21.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!