Foto: DELFI

""Tur" runā, ka par tevi ir savākts milzīgs materiālu sējums, kas ir pilnīgi pietiekams, lai tevi iesēdinātu. "Tur" visi priecājas, ka nu "putniņš ir rokās". Varbūt tev jāpārdomā, vai drošāk nebūtu doties prom?" – tā Juris Rubenis atminas sarunu ar kādu paziņu, kurš, iespējams, VDK uzdevumā astoņdesmito gadu nogalē centies viņu pierunāt emigrēt no Latvijas – tā vietā, lai turpinātu cīņu par reformām tepat dzimtenē. Kā liecina datubāzē "Delta Latvija" saglabātie materiāli, čeka par Rubeni ziņas vākusi ļoti aktīvi gan laikā, kad viņš bija vienkārši mācītājs Liepājā, gan vēlāk, kad viņš jau bija viens no luterāņu baznīcas reformu kustības "Atdzimšana un atjaunošanās" līderiem.

Juris Rubenis 1983. gadā pabeidza studijas Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) Teoloģijas seminārā un kļuva par Liepājas Lutera draudzes mācītāju. Jau astoņdesmito gadu sākumā viņš iesaistījās vairāku jauno mācītāju grupā, kas nostājās opozīcijā toreizējai baznīcas vadībai tās samiernieciskās politikas pret padomju varu dēļ. Vēlāk, 1987. gadā, šie mācītāji oficiāli izveidoja baznīcas reformu kustību "Atdzimšana un atjaunošanās", kurai 1989. gadā arī izdevās panākt baznīcas vadības un Satversmes nomaiņu. Turklāt "Atdzimšanas un atjaunošanās" veidotāji aktīvi sadarbojās ar disidentisko "Helsinki-86" kustību, tostarp arī 1987. gada 14. jūnijā piedaloties ziedu nolikšanā pie Brīvības pieminekļa komunistiskā genocīda upuru piemiņai. Rubenis kļuva arī par vienu no redzamākajiem Latvijas Tautas frontes līderiem.

Kopumā čekas vāktajā Jura Rubeņa dosjē saglabāti vairāki desmiti ziņojumu, kuri visi datēti ar salīdzinoši neilgu laika posmu – no 1986. līdz 1988. gadam. Ziņojumi vēsta gan par "Atdzimšanas un atjaunošanās" darbību, tostarp kontaktiem ar trimdas mācītājiem un viņu sniegto atbalstu, gan par Rubeņa darbību Liepājā. Ziņojumi Rubeni "ierāmē" ne tikai kā padomju varai nedraudzīgu mācītāju, bet kā personu, kuras pretpadomju darbība sniedzas tālu ārpus reliģijas rāmjiem, piemēram, apsūdzot viņu centienos iegūt informāciju par Liepājā izvietotajām padomju militārpersonām.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!