Foto: DELFI

Prasības lietot sejas maskas Latvijā kļuvušas ievērojami plašākas nekā ārkārtējās situācijas laikā pavasarī – kopš 7.oktobra tās jāvalkā sabiedriskajā transportā, tam sekoja valdības lēmums par citām publiskām vietām. Taču nav izpildīts pavasarī Ministru kabinetā nolemtais aptuveni 200 tūkstošus mazaizsargāto iedzīvotāju – mazturīgos, trūcīgos, patversmēs un krīzes centros mītošos, dienas centru apmeklētājus un citus – nodrošināt ar bezmaksas sejas maskām. Maijā, akceptējot Ekonomikas un Labklājības ministriju ierosinājumus, valdība lēma, ka par valsts budžeta līdzekļiem Aizsardzības ministrija un Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs rīkos higiēniskās sejas masku centralizēto iepirkumu no vietējiem ražotājiem. Iecere ir izgāzusies un jauns iepirkums šobrīd netiek plānots. Tikmēr valdības vadītājs Krišjānis Kariņš publiski valkā masku, kas ražota uzņēmumā, kura vadītājs VAMOIC konkursa prasības savulaik nodēvēja par bezjēdzīgām.

Šā gada pavasarī, kad daudzviet pasaulē bija vērojams individuālo aizsarglīdzekļu, tajā skaitā masku, trūkums, valdības vadītājs Krišjānis Kariņš Ekonomikas ministrijai uzdeva panākt, lai maskas vietējā tirgus vajadzībām plašāk tiktu ražotas tepat Latvijā. Pamatojoties uz šo rīkojumu, Rīgas Tehniskajā universitātē tapa īpaša tehniskā specifikācija higiēnas masku ražošanai.

Maija vidū, izskatot Ekonomikas ministrijas virzīto ziņojumu, valdība nolēma ne tikai apstiprināt šo specifikāciju, bet arī centralizēti iepirkt 400 tūkstošus Latvijā ražotu higiēnas masku. Tādējādi bija plānots nošaut divus zaķus ar vienu šāvienu – atbalstīt vietējos tekstilražotājus un vismaz 200 tūkstošus mazaizsargāto iedzīvotāju nodrošināt katru ar divām maskām. Tas ļautu maskas savlaicīgi nomainīt, izmazgāt un dezinficēt.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!