“Mēs šo situāciju palabosim,” šodien, atbildot uz “Delfi TV ar Jāni Domburu” jautājumu par to, cik adekvāti ir noteikti kritēriji, kas ļaus uzņēmumiem otrās ārkārtējās situācijas laikā pretendēt uz valsts atbalstu, pauda finanšu ministrs Jānis Reirs. Viņš solīja, ka jau šonedēļ valdība lems par to, lai par kritēriju noteiktu “kombinētu rādītāju”, kas ļaus objektīvāk novērtēt situāciju.

Intervijā Reirs, kurš vada jau pavasarī izveidoto vadības grupu uzņēmējdarbības un nodarbinātības atbalstam nesniedza konkrētu atbildi uz to, kā noteikti kritēriji par apgrozījuma kritumu, kas ļaus uzņēmumiem pretendēt uz apgrozāmo līdzekļu subsīdijām. Pagājušajā nedēļā valdība vienojās, ka šāds vienreizējs atbalsts būs pieejams uzņēmumiem, kuru apgrozījums šā gada novembrī un decembrī ir krities par vismaz 20% salīdzinājumā ar šā gada augustu, septembri un oktobri. Savukārt šonedēļ Ekonomikas ministrija jau nākusi klajā ar ierosinājumu paplašināt potenciālo atbalsta saņēmēju loku, nosakot, ka uz apgrozāmo līdzekļu subsīdijām var pretendēt arī uzņēmumi, kuru apgrozījums, salīdzinājumā ar aizvadītā gada attiecīgajiem mēnešiem, šā gada novembrī un decembrī ir krities par vismaz 30%.

Reirs intervijā solīja, ka tiks domāts par atbalstu arī tiem uzņēmumiem, kuri, atbilstoši valdības noteiktajiem ierobežojumiem, savu darbību faktiski bija spiesti apturēt jau oktobrī. Pie šādiem uzņēmumiem pieder, piemēram, bērnu izklaides vietas.

Savukārt komentējot, cik atbilstoši bijuši iepriekšējās ārkārtas situācijas laikā noteiktie kritēriji, piemēram, dīkstāves pabalstu saņemšanai un vai tie nav bijuši par iemeslu, kādēļ dīkstāves pabalstos pavasarī reāli tika izmaksāta vien nedaudz vairāk nekā puse no tiem sākotnēji paredzētās summas, ministrs apgalvoja, ka tas skaidrojams ar to, ka plānoto 130 tūkstošu saņēmēju vietā tos saņēmuši vien aptuveni 57 tūkstoši cilvēku.

“Uzsākot šo rudens cēlienu, mēs esam izvērtējuši to, kas bija iepriekš un pieņēmām lēmumus, kas ir mazāk diskutabli, mazāk ierobežojoši,” pauda Reirs.

Ministrs gan nenoliedza, ka, ieilgstot Covid-19 krīzei, aktuāls kļuvis jautājums par to, ka daļai pandēmijas skarto uzņēmumu atkopšanās var prasīt ilgāku laiku. Tādēļ daļai cilvēku, kas strādā pandēmijas visvairāk skartajās nozarēs kā, piemēram, izmitināšanas nozarē, nāksies pārkvalificēties. “Tāpēc ir ļoti masīva atbalsta programma pārapmācībai, piesaistot gan universitātes, piesaistot arodizglītības sistēmu un arī, pagājušajā nedēļā mēs apstiprinājām iespējas darba vietā apmācīt,” sacīja Reirs.

Visu “Delfi TV ar Jāni Domburu” interviju ar finanšu ministru var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!