Politiska kontrole vai augstskolu izcilība – par to, kas īsti ir Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) virzītās augstākās izglītības reformas mērķis piektdien "Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā diskutēja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP), Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens (JV), Rektoru padomes priekšsēdētāja Rūta Muktupāvela un Rektoru padomes ģenerālsekretārs Jānis Bernāts.

Diskusijas par to, kas jāmaina augstākās izglītības sistēmā, lai uzlabotu tās starptautisko konkurenci un kāda no Latvijas augstskolām beidzot “ielauztos” pasaules vadošo augstskolu pirmajā piecsimtniekā, ilgst jau vairākus gadus. Šuplinska diskusijā paziņoja, ka vilcināties vairs nedrīkst, jo jauno Rīgas Tehniskās universitātes rektoru būtu jāievēl jau pēc augstskolu pārvaldības reformas ieviešanas.

Diskusijas dalībnieki pievērsās arī šķēršļiem, kas kavē ārvalstu mācībspēku piesaisti Latvijas augstskolās.

Tāpat asas vārdu apmaiņas raisīja jautājums, kādi tieši atklāti un slēpti mērķi ir IZM plānam dalīt augstākās izglītības iestādes trīs tipos, un kuras augstskolas un universitātes jaunajiem kritērijiem varētu neatbilst.

Piedāvājam noskatīties spilgtākās epizodes no diskusijas:

Ašeradens atklāja, ka viņam nav īsti skaidrs, kāds tieši ir ministrijas piedāvātās reformas mērķis un kādi ir līdzšinējo diskusiju trūkumi – 03:53.

Muktupāvela, kas ir arī Latvijas Kultūras akadēmijas rektore, atklāja, kādas izjūtas viņai rada IZM izvēlētā komunikācijas stratēģija – 06:57.

Augstskolu pārstāvji skaidroja, kāpēc nepiekrīt ministrijas aplēsēm par to, kādam studentu daudzumam paredzēta jau pastāvošā augstskolu infrastruktūra – 08:01.

Šuplinska pārmeta augstskolām kļūšanu par atsevišķu ļaužu karalistēm, bet Rektoru padomes pārstāvji ministrei – apsaukāšanos un pat augstskolu demonizāciju – 12:02 un 21:18.

Bez savstarpējas “laipnību” apmaiņas neiztika arī Šuplinska un Ašeradens – 16:07.

Rektoru padomes vadītāja centās izskaidrot, kādēļ ministrijas piedāvātais augstskolu pārvaldības modelis raisījis bažas par augstskolu politizāciju – 20:30.

Savukārt ministre centās izskaidrot, kā īsti, viņasprāt, strādās jaunais pārvaldības modelis un kam tajā varētu tikt piešķirtas veto tiesības – 27:55 un 34:33 .

Asas vārdu apmaiņas izcēlās par to, kāda jēga dalīt augstākās izglītības iestādes trīs grupās, tostarp Bernāts nosauca augstskolu skaitu, kas neatbilstot IZM piedāvātajiem kritērijiem – 47:23.

Ašeradens pievienojās kritiķiem, norādot, ka “sevi cienoša valdība”, būtu definējusi augstākās izglītības sistēmas “arhitektūru”, bet šajā gadījumā tas nav noticis – 56:46.

Šuplinska atklāja, kādēļ reformā vairāk uzmanības nav pievērsts ārvalstu profesoru piesaistei – 01:04:00

Ministre arī ironizēja par kritiķu spēju diskutēt par reformām šķietami nebeidzami, tādējādi no Bernāta izpelnīdamās tikpat ironisku salīdzinājumu ar Žannu D’arku – 01:12:25.

Noslēgumā ministre uzskaitīja uzreiz trīs “konceptuālas lietas”, kurās ministrija oponentiem esot gatava piekāpties uzreiz – 01:14:43.

Savukārt Ašeradens izklāstīja argumentus, kādēļ par spīti pats savai un citu paustajai kritikai IZM piedāvāto reformu grasās virzīt tālākai apspriešanai Saeimā – 01:15:35.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!