Foto: DELFI

Neraugoties uz kultūras ministra Naura Puntuļa (NA) pausto apņēmību labot epidemioloģiskās drošības noteikumus, lai kultūras pasākumus kopā ar vecākiem varētu apmeklēt arī bērni, Kultūras ministrijai pagaidām nav izdevies panākt attiecīgas izmaiņas valdības noteikumos – pirmdien starpinstitūciju vadības koordinācijas grupa lēmusi tās nevirzīt izskatīšanai šīs nedēļas Ministru kabineta sēdē. Diskusija par šīm izmaiņām starpinstitūciju vadības koordinācijas grupā turpināsies rīt, 12. augustā.

Kultūras ministrijā “Delfi TV ar Jāni Domburu” noskaidroja, ka tās sagatavotais priekšlikums paredz, ka tā dēvētajos “zaļajos” pasākumos, kurus patlaban var apmeklēt tikai cilvēki, kas ir vakcinēti vai izslimojuši Covid-19, ar negatīvu Covid-19 testu varētu apmeklēt arī bērni līdz 12 gadu vecumam. Tāpat ierosināts noteikt, ka tā dēvētajos “oranžajos” pasākumos, ko var apmeklēt arī ar negatīvu Covid-19 testu, vienas mājsaimniecības locekļi var atrasties kopā neatkarīgi no skaita.

Jūlija nogalē “Delfi TV ar Jāni Domburu” diskusijā “Kā kultūrdzīvei atgūties pandēmijā?” kultūras ministrs Puntulis atzina, ka pašreizējais regulējums, kad pasākumus “zaļajā” jeb drošajā režīmā var apmeklēt vien Covid-19 pārslimojušie vai pret šo infekciju vakcinētie, ir kļūda. “Es šodien tikšos ar veselības ministru, un mēs no Kultūras ministrijas piedāvāsim apspriest versiju, ka “zaļajos” pasākumos var būt bērni līdz 12 gadu vecumam ar testu, bet tikai bērni,” pirms teju divām nedēļām solīja Puntulis.

Grozījumus Ministru kabineta noteikumos Kultūras ministrija ir sagatavojusi, bet Veselības ministrija tos neatbalsta. Tās pārstāvis Oskars Šneiders kā iemeslu min epidemioloģiskās situācijas pasliktināšanos, proti, saslimstības ar Covid-19 pieaugumu. Taču tas nav vienīgais iemesls. Proti, pašreizējā kārtība, kad “oranžajos” pasākumos līdzās atļauts sēdēt līdz četriem cilvēkiem, esot viegli kontrolējama un neprasot papildu pārbaudes, savukārt, šo cilvēku skaitu palielinot, tādas varētu būt nepieciešamas. . “Diemžēl nav rasts veids, kā ērti un droši iespējams pārliecināties, vai cilvēki, kuriem jau lielākā skaitā būtu iespējams sēdēt līdzās bez distances, ir no vienas vai dažādām mājsaimniecībam. Esam gatavi jautājumu kopīgi ar KM risināt Operatīvās vadības grupā,” tā Veselības ministrijas pārstāvis.

Tikmēr Valmieras drāmas teātra direktore Evita Sniedze atzīst, ka cerējusi, ka Kultūras ministrijas rosinātās izmaiņas valdība varētu apstiprināt jau pagājušajā nedēļā. Tās nogalē triju dienu garumā norisinājās Valmieras vasaras teātra festivāls. “Vasara ir tik gara, cik ir. Tieši vasaras pasākumi, manuprāt, bija īstais laiks izmēģināt, kā viss darbojas,” teica Sniedze, piebilstot, ka kultūras pasākumu rīkotāji visai apzinīgi ievēro visus noteikumus par darbu dažādos epidemioloģiskās drošības režīmos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!