Foto: DELFI

Partijas "KPV LV" izvirzītās labklājības ministra amata kandidātes Ramonas Petravičas vārds gan pirms, gan pēc parlamenta vēlēšanām mediju uzmanības lokā nonācis saistībā ar uzņēmumu SIA "Monēta", kurā deputāte ieņēma finanšu vadītājas amatu, bet īpašnieks ir viņas vīrs. Šīs kompānijas veikto sociālo iemaksu par darbiniekiem summa, izdalot uz strādājošo skaitu, atbilst minimālās algas apjomam. Cilvēkus, kuri apgalvo, ka uzņēmumā tiek maksātas aplokšņu algas, Petraviča sauc par nelabvēļiem, taču signālus par iespējamiem nodokļu un darba likumdošanas pārkāpumiem saņēmis gan raidījums "Delfi TV ar Jāni Domburu", gan Valsts ieņēmumu dienests (VID).

SIA "Monēta" pamatdarbība ir mazumtirdzniecība ar pārtikas un primārās nepieciešamības precēm un transporta pakalpojumi. Uzņēmumam ir pieci veikali Saldus novadā. Ņemot vērā, ka Petraviča var kļūt par atbildīgo personu valsts labklājībā, 10. janvārī "Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā tika pievērsta uzmanība, cik labklājīgi dzīvo kandidātes līdzšinējā darba vietā strādājošie. Saskaņā ar nesenāko pieejamo gada pārskatu, uzņēmuma SIA "Monēta" apgrozījums 2017. gadā bija 1,87 miljoni eiro, tajā strādāja 26 darbinieki, un sociālās iemaksas, izdalot uz strādājošo skaitu, bija 128 eiro, kas atbilst maksājumiem, kurus veic par minimālo algu.

Uz raidījuma vadītāja Jāņa Dombura jautājumu par to, vai tās daudzās balsis, kas saka, ka SIA "Monēta" ilgstoši izmaksātas aplokšņu algas, ir tikai nelabvēļi, Petraviča atbildēja apstiprinoši. "Ja cilvēks kaut ko dara un viņš strādā, un, pasarg dievs, viņš ir uzņēmējs, viņš jau tajā brīdī jau nokļūst..bezmaz tādā pelēkajā zonā tiek ielikts — viņš droši vien ir krāpnieks, viņš dara kādas nelikumības," skaidroja Petraviča, piebilstot, ka ļaunu prātu uz šīm personām netur.

Ņemot vērā, ka gan pirms, gan pēc raidījuma tika saņemta informācija par SIA "Monēta" iespējamiem nodokļu un darba likumdošanas pārkāpumiem, "Delfi" vērsās pie VID ar jautājumu, vai konkrētais uzņēmums nonācis iestādes redzes lokā. Atbilde ir apstiprinoša: "VID ir saņēmis anonīmus ziņojumus par iespējamiem pārkāpumiem nodokļu jomā jūsu minētajā uzņēmumā. Jebkurā šādā gadījumā VID izvērtē saņemto informāciju kopsakarā ar VID rīcībā esošo informāciju un lemj (veic) par nepieciešamo, normatīvajos aktos noteikto, kontroles pasākumu īstenošanu". Vairāk informācijas par ziņojumu raksturu un veiktajiem vai vēl tikai plānotājiem pasākumiem dienests neatklāj, jo to liedz likums.

Saskaņā ar Centrālās statiskas pārvaldes datiem, vidējā bruto alga mazumtirdzniecības nozarē 2017. gadā bija 666 eiro. "Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā deputāte stāstīja, ka darbiniekiem nespēj nodrošināt pilna laika slodzes, turklāt veikalu uzturēšana, ņemot vērā, ka apkārtnēs ir maz iedzīvotāju, esot tāds kā sociālais darbs vai labdarība no Petraviču ģimenes puses. Jāatzīmē, ka pēdējais publiski pieejamais gada pārskats liecina — SIA "Monēta" 2017. gadu noslēdza ar nepilnu 61 tūkstoti peļņu. Tāpat uzņēmuma bilancē redzams, ka iepriekšējo gadu nesadalītā peļņa uz 2017. gada beigām bija 637 131 eiro.

Petraviča raidījumā apgalvoja, ka "apmēram" puse no strādājošajiem nodarbināta uzņēmuma transporta atzarā un saņem virs 600 eiro. Tas liek secināt, ka daļai mazumtirdzniecībā nodarbināto atlīdzībā tiek izmaksāts pat zem valsts noteiktā minimālā atalgojuma.

VID jau iepriekš norādījis un atkārtoti apstiprina, ka aplokšņu algas visbiežāk saņem tirdzniecības un būvniecības jomā nodarbinātie. "Kas raksturo ēnu ekonomiku mazumtirdzniecībā? Ēnu ekonomiku mazumtirdzniecībā raksturo, piemēram, augsts "aplokšņu" algu (parasti darbinieku nostrādātā darba laika nepilnīgā uzskaitē un darbinieku nodarbināšanā bez darba līgumu noslēgšanas) un neuzrādīto ienākumu apmērs (pircēja skaidrā naudā veiktās samaksas par preci nereģistrēšana elektroniskajos kases aparātos, fiktīvas preču iegādes, kā rezultātā bieži nav iespējams konstatēt patieso preču izcelsmi, kā arī citām juridiskajām personām, papildus preču mazumtirdzniecībai veikalā, veiktas fiktīvās preču piegādes)," paskaidro dienests.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!