"Ciktāl tas attiecas uz normatīvo regulējumu, ciktāl tas attiecas uz ārstu – imunoloģijas un infektoloģijas speciālistu – viedokli, vienīgais iemesls kādam nevakcinēties ir alerģiska reakcija uz konkrētajām zālēm," tā intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" teica veselības ministrs Daniels Pavļuts (A/P). Viņš uzsvēra, ka Latvijas sabiedrībā šādu cilvēku skaits ir niecīgs, bet citi, kuri, atsaucoties uz veselības problēmām atturas no Covid-19 vakcīnas saņemšanas, bieži vien to dara, jo "saklausījušies vispārīgus prātuļojumus".

"Tas ir tas, ko profesore [Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Dace – red.] Zavadska visur, kur vien var, stāsta – ka viss šis priekšstats, ka ir kaut kādas grūti saprotamas kontrindikācijas vai iemesli kādēļ nevakcinēties – imunologi neredz, ka pastāvētu tādi veselības stāvokļi, izņemot šo vienu. Pat ārstu vidū pastāv dažādi viedokļi par šo, un imunologi ir neizpratnē," sūrojās Pavļuts

Vienīgais izņēmums, kad cilvēks veselības stāvokļa dēļ nedrīkst saņemt kādu vakcīnu ir anafilakse jeb stipra alerģiska reakcija uz kādu no zāļu sastāvdaļām. Šis izņēmums noteikts arī Ministru Kabineta 2000. gadā pieņemtajos Vakcinācijas noteikumos.

Uz aizrādījumu, ka medijos jau plaši atspoguļoti gadījumi, kad dažādi ģimenes ārsti saviem pacientiem neiesaka vakcinēties vai pat atrunā no tā, balstoties uz viņu veselības stāvokli, Pavļuts atbildēja: "Es esmu informēts pat šo situāciju. Mēs diezgan bieži sastopamies ar informāciju, ka cilvēkus no vakcinācijas atrunā vai iesaka nogaidīt viņu ārsti speciālisti vai ģimenes ārsti. Mēs ar šo problēmu strādājam, nepagurstoši skaidrojam, novadot informāciju pie ģimenes ārstiem, organizējot seminārus ģimenes ārstiem un citiem speciālistiem, kuros piedalās ārsti-infektologi, ārsti-imunologi, kuri skaidro šo situāciju, ka tādi veselības stāvokļi, pie kuriem nevarētu vakcinēt pret Covid-19 viņu skatījumā īsti nepastāv. Vienīgais iemesls ir alerģiska, anafilaktiska reakcija pret konkrēto zāļu kādu sastāvdaļu. Un kas, jādara tad, ja tas tiek konstatēts? Tas nenozīmē, ka cilvēku nevakcinēs, tas nozīmē, ka viņam ir jādod cita vakcīna un punkts!"

Viņš gan atzina, ka "var būt situācijas, ka kādam ir viedoklis, ka konkrēti šajā brīdī pacienta veselības stāvoklis, kāda cita terapija, ir iemesls, bet to var risināt konkrētajā gadījumā". Pavļuts arī atsaucās uz pieredzi aicinot seniorus vakcinēties: "Viens no tipiskajiem iemesliem, ko viņi, saklausījušies dažādus tādus vispārīgus prātuļojumus, saka – man jau tā ir blakusslimības, man jau tā ir grūti, kāpēc man vakcinēties? Un atbilde ir – tieši tāpēc! Tieši tāpēc, ka jums, cilvēkiem, kam ir vājš veselības stāvoklis, blakus saslimšanas, hroniskas saslimšanas, ir vislielākais risks smagi saslimt, nonākt slimnīcā un nomirt."

Jautāts, cik šādu cilvēku, kuriem objektīvu iemeslu dēļ nevajag potēties, Latvijā ir, Pavļuts uzstāja, ka tie neesot ne 15, ne pat 5 procenti sabiedrības. "Klīnisko pētījumu stadijās pārbaužu laikā tika konstatēts, ka ļoti retos gadījumos – es tagad varu sajaukt, tas bija daži gadījumi no miljona vai viens no miljona – mRNS vakcīnu gadījumā šī anafilakse ir bijusi iespējama. Tāpēc ir šie pretpasākumi, tāpēc ir ārstu uzraudzība. Cilvēku skaits Latvijas sabiedrībā, kuriem šāda reakcija varētu būt, visticamāk, speciālistu, nevis manā skatījumā, ir niecīgs," uzstāja ministrs.

Pilnu intervijas ierakstu skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!