Sodi par noziedzīgu līdzekļu legalizēšanu Latvijā ir nesamērīgi zemi, pārliecināta Kontroles dienesta vadītāja Ilze Znotiņa. Cenai par noziegumu jābūt dārgākai, nekā ieguvumam, viņa uzsver.

Viesojoties "Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā Znotiņa atgādināja, ka Moneyval ziņojumā Latvijai pārmests sodu nesamērīgumus, proti, tie nav bijuši pietiekami, lai atturētu no nozieguma veikšanas. Kontroles dienesta vadītāja piekrīt šiem pārmetumiem: "Svarīgs nav apmērs, svarīgi ir tas, vai šis apmērs noved pie rezultāta, ka atturēšanās no pretlikumīgas rīcības tomēr notiek, ka šis sods nozīmē, ka cena par noziegumu ir dārgāka, nekā ieguvums."

Uz jautājumu par to, vai nenokļūsim situācijā, kad "taisa paraugprāvas, lai varētu kaut ko uzrādīt", Znotiņa atbild, ka neko sliktu tajā neredz. Mūsu valstī vienmēr esot bijusi izpratne, ka, "ja nozog vistu vai maciņu, tad tas gan ir noziegums", bet, ja korupcijas rezultātā nabagāka kļūst visa valsts, cietušo it kā nav.

Nav gluži tā, ka sodu līdz šim nav bijis vispār, taču, pēc dienesta vadītājas domām, neskatoties uz pierādījumu bāzi, tiem vajadzētu būt bargākiem. "Es viennozīmīgi esmu pārliecināta, ka tie sodi nav adekvāti," viņa saka.

*195.pants: Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!