Foto: Shutterstock
Vairāk nekā puse laulību mūsdienu Latvijā agri vai vēlu izjūk. Šķiršanās process var būt apzināts un mierīgs vai arī spontāns, sāpīgs un nežēlīgs. Jebkurā gadījumā laulātajiem, kuri nevēlas saglabāt ģimeni, būs jārēķinās ar izdevumiem. Ar kādiem tieši?

Šķirt laulību Latvijā var divos veidos: tiesā vai pie notāra. Otrais variants ir domāts tiem, kuri ir gatavi šķirties mierīgi un bez savstarpējām pretenzijām, savukārt pirmais ir ilgāks, sāpīgāks un dārgāks.

Laulības šķiršana pie notāra

Nosacījumi. Notārs var šķirt laulību, ja abi laulātie piekrīt laulības šķiršanai; ģimenē nav nepilngadīgu bērnu vai kopīgu mantu, vai laulātie ir noslēguši aizbildnības līgumu pār nepilngadīgo bērnu, kur ir aprakstītas tiesības uz saskarsmi ar bērnu; ir arī panākta vienošanās par bērna uzturlīdzekļiem un īpašuma sadali.

Kā tas notiek. Pēc pieteikuma par laulības šķiršanu iesniegšanas laulātajiem ir viens mēnesis izlīgumam: šajā periodā viņi varēs atsaukt laulības šķiršanu, uzrakstot iesniegumu. Ja puses ir nelokāmas savā lēmumā, laulība tiek šķirta.

Pakalpojuma cena. Vienkāršā dokumentu pakete (bez nepieciešamajiem līgumiem, pilnvarām un citām papildu izmaksām) pie notāra izmaksās 100,18 eiro.

Vairāk informācijas. Var vērsties pie jebkura notāra (Latvijas notāru saraksts) personīgi vai sarunāt tikšanos tiešsaistē, informē Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētājs Jānis Skrastiņš.

Tā kā cilvēki, kuri šķir laulību, ne vienmēr ir gatavi tikties viens ar otru, ir iespējams atrisināt visus jautājumus, izmantojot videokonferences. Tāds variants noderēs arī tiem, kuri neatrodas Latvijā, piemēram, strādā vai dzīvo ārzemēs. Otrs variants "neklātienes" laulības šķiršanai ir noformēt speciālu pilnvarojumu un uzticēt šo procesu pilnvarotai personai.

Skrastiņš iesaka slēgt līgumu par aizbildnību, īpašuma sadali un uzturlīdzekļiem kā notariālo aktu. Šāda pakalpojuma izmaksas ir tiešā veidā atkarīgas no īpašuma vērtības vai no uzturlīdzekļu apmēra (piemēram, ja dzīvokļa vērtība ir 70 000 EUR, tad izmaksas veido 0,5% no summas, tas ir 350 eiro). Tam ir savi plusi, piemēram, ja bijušais laulātais nemaksā naudu kopīga bērna uzturēšanai, var nedoties uz tiesu, bet vērsties pie notāra, lai saņemtu izpildu aktu. Pēc tam dokumenti tiek nodoti tiesu izpildītājam, kurš arī iekasēs uzturlīdzekļu parādu.

Notariāls akts sniedz atvieglojumus, arī sadalot īpašumu. Šādu ienākumu neieskaitīs kopējā gada ienākumu summā un neapliks ar nodokļiem.

Laulības šķiršana tiesā

Nosacījumi. Šo iespēju izvēlas pāri, kuri nevar vienoties par īpašuma sadali un nepilngadīgo bērnu uzturēšanu. Turklāt tiesā var šķirt laulību arī tad, ja šķiršanos prasa tikai viens no laulātajiem ‒‒ tā ir galvenā atšķirība no laulības šķiršanas pie notāra.

Kā tas notiek. Iesniegumu par laulības šķiršanu izskata attiecīgā rajona tiesa, jo dokumenti parasti tiek iesniegti, vadoties pēc iesniedzēja dzīvesvietas. Tiesai ir jāiesniedz šādi dokumenti:

  • laulības šķiršanas prasības pieteikums divās kopijās (kopiju var būt arī vairāk, ja procesā ir iesaistīta trešā puse: piemēram, sadalot īpašumu ‒‒ banka vai kopīpašnieks);
  • laulības apliecības oriģināls;
  • dokumenti, kas apstiprina apstākļus, kuru dēļ ir nepieciešama šķiršanās;
  • bērna dzimšanas apliecības kopija (jāuzrāda oriģināls);
  • citi dokumenti, kas, apliecina, piemēram, laulāto mantisko stāvokli;
  • ja laulība noslēgta ārpus Latvijas robežām, ir nepieciešama dokumentu tulkošana, to legalizācija vai apostille.


Dokumentu paketi var iesniegt personīgi vai nosūtīt pa pastu, vai arī tiešsaistē ‒‒ elektroniski parakstītu.

Pakalpojuma cena. Valsts nodevas apmēru nosaka Civilprocesa likums (34. pants). Standarta valsts nodevas apmērs — 145 eiro, bet ir izņēmumi. Nodevu 15 eiro apmērā ir tiesības samaksāt prasītājam, ja laulātais ir atzīts par bez vēsts pazudušu vai notiesāts uz laiku, ilgāku par trim gadiem. Nodeva jāsamaksā pirms prasības iesniegšanas tiesā un iesniegumam jāpievieno maksājumu apliecinošu dokumentu. Tiesa var sadalīt iepriekš samaksāto valsts nodevu starp pusēm, ņemot vērā viņu materiālo stāvokli.

Ar šo izmaksas nebeidzas. Piemēram, būs jāmaksā par lietas materiālu kopēšanu, ja būs nepieciešams — par liecinieku uzaicinājumu, par īpašuma sadali un tā tālāk. Var būt nepieciešama advokāta konsultācija — piemēram, viņš var izveidot prasības pieteikumu vai arī piedalīties procesā. Juridiskās palīdzības izmaksas aprēķināt ir grūti, jo tās ir atkarīgas no konkrēta speciālista cenrāža vai no vienošanās starp klientu un viņa likumīgo pārstāvi.

Vairāk informācijas. Laiks laulības šķiršanai tiesā nav noteikts, tas ir atkarīgs no partneru spējas atrast kompromisu. Tiesa var pieņemt lēmumu par laulības šķiršanu vai arī par izlīguma laiku, jo īpaši gadījumos, ja to pieprasa viena no pusēm. Konflikta risināšanai var izmantot arī mediāciju, kuras mērķis ir panākt, lai konfliktējošās puses sasniedz rezultātu, kas ir orientēts uz viņu pašu interesēm.

Tiesa var noteikt termiņu, lai panāktu izlīgumu, ja laulātie piekrīt lēmumam un ja viņi ir nodzīvojuši laulībā mazāk nekā trīs gadus, ģimenē nav pamanītas vardarbības pazīmes un nav citu iemeslu, kuru dēļ nebūtu iespējama kopdzīve.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!