Foto: Shutterstock
"Finhack" apkopo jaunumus, kas var ietekmēt jūsu personīgo budžetu.

Apkure kļūs lētāka


Siltais rudens, kas mūs lutina, agri vai vēlu beigsies, un sāksies apkures sezona. Šogad ļoti daudzās Latvijas apdzīvotajās vietās tarifi būtiski samazināsies. Rīgā tarifs kļūs zemāks par 23,4%, Daugavpilī – par 14,1%, Valmierā – par 16,3%, Cēsīs – 9,9%, Aizkrauklē – par 21%, Ķekavā – par 31%, Piņķos – par 27,8%. Sīkāk par tarifiem – šeit.

Pensionāriem tiks apmaksāta pretgripas vakcīna


Bezmaksas vakcinācija pret gripu šajā rudenī pienākas Latvijas iedzīvotājiem, kas vecāki par 65 gadiem, kā arī tiem, kuriem ir hroniskas slimības. No 2. oktobra bez maksas vakcinēs medicīnas iestāžu darbiniekus, kā arī sociālās aprūpes centru darbiniekus un klientus. Tiem, kuriem atvieglojumi netiek piemēroti, pote izmaksās no 8 līdz 20 eiro. Informāciju par vakcināciju pret gripu var uzzināt pie ģimenes ārsta.

Solidaritātes nodoklim kļūst zemāka likme


Sākot ar 2021. gadu, solidaritātes nodokļa likme Latvijā samazināsies par 0,5% (pašlaik – 25,5%, 25%). Jāatgādina, ka šo nodokli maksā Latvijas iedzīvotāji, kuru ienākumi pārsniedz 62 800 eiro gadā (nodoklis attiecas uz summu, kas pārsniedz šo limitu). Tādu cilvēku Latvijā ir ne mazāk kā seši tūkstoši. Savāktie līdzekļi tiek novirzīti īpašajos pensiju budžeta (14%), veselības aprūpes finansēšanas (1%) un iedzīvotāju ienākuma nodokļa kontos (10%).

Svarīgi: šos grozījumus ir pieņēmusi Latvijas valdība, bet tie pagaidām vēl nav stājušies spēkā. Saeimai būs tos jāapstiprina.

VSAOI likmi plāno samazināt


No nākamā gada 1.janvāra valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) likme plānota 34,09% (samazināt darba devēja likmi par 0,5 procentpunktiem jeb no 24,09% uz 23,59% un darba ņēmēja likmi par 0,5 procentpunktiem jeb no 11% uz 10,5%).

Svarīgi: šos grozījumus ir pieņēmusi Latvijas valdība, bet tie pagaidām vēl nav stājušies spēkā. Saeimai būs tos jāapstiprina.

Jauna nodokļu sistēma honorāriem no 2021. gada 1. jūlija


Latvijas valsts jau sen cenšas pārskatīt autortiesību atlīdzību izmaksas kārtību. Līdz šim darba devējs varēja maksāt izpildītājiem autoratlīdzības un ietaupīt uz nodokļiem, bet darbinieks bieži vien palika bez sociālā nodrošinājuma, jo viņa izredzes saņemt pabalstu vai vecuma pensiju ir minimālas.

Līdz 2021. gada 1. jūlijam sistēma nemainīsies, bet pēc tam sāksies pakāpeniska gatavošanās nodokļu nomaksai no honorāriem, izmantojot tā saucamo saimnieciskās darbības kontu. Honorāru maksātāji varēs izvēlēties nodokļu nomaksas veidu.

Pirmais variants – izmantot pašnodarbināto personu nodokļu nomaksas režīmu; otrais variants – izmantot darba ņēmēju vispārējo nodokļu nomaksas režīmu, nereģistrējoties kā saimnieciskās darbības veicējam. Trešais variants – autoratlīdzības saņēmējs reģistrējas kā saimnieciskās darbības veicējs un pirms autoratlīdzības izmaksas veiс 25% nodokļa nomaksu no autoratlīdzības apgrozījuma līdz 25 000 eiro gadā. Gadījumā, ja apgrozījums pārsniedz 25 000 eiro, tiks piemērota likme 40%. Likuma grozījumi paredz arī, ka 80% no nodokļa tiks novirzīti valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām, bet 20% tiks novirzīti iedzīvotāju ienākuma nodoklī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!