Foto: Pixabay
"Finhack" apkopo jaunākās ziņas, kas var ietekmēt jūsu personīgo budžetu.

Latvija pieņēma lēmumu par palīdzības programmu

Galvenā nedēļas ziņa: valdība pieņēma lēmumu par atlīdzībām cietušajiem no ārkārtas situācijas režīma, kas tika ieviests saistībā ar Covid-19. Īsumā palīdzības pasākumu saraksts izskatās šādi.

Pabalsti par dīkstāvi: minimālais — 330 eiro, maksimālais — 1000 eiro. Izmaksās 70% no vidējās bruto algas no augusta līdz oktobrim (mikrouzņēmumiem — 50% no vidējās algas par 2020. gadam trešo ceturksni). Pretendēt var šādu jomu darbinieki: ēdināšana, kinoteātri, sporta, kultūras un ārpusskolas izglītība, atrakcijas un atpūtas parki; skaistumkopšanas pakalpojumi, fiziskās labsajūtas uzlabošanas pakalpojumi.

Subsidētas darba vietas: ne vairāk kā 500 eiro mēnesī tiem, kas ir spiesti pāriet uz nepilnu darba laiku. Dotācija — 50% no vidējās algas (sedz starpību starp faktisko algu un vidējo algu par augustu, septembri un oktobri).

Par autortiesību pārkāpumiem — naudas sods līdz 700 eiro

11. novembra spēkā ir stājušies grozījumi Autortiesību likumā. Tagad fiziska persona, kura pārkāpa autortiesības, var tikt sodīta ar brīdinājumu vai naudas sodu līdz 700 eiro. Juridiskajām personām draud bargāks sods — naudas sods līdz 7100 eiro. Līdz šim sods par šādu pārkāpumu bija iekļauts Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas ir zaudējis spēku šovasar.

Rīga iznomās mazdārziņus

No vienas puses, novembrī vasaras sezona ir jau beigusies, no otras — 2020. gadā daudzi pilsētas iedzīvotāji ir ļoti labi izjutuši, cik vieglāk ir dzīvot koronavīrusa realitātē, kad ir savs zemes gabals. Nav pierādījumu tam, ka 2021. gads būs vieglāks. Rīgas dome plāno atļaut iznomāt mazdārziņus galvaspilsētā uz gadu, un tā var izrādīties noderīga iniciatīva. Visvairāk brīvo zemes gabalu ir Pārdaugavā, tai skaitā Lucavsalā. Nomas maksa par gadu — pāris desmiti eiro. Lēmums vēl ir jāapstiprina RD deputātiem.

Bankas ir atbildīgas par maksājumiem ar nozagtām kartēm

Šonedēļ Eiropas savienības tiesa atzina, ka bankas ir atbildīgas par maksājumiem ar nozagtu bezkontakta karti, ja klients ir paziņojis par tās pazušanu. Tas nav acīmredzams risinājums: lieta ir tāda, ka dažas bankas visu atbildību par zaudēto karti uzveļ klientam. Tiesa risināja strīdu starp Austrijas Patērētāju tiesību aizsardzības biroju "VKI" un turku banku "DenizBank". Banka apgalvoja, ka nespēj bloķēt bezkontakta maksājumus par summu mazāku nekā 75 eiro, tāpēc tai nav pienākumu kompensēt zaudējumus klientam. Tiesa nosprieda, ka bankas apgalvojums neatbilst patiesībai. Atcerieties: ja jūs esat pazaudējis karti, nekavējoties zvaniet uz banku.

"IKEA" atpirks vecas mēbeles

Latvijā uzsākta testa "IKEA" programma tiem, kam ir apnikušas vecās mēbeles. Tagad to var nodot atpakaļ veikalam un saņemt kompensāciju ("IKEA" dāvanu karti par summu līdz 40% no veco mēbeļu vērtības). Daži svarīgi nosacījumi: pirmkārt, mēbelēm ir jābūt labā stāvoklī un tām jābūt iegādātām "IKEA". Otrkārt, mīkstās mēbeles nepieņem. Vairāk par projektu — Zviedru kompānijas mājas lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!