Foto: LETA
Latvijā ir atnācis Covid-19 otrais vilnis. Latvijas valsts pieņem arvien stingrākus lēmumus sakarā ar vīrusa apkarošanu un atzīst, ka šī tendence turpināsies vismaz divas nedēļas . Ko tas nozīmē jūsu ģimenes budžetam?

Maskas un respiratori. Tie maksā no 0,17 līdz 15 eiro, liecina Patērētāju tiesību aizsadzrības centra monitoringa dati. Respiratoru ar aizsardzības klasi FFP2 var iegādāties par 2-8,9 eiro. Vienreizēji lietojamās higiēniskās maskas izmaksā no 0,18 līdz 0,90 eiro, vairākkārt lietojamās – no 0,5 līdz 10 eiro. Turklāt lielākā daļa no vairākkārt lietojamajām maskām izmaksā lētāk par četriem eiro. Deficīta nav.

Dezinfekcijas līdzekļi. Četru litru pudeli ar gēlu var nopirkt par 10 eiro, piecu litru pudeli – līdz 15 eiro. Mazāku apjomu piedāvājums ir milzīgs, bet vidēji gēla pudelīte (50 ml) izmaksās līdz 2-2,5 eiro. Deficīta nav.

Testi. No pirmdienas valsts apmaksātas pārbaudes varēs veikt tikai ar ģimenes ārsta nosūtījumu (tas ir saistīts ar to, ka laboratorijām nepietiek kapacitātes). Tiem, kas vēlas nokārtot testu bez nosūtījuma, ir jārēķinās, ka tas ir maksas pakalpojums. Analīzes cena Valsts zinātniskajā institūtā "BIOR" – 38,83 eiro.

Sodi. Ja jūs nevalkājat masku sabiedriskās vietās, esiet gatavi samaksāt sodu. Valdība jau ir pieņēmusi attiecīgu rīkojumu, kas tagad ir jāapstiprina Saeimai, un pastāv ļoti maza varbūtība, ka tā būs liberālāka. Soda apmērs – no 10 līdz 50 eiro, risinājums ir atkarīgs no nodarījuma smaguma, par ko lems policijas darbinieks.

Kā ir ar darbu? Vairāki uzņēmumi jau bija spiesti pārtraukt darbu, jo viņu darbiniekiem nācās doties karantīnā. Rīgā saprotamu iemeslu dēļ tiek slēgtas viesnīcas. Kurš samaksās par dīkstāvi? Šobrīd – neviens. Neskatoties uz to, ka Latvija piedzīvo Covid-19 otro vilni, ko atzīst arī ministri, lēmumu par kompensāciju izmaksu darba devējiem pagaidām nav. Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs teica, ka, ja atbalsts būs nepieciešams, ministrija būs gatava iedarbināt šos mehānismus. Lai to izdarītu, ir nepieciešams pieņemt politisko lēmumu. Agrāk kā nākamās nedēļas vidū tas diez vai tiks pieņemts.

Ekonomija? Arvien vairāk Latvijas iedzīvotāju pāriet uz attālināto darbu, bet dažiem to tieši nosaka valdības rīkojums. Teorētiski, studenti un skolēni var ietaupīt uz bulciņām un transportu, tomēr neviens nezina, cik daudz viņi iztērēs, mācoties mājās. Izdarīt secinājumus par konkrētiem skaitļiem pagaidām nav iespējams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!