Foto: Shutterstock
Audzēt savu finansiālo labklājību un pasargāt savus līdzekļus no inflācijas ietekmes kopumā ir atbalstāmi. Daudzi no mums vēlētos pelnīt vairāk vai izveidot pasīvu ienākumu avotu, un dažreiz tikai zināšanu un instrumentu trūkums šķir mūs no sapņiem par labāku dzīvi.

Lai arī jums būtu drosme, spēja uzdrīkstēties un pietiekams zināšanu daudzums pirmo soļu speršanai finanšu tirgū un konkrētāk – akciju ieguldīšanā, "Finhack" aprunājās ar Karīnu Kulbergu, "Swedbank Latvija" Private Banking vadītāju un "SheOwns" kustības dibinātāju. Kulberga ir ieguldījumu entuziaste un šajā rakstā viņa skaidros, kādi instrumenti investoram - iesācējam ir pieejami Latvijā, ja viņš vēlas ieguldīt akcijās; kādu ieguldījumu stratēģiju izvēlēties un no kādām kļūdām būtu jāizvairās, lai pasargātu un palielinātu savu kapitālu.

Kā spert pirmo soli

Ieguldījumi akcijās ir lielisks veids, kā uzlabot savu labklājību. Ilgtermiņa ieguldītājiem akcijas ir laba izvēle pat tirgus fluktuācijas jeb svārstīšanās periodos – akciju tirgus lejupslīde nozīmē vien to, ka rodas iespēja iegādāties akcijas par zemāku cenu un vēlāk nopelnīt no cenu vērtības pieauguma.

Akcijas jebkurā gadījumā ir ieguldījums ar zināmu risku. Tieši tāpēc ieguldījumiem būtu jāatvēl nevis pēdējā, bet uzkrātā nauda. Eksperti iesaka izveidot drošības spilvenu, kas ir domāts sarežģītām un neparedzētām situācijām. Šis spilvens var būt 3 līdz 6 mēnešalgu apmērā. Kad esat sakrājis pietiekami daudz naudas drošības spilvenam, var domāt par noteiktas summas atvēlēšanu mērķtiecīgām investīcijām akcijās.

Izvēloties akcijas, ir jāskatās uz 3 kritērijiem:

  • nozare, kurā vēlaties ieguldīt;
  • akcijas cena;
  • akcijas iegādes komisija.

Sākumā ir vērts izpētīt, kurā nozarē un kurā reģionā vēlaties sākt ieguldīt, un izvēlēties tās nozares, kuras jums pašiem interesē un kuru attīstību jūs ar savu ieguldījumu vēlētos veicināt.

Akciju cenu amplitūda ir pietiekami plaša, tāpēc investoram, kurš tikai sper pirmos soļus ieguldījumu pasaulē, ir vērts papētīt vietējo tirgu, kur akciju cenas ir pieejamākas nekā starptautiskajā tirgū. Arī starptautisko akciju cenas var būt zemas, bet vietējam tirgus ir virkne priekšrocību: vieglāk saprast uzņēmuma specifiku (varbūt tas pat būs tāds, kura produktus jūs izmantojat), vieglāk izsekot līdzi uzņēmuma darbībām (gada pārskati pieejami arī latviešu valodā). Turklāt, uzsākot investora gaitas, vērts skatīties uz vietējiem uzņēmumiem, kuru akcijas kotētas eiro, lai izvairītos no papildus valūtu svārstību riska, kas pastāv ieguldot akcijās citās valūtās.

"Baltijas kompāniju akcijas ir pieejamas par diezgan mazām summām. Te var minēt "Apranga Group", ko mēs droši vien visi pazīstam, jo tieši šīs uzņēmums pārstāv vairākus apģērbu preču zīmolus Baltijas tirgū. Tā mātesuzņēmums "Apranga APB" kopš 1997. gada ir reģistrēts "Nasdaq" Viļņas fondu biržā. Decembra sākumā beigās tā akcijas cena bija 1,66 eiro par akciju. "Tallink Grupp", kas ļoti cietusi Covid-19 laikā, tirgo akcijas par 74 centiem. "MÁDARA Cosmetics" – 15,8 eiro, "Grindeks" – 14,15 eiro. Summas noteikti nav kosmiskas, tomēr ir skaidrs, ka pastāv arī dārgākas akcijas. Piemēram, "Apple" tirgo akcijas par 122 dolāriem, "Tesla" – ap 590 dolāriem un "Amazon" – virs 3000 dolāru", akciju cenas komentē eksperte.

Lemjot par konkrēta uzņēmuma akciju iegādi, ir jāņem vērā arī iegādes komisija. Pērkot kādu akciju par 14 eiro, jūs diez vai vēlēsieties tikpat daudz samaksāt komisijās.

Kopumā, ieguldot akcijās, darbību algoritms būtu šāds:

  • izvēlēties drošu ieguldījumu platformu ar labu reputāciju;
  • ieguldīt vairākos uzņēmumos, kas strādā atšķirīgos sektoros, tādā veidā dažādojot savu akciju portfeli un pasargājot sevi no lieka riska;
  • sekot līdzi transakcijas izmaksām, lai par vienas akcijas iegādi nebūtu jāmaksā tikpat daudz naudas komisijā;
  • ieguldīt noteiktu summu regulāri, piemēram, katru mēnesi, nemēģinot uzminēt konkrētus "veiksmes" brīžus.

Investīciju pasaulē eksistē viena aksioma, ko ir vērts uzsvērt atkal un atkal: ieguldījumi ar augstu atdevi un zemu risku neeksistē. Tieši otrādi, jo lielāka atdeve, jo augstāks ir risks, tāpēc, pirms kļūt par investoru vai akcionāru, jāuzdod sev jautājums par to, cik lielu risku un ar to saistīto stresu jūs esat gatavi uzņemties.

Kā pelnīt no akcijām

Protams, ieguldot akcijās, galvenais mērķis ir pelnīt un celt savu finansiālo stabilitāti. Ir divi veidi, kā to var izdarīt:

  1. uz akciju vērtības pieauguma;
  2. uz dividendēm.

Pirmajā gadījumā jūs pērkat akcijas, cerot, ka nākotnē to vērtība pieaugs. Piemēram, ir uzņēmums, kas jums šķiet perspektīvs un, jūsuprāt, tā vadība dara visu iespējamo attīstības labā. Vērojot šo uzņēmumu tirgū, jums rodas nojauta par to, ka akcijas, kas šogad maksāja 50 eiro, nākamgad maksās 52 eiro, bet vēl pēc gada – 55 eiro. Respektīvi, jūsu akciju portfeļa vērtība pieaugs līdz ar izvēlētā uzņēmuma akciju vērtības pieaugumu.

Otrajā gadījumā jūs pelnāt uz dividenžu rēķina. Tas nozīmē, ka daļu no peļņas, ko uzņēmums ir guvis attiecīgā gada laikā, proporcionāli sadala starp visiem akcionāriem. Dividenžu apmērs ir atkarīgs no uzņēmuma peļņas attiecīgā pārskata periodā. Informāciju par to daļu no peļņas, ko uzņēmums atvelē dividenžu izmaksai, var izlasīt uzņēmuma nolikumā vai dividenžu politikā. Tie var būt 5-10% vai pat 50% no peļņas. Ne visi uzņēmumi regulāri izmaksā dividendes, dažreiz peļņas nav vispār vai arī tā tiek novirzīta uzņēmuma attīstībai.

Ieguldījumu stratēģija iesācējam

Ja jūs esat iesācējs finanšu tirgos un ieguldījumos, jūs, visdrīzāk, gribēsiet sākt ar mazām summām, lai izvairītos no riska būtiski samazināt vai pazaudēt uzkrājumus, bet ieguldīt pavisam maz arī nav vērts.

Var ieguldīt vienā akcijā, lai gūtu pieredzi un saprašanu par to, kā strādā finanšu tirgus, bet, ja tiešām domājat par ilgtermiņa labklājības audzēšanu, tad jādarbojas saskaņā ar nospraustu plānu, katru mēnesi mērķtiecīgi sekojot līdzi tirgus situācijai un piepērkot klāt akcijas. Būtiski arī ņemt vērā ieguldījumu diversifikāciju jeb dažādošanu: sekot līdzi tam, lai uzņēmumi, kuru akcijas jūs pērkat, nedarbojas vienā un tajā pašā sektorā.

"Covid-19 izplatīšanās laikā mēs redzam, ka tirgus kopumā kļuvis neprognozējams un akciju cenas svārstījās pilnīgi visiem uzņēmumiem. Atgūšanās process bija ļoti daudzveidīgs un atkarībā no sektoriem atgūšanās dinamika bija nevienlīdzīga. Skaidrs, ka tiem ieguldījumiem, kuri tika veikti tikai avio sektorā, veicas slikti, savukārt IT uzņēmumiem sokas labi jau šobrīd", patreizējo ekonomisko situāciju vērtē Kulberga.

Pirms sākt ieguldīt akcijās, jums kā privātajam investoram ir jāizlemj par aktīvu vai pasīvu ieguldījumu stratēģiju.

Aktīva stratēģija

Ja jums ir pietiekamas zināšanas akciju vērtējuma jomā, tad varat mēģināt atrast akcijas, kuras šobrīd ir lētas, bet ar prognozējamu drīzu vērtības pieaugumu, ātri tās pirkt un pārdot un darīt to ļoti bieži.

Metodes galvenais trūkums ir tajā, ka akciju cenas mainību ir grūti prognozēt. Otrais trūkums – šī stratēģija ir pietiekami dārga, jo katrā transakcijā ir iesaistīta noteikta komisijas maksa. Trešais trūkums: ieguldījumiem jāvelta daudz laika.

Pasīva stratēģija

Pasīvs investors izvēlas ieguldīt ilgtermiņā. Šīs stratēģijas ietvaros jūs izvēlaties tos uzņēmumus, kas, jūsuprāt, nesīs peļņu 5-10 gadu perspektīvā, līdz ar to nākotnē būs iespēja palielināt savu kapitālu un kopējo labklājības līmeni. Jūs ieguldāt ar skaidru mērķi naudu turēt ieguldījumos pietiekami ilgi.

Kā Latvijas iedzīvotājam ieguldīt akcijās

Visas lielās Latvijas bankas, kā arī virkne citu brokeru piedāvā savus pakalpojumus privātpersonām, kuras vēlas investēt.

"Pirms izvēlēties brokeri, ir jāizpēta piedāvātās cenas, komisijas maksas un citi nosacījumi. Svarīgi saprast, cik lielā drošībā būs nauda, ko jūs uzticēsiet brokeruzņēmumam. Neatkarīgi no tā, cik plaši uzņēmums reklamējas sociālajos medijos vai internetā, ir jāpārbauda tā reputācija, jāizpēta uzņēmuma pārskati un darbības licence. Ir būtiski saprast jautājumu par komisijām, bet vēl svarīgāka ir uzņēmuma drošība un reputācija. Ja kaut kas tiek piedāvāts par brīvu vai ar neticami lielu atdevi, no tā būtu jāuzmanās", uzsver Kulberga.

Kas jāņem vērtā, izvēloties ieguldījumu platformu:

  • uzņēmuma reputācija;
  • finanšu nodrošinājums ieguldītajai naudai (Latvijā tas ir noguldījumu drošības garants 100 000 eiro apmērā, kas tiek nodrošināts saskaņā ar attiecīgo likumdošanu – šo summu finanšu iestādei ir garantēti jāatlīdzina ieguldītājam);
  • administratīvās izmaksas (komisija par ieguldījumu konta uzturēšanu un tirdzniecības maksa par akciju pirkšanu un pārdošanu).

Eksperte stāsta, ka pēdējo gadu laikā Latvijas tirgū parādījās kāda finanšu inovācija, kas būtiski atviegloja ieguldījumu uzsākšanu privātajiem investoriem. Tā ir tā sauktais ieguldījumu konts, ko var atvērt vienā no Latvijas lielākajām bankām. Konts piedāvā daudz drošāku uzskaitījumu akcijām un arī vienkāršotu nodokļu norēķinu.

"Jāatceras, ka tajā brīdī, kad jūs sākat ieguldīt, jūs kļūstat par investoru, kurš plāno saņemt papildu ienākumus. Par ienākumiem ir jāmaksā nodokļi, jo peļņa, ko gūsiet, no akciju vērtības pieauguma vai dividendēm ir papildus ienākums, kas ir nodokļu objekts. Ieguldījumu konts, kas tagad ir pieejams Latvijas iedzīvotājiem, ir atraktīvs tajā ziņā, ka nodokļu aprēķins ir jāveic tikai tajā brīdī, kad jūs izmaksājat no ieguldījumu konta vairāk, nekā esat tajā iemaksājis. Respektīvi, jūs samaksāsiet nodokļus tikai tad, kad nolemsiet būtisku daļu no peļņas izņemt ārā. Salīdzinājumā ar citiem risinājumiem šī ir ievērojama priekšrocība. Iesācējiem ir īpaši vērts apsvērt tieši šo instrumentu, jo mazam akcionāram ir vienkāršāk veikt uzskaiti pašam ar ieguldījumu konta palīdzību", iesaka Kulberga.

Vēl viens knifs, par ko būtu jāzina iesācējam: ir brokeri, kuri līdz noteiktai ieguldījumu summai nepiemēro komisijas maksu par tirdzniecību ar Baltijas uzņēmumu akcijām. Šis piedāvājums ļauj mazam akcionāram ieiet tirgū un bez papildus izmaksām notestēt, vai ieguldīšana akcijās viņam ir aktuāla un atraktīva.

"Ja jūs vēlaties startēt starptautisko akciju pirkšanā un pārdošanā, tad visām Latvijas bankām būs komisijas no pirkuma summas vai arī minimālā pirkuma summa. Ir jāvērtē akcijas cena un pirkšanas izmaksas. Ja akcijas cena ir 20 eiro un klāt vēl jāsamaksā 18 eiro par tās iegādi, tad skaidrs, ka šis darījums ir dārgs, jo akcijas vērtībai ir jādubultojas, lai jūs saņemtu atpakaļ komisijas izmaksas. Jo dārgāku akciju jūs iegādājaties, jo komisijas maksa proporcionāli būs mazāka", skaidro eksperte.

Tirgū pastāv arī tā saucamie "slinkie finanšu instrumenti", kuros var iemaksāt naudu un samaksāt abonēšanas maksu par to izmantošanu, bet izvēli, kur un cik ieguldīt, jūsu vietā izdara kāds cits. Finanšu speciāliste ir pārliecināta, ka no tādiem instrumentiem nav jākaunas, jo ne visiem ir laiks un vēlme sekot līdzi tam, kas notiek biržā un ekonomikā, savukārt šī opcija var atvieglot ienākšanu investīciju pasaulē.

No kādām kļūdām jāizvairās

"Viena no lielākajām iesācēju kļūdām ir sasteigtas darbības. Uzreiz, kad akcijas cena mazliet krīt, akcionārs - iesācējs naudu izņem ārā. Protams, universālais likums "pirkt, kad ir lēti, un pārdot tad, kad ir dārgi" darbojas, bet galvenais ir saprast, ka finanšu tirgus vienmēr svārstīsies, tāpēc būs brīži, kad akciju cena pavirzīsies uz leju. Svarīgs jautājums šajā situācijā: vai nauda tiešām ir jāņem ārā, lai pasargātu to no kāda tālāka tirgus krituma, vai arī tas ir īstais laiks, kad var ieguldīt papildus, izmantojot tirgus lejupslīdi un tādējādi gūstot peļņu no tā, ka iespējams piepirkt klāt akcijas par zemāku cenu", investora dilemmu komentē eksperte.

Kulberga stāsta, ka aktīvu pirkšanas un pārdošanas stratēģiju finanšu literatūrā mēdz saukt par ego risku. Ego risks iestājas, kad jūs uzskatāt, ka zināt, kas notiks daudz labāk par pašu tirgu.

"Ir momenti, kad prognozes tiešām ir diezgan precīzas. Bet finanšu tirgus analītiķi, vērojot investoru uzvedību, ir secinājuši, ka, ja investoram liekas, ka ieguldīt tagad ir vislabākā stratēģija, tad tā ir bijusi visdārgākā stratēģija. Respektīvi, paredzēt tirgus līkločus ir ļoti sarežģīti", brīdina finanšu speciāliste.

Vēl viens brīdīnājums ir saistīts ar to, ka, saasinoties finanšu situācijai pasaulē, ir pieaudzis krāpnieku skaits. Svarīgi uzmanīties no aicinājumiem saņemt pilnīgi drošu atdevi ar 10% gadā un iemaksāt ieguldījumos vairāk, jo tad atdeve būs vēl lielāka. Ja jums nauda ir jāpārskaita uz mistiskiem bankas kontiem, ja nav pieejama informācija vai dokumentācija par brokeri vai ieguldījuma veidu, tad pastāv liels risks iekrist noziedznieku nagos.

Kopsavilkuma vietā

Pirms sākt ieguldīt, protams, ir jāiedziļinās tēmā un jāveic izpēte. Jūs būsiet drošāki par savu naudu un savām zināšanām, ja, piemēram, aiziesiet uz konsultāciju pie finanšu brokera, palasīsiet attiecīgu literatūru vai sekosiet līdzi finanšu viedokļu līderiem. Tomēr vienā brīdi būtu veselīgi piebremzēt ar zināšanu krāšanu un sākt gūt reālu pieredzi akciju tirdzniecībā.

"Ieguldīšana akcijās ir brīnišķīgs veids sevi izglītot par to, kas notiek pasaulē, finanšu tirgos un makroekonomikā. Tas ir vērtīgi ne tikai no savas labklājības vairošanas skatupunkta, bet arī tādā ziņā, ka jūs ar savu naudu nobalsojat par savām vērtībām, par uzņēmumiem, kas jums liekas vērtīgi un kuri, jūsuprāt, pienes labumu šajā pasaulē", rezumē eksperte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!