Foto: Shutterstock
Sācies kārtējais (piektais) programmas posms, kas piedāvā profesionālos kursus pieaugušajiem. Kopā ir 523 izglītības programmas, kas 90-95% apmērā tiek finansētas no Eiropas fondu un valsts budžeta līdzekļiem. Tiem, kuriem ir maznodrošinātās personas statuss, apmaksā visu summu. Pasteidzieties, pieteikumi tiks pieņemti līdz 22. oktobrim!

Kas var pretendēt


Strādājošas un pašnodarbinātas personas, kā arī vecāki, kas atrodas grūtniecības un/vai dzemdību atvaļinājumā. Pretendentiem jābūt vecākiem par 25 gadiem, maksimālā vecuma ierobežojuma nav. Tas ir, pat ja esat strādājošs pensionārs, arī jums ir tiesības apgūt jaunu profesiju vai iegūt sertifikātu par kursa pabeigšanu šīs programmas ietvaros.

Kādas profesijas var apgūt?


Vispirms ir nepieciešams izlemt, kas tieši jūs interesē: jauna profesija (ar iespēju iziet praksi) vai sertifikāts par šaurāku specifikāciju (piemēram, grāmatvedis vēlas iegūt papildus zināšanas, lai varētu pretendēt uz finanšu direktora amatu).

Pirmajā gadījumā skatiet sadaļu "Profesionālās tālākizglītības programma", kur tiek piedāvāta izvēle starp 147 programmām. Apmācību ilgums ir 960 stundas, šajā periodā ietverot arī praksi, un tas var ilgt vairāk nekā gadu. Teorētiskās nodarbības notiek darba nedēļas vakaros vai sestdienās, kopumā – divas līdz trīs reizes nedēļā. Pēc teorijas apgūšanas paredzēta 2 līdz 3 mēnešus gara prakse.

Otrajā gadījumā jums ir nepieciešama sadaļa "Profesionālās pilnveides programma". Te programmu izvēle ir vēl plašāka – 317 gab. Tās nav tik garas, parasti ap 160 stundām. Apmācības notiek vakaros un sestdienās, divas līdz trīs reizes nedēļā. Lai iegūtu sertifikātu vai diplomu, būs nepieciešams nokārtot ieskaiti vai ieskaites darbu, atkarībā no specializācijas.

Var izdarīt izvēli, pamatojoties uz izglītības iestādēm. Kopā programmā iesaistās 57 izglītības iestādes, sarakstā ir septiņas augstskolas: Latvijas Universitāte, Rīgas Tehniskā universitāte, Ventspils Augstskola, Liepājas Universitāte, Latvijas Lauksaimniecības universitāte, Biznesa augstskola "Turība", Biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskola "RISEBA"

Cik būs jāmaksā no savas kabatas


Vidēji tie būs 40-50 eiro. Piemēram, lietvedības kursi: pilna cena 800 eiro, jums būs jāmaksā 5%, tas ir 40 eiro. Apmācības programmā Banku zinības un finanses jums izmaksās 61 eiro, tas ir 5% no pilnās vērtības, kas sastāda 1220 eiro. Kļūt par sertificētu biškopi var par 81,13 eiro (pilna kursa maksa – 1622,60 eiro), bet apmācības flīzētāja profesijas apguvei izmaksās tikai 20 eiro.

Prasības studentiem


Jums ir jābūt vidējai izglītībai. Tas attiecas uz gandrīz visām piedāvātajām programmām, pat tām, ko piedāvā augstskolas. Bet tur ir iespējas arī tiem, kuriem nav pat vidējās izglītības, piemēram, ir iespējams iegūt bruģētāja profesiju.

Kā skaidro Valsts izglītības satura centrā, nav jābaidās no konkurences par vietu. Visiem, kas atbilst minimālajiem kritērijiem (vecums, nodarbinātība uz pieteikuma iesniegšanas brīdi), tiek dota iespēja uzsākt apmācības. Pieredze iepriekšējos projektos liecina, ka, ja kādai programmai piesakās vairāk cilvēku, nekā plānots, mācību iestādes atrod iespēju izveidot papildu grupu.

Es dzīvoju provincē un arī gribu mācīties. Tas ir iespējams?


Apmācību programmas pieaugušajiem notiek visā Latvijā. Piemēram, Zilupē piedāvā 45 programmas. Kā tas notiek praksē, par programmas "3D printera lietošana drukas, robotikas, dizaina un tehnoloģiju nozarē" piemēru paskaidroja mācību centrs "MC Alfa".

Kurss paredz 104 neklātienes stundas un 56 praktisko apmācību stundas. Uz praksi nav obligāti jābrauc uz Rīgu. 3D printeris ir pietiekami kompakts, lai atvestu to tieši tur, kur savāksies studentu grupa. Ja bez brauciena nevar iztikt, tad var pretendēt uz transporta izdevumu apmaksu (līdz 30 eiro mēnesī), turklāt apmaksās ne tikai sabiedriskā transporta biļetes, bet arī degvielu, ja jūs dodaties uz studiju vai prakses vietu ar savu auto. Svarīgi: transporta izdevumu apmaksa tiek veikta pēc tam, kad esat saņēmis diplomu, precizē Valsts izglītības satura centrs. Turklāt cilvēkiem ar invaliditāti tiek apmaksāti asistenta vai surdotulka pakalpojumi.

IT nozare. Vai varēs mācīties arī nesaistītu jomu pārstāvji?


Bez IT zināšanām tagad neiztikt. Ar katru gadu pieprasījums pēc speciālistiem šajā nozarē tikai pieaug. Un šajā nozarē sevi realizēt var ne tikai programmētāji, bet arī citi speciālisti ar humanitāru izglītību – piemēram, apgūstot digitālo mārketingu.

Ja tomēr esat nolēmis izmēģināt sevi tieši programmēšanā, bet nevarat tikt skaidrībā ar izvēli starp Java, Python vai kaut ko citu, tad ļaujiet speciālistam jums palīdzēt. Zem katras programmas apraksta ir norādīti konsultantu telefoni. Par vienu no šādām telefona konsultācijām stāsta Irīna Bausova, LU ekonomikas fakultātes mācību centra direktore: "Zvana sieviete, kura grib izvēlēties kaut ko no programmēšanas, bet nezina, kas viņai būs piemērotāks. Jautājam, kas jums vairāk patīk? Ja patīk būt arhitektam, tad izvēlieties tieši programmēšanu. Ja esat cilvēks, kuram ne vienmēr patīk, kā ir sastādīts pušķis no ziediem, un gribas kaut ko pielabot, tad jums jāizvēlas programmatūras testēšanas programmu. Pēc pieredzes zinām, ka sievietēm tas labi padodas."

Latvijas Universitāte šī projekta ietvaros piedāvā 23 profesionālās pilnveides programmas. Uz oktobra sākumu jau iesniegts vairāk nekā 1500 pieteikumu. LU ir arī pavisam unikāla programma, ko šajā projektā nepiedāvā neviens cits: "Eksporta programma iesācējiem". Ar savām zināšanām tur dalīsies viena no vadošajiem nozares ekspertiem Ieva Jansone, praktiķe, kas ir vadījusi daudzu pazīstamu Latvijas zīmolu, piemēram, "Laima", "Staburadze", "Gutta" eksportu uz tādiem sarežģītiem eksporta tirgiem kā Ķīna, ASV, Mongolija. Šī ir reta iespēja uzņēmējiem, kas plāno iekarot ārzemju tirgus, izpētīt eksporta stratēģijas, starptautisko biznesa etiķeti un protokolu, kā arī kultūras atšķirības Āzijas un Eiropas tirgos.

Kā pieteikties? Kad gaidīt atbildi?


Pieteikties var programmas mājas lapā, pieslēdzoties ar internetbankas palīdzību. Katrs pretendents var iesniegt trīs pieteikumus. Jebkurā brīdī izvēli var mainīt, noņemot vienu no pieteikumiem un aizstājot to ar citu. Reģistrācijas laikā nāksies atbildēt uz dažiem jautājumiem par savu sociālo un ekonomisko statusu, piemēram, vai jums ir bēgļa vai maznodrošinātā statuss.

Pieteikties var arī personīgi, ierodoties Valsts izglītības attīstības aģentūrā, Rīgā, Z.A.Meierovica bulvārī 1-16, 5. stāvā. Tālrunis vizītes pieteikšanai: 67854769;

Līdzi jābūt personu apliecinošam dokumentam. Reģionos jūs gaida 81 projekta koordinators.

Pēc iesniegšanas termiņa beigām pieteikumu pārbaudei atvēl 2-3 nedēļas. Ja jūs atbilstat prasībām (var gadīties, ka pēc pieteikuma iesniegšanas jūs iegūstat bezdarbnieka statusu, bet tas neietekmēs jūsu iespēju mācīties, jo tiks ņemts vērā jūsu statuss pieteikuma iesniegšanas dienā), nāksies pieņemt gala lēmumu. Nevar mācīties divās vai trīs programmās vienlaicīgi. Turklāt šajā programmā var piedalīties tikai divas reizes.

Pēc tam, kad saņemsiet apstiprinājumu no VIAA pa e-pastu vai jums piezvanīs koordinators, ar jums sazināsies mācību iestāde, lai informētu par nodarbību grafiku. Atsevišķās programmās jums prasīs iziet iepriekšēju pārbaudi. Pēc tam jūs parakstāt līgumu ar mācību iestādi, samaksājat savu daļu un jūs gaida "skolas sols"!

Nedaudz statistikas:

  • Kopumā kopš 2017. gada projekta ietvaros apmācības ir izgājuši vairāk nekā 34 000 cilvēku. Tikai 9% nebeidz mācības.
  • 31% no visiem programmas dalībniekiem ir vecāki par 45 gadiem, 19% ir vecāki par 50 gadiem.
  • 51% no apmācību dalībniekiem ir rīdzinieki, bet 49% dzīvo ārpus galvaspilsētas.


Studiju programmu piedāvājums ir balstīts uz nozares padomju ieteikumiem. Viena no salīdzinoši jaunām un pēdējos gados pieprasītākajām profesijām ir namu pārzinis. Daudzi uzskata, ka šo mācību apgūšana nodrošina labu perspektīvu cilvēkiem pirmspensijas un pensijas vecumā. Šo mācību cena ir 61 eur no pilnas mācību maksas, kas kopā veido 1220 eiro. TOP 3 pieprasītākajās darba profesijās ietilpst metinātāji – studiju izmaksas sastāda 87 eiro, tie ir 5% no pilnās vērtības 1740 eiro, pieprasīti arī ir elektromontieri un elektrotehniķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!