Foto: Shutterstock
Kā zināms, nauda ir nicināms metāls. Īsti gara titāni nedomā par tādiem sīkumiem un spēj dzīvot pēc principa "mucā auguši, caur spundi baroti", domājot tikai par nepanesamo esības smagumu. Ja jūs jau sen sevi dēvējat par gara titānu, un raižu pilnā pieķeršanās pasaulīgām bagātībām traucējusi jums pacelties virs parasto mirstīgo problēmām — šie kaitīgie padomi ir domāti tieši jums. Mēs iemācīsim jūs rīkoties ar savām finansēm maksimāli neefektīvi.

1. Aizmirstiet visu, kas jums iemācīts skolā, jo īpaši — matemātiku.

Nemēģiniet iepriekš izvērtēt, kāds pirkuma variants būs visizdevīgākais. Ja ieraudzījāt desmit jogurtus par astoņu jogurtu cenu — ķeriet ciet! Nav svarīgi, ka derīguma termiņš beigsies pēc trim dienām. Gribas klausīties mūziku internetā bez reklāmām? Abonējiet "YouTube", tad vēl "Spotify", un neanalizējiet, kāpēc tie jums būtu nepieciešami abi vienlaikus.

2. Viss, kas jums ir nepieciešams no matemātiskām zināšanām, ir skaitļu noapaļošana

Šodien jūsu ģimene iztērējusi ēdienam 11 eiro, vakar — 14, aizvakar — 13, tas taču sanāk divpadsmit eiro dienā, vai ne? Kāpēc tad ēdienam iztērēti 500 eiro mēnesī? Izmaksu grafiki internetbankā kaut ko nepareizi rāda, būs jāatslēdz šis pakalpojums, no tā rodas tikai sarūgtinājums.

3. Neplānojiet izmaksas

Ejiet iepirkties un improvizējiet. Izpētiet pannas! Jūs taču jau sen gribējāt jaunu un ērtu pannu! Ak, te arī ir vok-panna, ir jānopērk. Ak Dievs, kāda servīze ar putniņiem, cik žēl, ka mājās to nebūs, kur likt. Un šo krūzi ar Muminiem noteikti novērtēs brāļameita. Starp citu, kādēļ jūs vispār šeit atnācāt? Mamma palūdza piemeklēt viņai daudzfunkcionālo vārīšanas katlu... Plānot izmaksas visam mēnesim tā, lai nenāktos pēdējās dienās pirms algas ēst tikai makaronus, — tas ir ļoti sarežģīti un briesmīgi. Un plānošanas līmenis "cik daudz naudas un kam es varu tērēt mēnesī, lai gada laikā sakrātu savam sapņu atvaļinājumam" ir pieejams tikai matemātikas profesoriem.

4. Neskatieties uz cenu un neņemiet vērā saistītos izdevumus

Neskatieties uz cenu, jūs taču "uz aci" varat novērtēt preces cenu. Nekādā gadījumā neizvērtējiet saistītos izdevumus. Lūk, pieņemsim, ka pandēmija ir beigusies, un jūs sagatavojāties uz divām nedēļām doties pie draugiem uz Tallinu. Ar dāvanām, protams. Divi smagi čemodāni. Kāds lidojums ir vislētākais? Nakts, protams. Nedomājiet par to, kā jūs četros no rīta lietū vilksieties ar kājām cauri pilsētai, bet beigās tik un tā izsauksiet taksometru. Un, ja lidotu dienas laikā, mierīgi varētu aizbraukt ar sabiedrisko transportu.

5. Nesalīdziniet cenas

Nekad nesalīdziniet preču cenas dažādos veikalos. Jo īpaši, ja jums ir nepieciešams iegādāties vairākas preces. Ja ir noticis brīnums, un visu nepieciešamo ar atlaidi var nopirkt vienā veikalā, nekādā gadījumā nedrīkst ņemt vērā laiku un izdevumus ceļam. Niecīgas atlaides dēļ nav žēl pavadīt stundu sabiedriskajā transportā.

6. Aplieciet sevi ar kārdinājumiem

Vai jums vienmēr bijis par maz gribas spēka? Dodieties uz pārtikas veikalu ar burkšķošu vēderu, bet pēc jauniem džinsiem — uzreiz pēc algas. Noteikti ejiet uz pēc iespējas lielāku tirdzniecības centru, kur ir daudz kārdinājumu.

7. Izmantojiet devīzi "par to es domāšu rīt"

Rīt noformēsiet atlaižu karti veikalā, kur iepērkaties katru dienu, rīt aizbrauksiet noformēt jaunu braukšanas karti pazudušās vietā (pagaidām var nopirkt biļeti pie vadītāja), rīt pieslēgsiet jaunu, izdevīgāku zvanu tarifu. Rīt aizvērsiet bankas kontu, ko neizmantojat jau divus gadus, lai tur vēl joprojām veidojas negatīva bilance. Rīt izmantosiet dāvanu karti uz akvaparku un iztērēsiet lojalitātes programmas bonusus (tos pašus, kam, ak vai, jau pirms nedēļas beidzās iespējamais izlietošanas termiņš) mīļotajā kafejnīcā. Kamēr jūs trīs mēnešus "rīt" nodosiet skaitītāju rādījumus, jums varbūt liks samaksāt par ūdens pārtēriņu visā mājā.

8. Metiet ārā čekus

Nesaglabājiet čekus, jo jūs nekad nenesīsiet atpakaļ brāķi un jums nebūs jāatdod prece veikalā. Īpaši bezjēdzīgi ir glabāt čekus par medicīnas pakalpojumiem. Kāpēc jums saņemt atpakaļ daļu no pārmaksātajiem nodokļiem? Ir jāpiņķerējas, jāfotografē čeki, jāaugšupielādē tie Elektroniskās deklarēšanas sistēmā...

9. Izradīšanās ir dārgāka par naudu

Ja kaimiņam ir "iPhone, tad ir kauns staigāt ar "Android". Ja krokodila ādas somiņu nekādi nav iespējams nopirkt, tad nopērciet kaut vai līdzīgu, bet saulesbrilles — vismaz "Ray-Ban" formā. Kas tas tāds, džemperis, kas maksā mazāk par 50 eiro? Jūs taču neesat bomzis, vai ne? Un kas par to, ka tas ir kvalitatīvs, valkāt lētu nozīmē sevi necienīt. Ja jūsu draugi dodas atpūsties uz dārgu restorānu, labāk paņemt ātro kredītu, lai sirsnīgi izballētos. Ja jūs pateiksiet, ka šomēnes nevarat atļauties šādus tēriņus, draugi no jums novērsīsies. Draugi taču vienmēr tā dara.

10. Pērciet vislētāko

Vēl var krist arī citā galējībā — pirkt vislētāko. Lai muļķi pērk preces no pārbaudītiem ražotājiem un piemaksā par zīmolu. Jaunais fēns priecēs jūs ar dedzinātas plastmasas aromātu, bet ķīniešu sintētika, no kuras ārā lien diegi, vislabāk raksturos jūs potenciālā biznesa partnera, klienta vai darba devēja acīs.

11. Nelasiet atsauksmes

Mēģināt iekārtoties jaunā darbā? Nekad nelasiet atsauksmes par uzņēmumu. Kāpēc jums būtu jāzina, kā šeit attiecas pret darbiniekiem, vai apmaksā virsstundas, kāda šajā uzņēmumā ir sodu sistēma... Kāpēc iepriekš satraukties, ka jums var tikt piemērota soda nauda simts eiro apmērā par piecu minūšu kavēšanos? Problēmas ir jārisina tad, kad tās parādās, vai ne? Ja jūs esat pašnodarbinātais, noteikti nemeklējiet atsauksmes par klientiem. Neviens jūs neuzmetīs, kas par muļķībām.

12. Taupiet uz veselību

Ar darbu kaut kā neveicas un pienākuši grūti laiki? Nu ko, ekonomija, protams, ir ļaunums, bet ir lietas, uz ko tiešām var ietaupīt. Piemēram, veselība. Piekto mēnesi pēc kārtas sāp vēders? Labāk neiet pie ārsta, viņš taču izrakstīs dārgas zāles. Gan sāpes pāries pašas no sevis. Tas draugs, kurš jūs biedē ar zarnu vēzi, vienkārši ir muļķis. Vēl var ietaupīt uz jūsu tehnikas remontu un apkopi. Kāpēc planšetei ir nepieciešams maciņš, jūs taču nenēsājat to koferī ar naglām? Benzīns palicis dārgāks, bet degvielas tvertnē var ieliet kādu kannās sapildītu noslēpumainu šķidrumu, kas glabājas garāžā! Dodiet šurp divas! Ja nu motors salūst — nu ko, staigāt ir veselīgi, tajā pašā laikā var ietaupīt uz sporta zāles abonementu.

13. Taupiet uz auto

Paturiet prātā, ka tad, kad grūtie laiki beigsies, ir nepieciešams taupīt uz auto. Ņemiet ierūsējušo spaini ar naglām, no kura dūmi nāk, kā no vilciena. Nekad nebeidzams remonts palīdzēs jums atrast jaunus draugus auto servisu darbinieku vidū, un, lai gan Latvijā vēl nav ieviests nodoklis vecām mašīnām, gan to agri vai vēlu ieviesīs. Kas var būt patriotiskāk nekā palīdzēt ar naudu mīļotajai valstij? Un, ņemot vērā, ka ik gadu Latvijā aizdegas vidēji 600 vecu automašīnu, jūs ievērojami palielināsiet savas izredzes nokļūt ziņu sižetā. Tikai nepērciet ugunsdzēšamo aparātu, tā arī ir pilnīgi bezjēdzīga naudas izšķiešana.

14. Dzīvojiet uz parādu rēķina

Esat parādā naudu un nevarat atmaksāt? Paņemiet kredītu. Un tad vēl vienu kredītu, lai atdotu pirmo kredītu. Turpiniet līdz tam brīdim, kad aptrūksies banku, kas ir gatavas izsniegt jums naudu. Parāds, protams, pieaugs, toties būs īsi laika periodi, kad varēs par to nedomāt.

15. Turpiniet dzīvot mājoklī ar milzīgiem komunālajiem rēķiniem

Grūtie laiki ne tikai ir tālu aiz muguras, pienāca arī veiksmīgs periods, un jūs no brālēna vecmāmiņas iemantojāt trīs istabu dzīvoklī Rīgas centrā? Ievācieties tajā un neuzdodiet stulbus jautājumus, piemēram, "kam mums diviem ir nepieciešami 120 kvadrātmetri" un "kur vecmāmiņa lika rēķinus, interesanti, cik jāmaksā par apkuri ar šādiem četrus metrus augstiem griestiem?" Nekādā gadījumā nedomājiet par to, kā turpināt iznomāt divistabu dzīvokli nomalē un vai izīrēt mantojumu ilgtermiņa nomā kādai firmai būs daudz izdevīgāk.

16. Visu nevajadzīgo uzreiz metiet ārā

Sameklēt internetā informāciju par to, cik varētu izmaksāt no vecmāmiņas mantojumā palikušās vinila plates, prasīs veselas trīs minūtes, bet laiks, kā zināms, ir nenovērtējams. Un kas tas tāds? Fitnesa kluba karte, kur jūs iegādājāties abonementu pirms mēneša, bet tā arī neaizgājāt, jo salauzāt kāju? Nu, lai tik stāv uz plaukta. Pārpārdot vai iesaldēt — tas ir pārāk sarežģīti.

17. Vairāk krītiet panikā

Palasījāt ziņas par krīzi? Laiks krist panikā! Steigšus pērciet griķus un tualetes papīru, iegādājieties zeltu, paņemiet kredītu mājai — zombiju apokalipses gadījumā kredītu varēs neatmaksāt, naudas vairs nebūs, bet no pagraba būs ērti šaut pa ienaidniekiem, slēpjoties aiz kartupeļu maisiem. Galvenais, nedomājiet par to, ka krīze var izrādīties ne tik biedējoša, un cenas nekustamajam īpašumam var samazināties. Jo vairāk slikti pārdomātu rīcību emociju uzplūdā — jo vairāk naudas jūs zaudēsiet.

18. Neieguldiet

Glabājiet naudu stikla burkā, var arī spilvendrānā vai vecā zeķē. Tad jūsu spēle "esmu banķieris" kļūs vēl aizraujošāka, jo pastāv iespēja, ka kāds no mājieniekiem paņems un izmetīs ārā "krāmus", nezinot par to saturu. Galvenais, nemēģiniet glabāt naudu krājkontos, nemaz nerunājot par investīcijām, jo inflācija, kas lēni apēd jūsu uzkrājumus, ir ļoti aizraujošs skats, no kā iedvesmojoties, var pat meditēt.

19. Dzīvojiet bez uzkrājumiem

Vispār labāk nekrājiet naudu. Kāpēc jums ir nepieciešams finanšu spilvens? Vai tad jūs plānojat zaudēt darbu, salauzt ledusskapi vai saslimt ar kaut ko nopietnu? Var, protams, nopirkt krājkasīti pieklājības pēc, bet nekautrējieties paņemt no tās naudu katru reizi, kad sagribēsies nopirkt melno ikru bundžiņu vai jaunāko viedtālruņa modeli.

20. Pārmaiņus vareni tērējieties vai stingri taupiet

Ja tomēr ļoti gribas izveidot uzkrājumus — ievērojiet stingru ekonomisko "diētu". Nepērciet neko, izņemot lētāko ēdienu, mazgājieties bļodā, lai ietaupītu ūdeni, ejiet gulēt agri, lai nebūtu jātērē elektrība. Izklaide ir domāta vājajiem! Kad pēc pāris mēnešiem šādā režīmā sāksiet jukt prātā — grezni pavadiet laiku visdārgākajā restorānā, rezervējiet numuriņu luksusa viesnīcā un iztērējiet visu nedēļas laikā ietaupīto. Dzīvojam taču vienu reizi!

21. Nepaaugstiniet kvalifikāciju

Jūs esat gudrāks par visiem un visu zināt. Neieklausieties padomos, jo īpaši — no profesionāļiem savā jomā. Jums nav nepieciešams mācīties neko jaunu, jūsu zināšanas nekad nenovecos, jūs nekad nevarēs aizstāt ar robotiem vai elastīgākiem darbiniekiem, kas nekautrējas apmeklēt kvalifikācijas paaugstināšanas kursus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!