Foto: Publicitātes foto

11. novembris pasaules vēsturē ir nozīmīgs datums – pietiek vien minēt Kompjēnas pamieru 1918. gadā, ar kuru tika pielikts punkts Pirmajam pasaules karam (lai gan formāli šis karš beidzās vien 2010. gadā).

Taču arī Latvijas vēsturē bijuši būtiski notikumi, piemēram, Lielbritānija de facto atzina Latvijas neatkarību (1918), no Rīgas tika padzīta bermontiešu armija (1919), bet ekspluatācijā nodota lidosta Rīga (1974).

DELFI Izklaide gan šajā dienā piemin 1959. gada 11. novembri, kad No Rīgas atdalījās patstāvīga Jūrmalas pilsēta.

Par notikumiem, kas saistīti ar mūsdienu Jūrmalas teritoriju, zināms jau visai sen - kopš XIII gadsimta, bet pēdējos divos gadu simteņos tās ģeopolitiskais statuss ir ne reizi vien mainījies.

1920. gada 2. martā Latvijas valdība no esošajiem peldu miestiem izveidoja Rīgas Jūrmalas pilsētu. 1946. gada sākumā Latvijas PSR valdība Rīgas Jūrmalu iekļāva Rīgas sastāvā kā atsevišķu rajonu, kuram 1949. gadā pievienoja Priedaini.

Savukārt 1959. gada 11. novembrī Latvijas PSR Augstākās padomes Prezidijs pieņēma lēmumu par Jūrmalas pilsētas izveidošanu, apvienojot Rīgas pilsētas Rīgas Jūrmalas rajonu, Sloku un Ķemerus.

Pirms diviem gadiem Jūrmalā oficiāli dzīvoja 56 000 pastāvīgo iedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!