Foto: stock.xchng

13. novembris pasaules vēsturē ir ļoti nozīmīgs datums – šajā dienā Lūiss Kerols sāka rakstīt grāmatu par Alisi (1862), Mērija Felpsa Džeikoba patentēja moderno elastīgo krūšturi (1913),bet kompānija Willis Motor Co. izmēģināja pirmo džipu (1940).

Tomēr DELFI Izklaide šajā dienā izceļ 1805. gada 13. novembri, kas tiek uzskatīts par datumu, kad miesnieks Johans Georgs Lāners (1772-1845) izgudroja cīsiņus, kādus tos pazīst mūsdienās, proti, lietojot liellopu un cūkgaļas maisījumu.

Tā kā viņš neilgi pirms tam bija no Frankfurtes pārcēlies uz dzīvi Vīnē, savu šedevru viņš nosauca par "Frankfurtes desiņām".

Tādēļ vēl līdz šim šīs abas pilsētas strīdas par to, kam pienākas "cīsiņu dzimtenes" gods, un šis gaļas izstrādājums joprojām tiek dēvēts gan par Frankfurtes, gan Vīnes desiņām.

Katrā gadījumā drīz vien cīsiņi Vīnē kļuva par īstu sensāciju, un tos labprāt ēda visu sabiedrības šķiru pārstāvji. Zināms, ka cīsiņus par savu mīļāko ēdienu nosaukuši pazīstamie komponisti Johans Štrauss un Francs Šūberts.

Taisnības dēļ jāpiebilst, ka kaut ko līdzīgu cīsiņiem jau ilgi pirms mūsu ēras pazinuši gan senie ķīnieši, gan arī grieķi. Piemēram, Homērs eposā Odiseja raksta (Ģiezena atdzejojumā):

"Itin kā cilvēks pie degošā sārta, kas uzliesmo spoži,

Kazlēna vēderu cep, ar taukiem un asinīm pilnu,

Groza no sāna uz sānu, lai ātrāk tas būtu gatavs, -

Gluži tā grozījās viņš no sāna uz sānu."

Un vēl: 1789. gada 13. novembrī pirmo reizi izskanēja leģendārā frāze "Neizbēgami ir tikai nāve un nodokļi" - to kādā vēstulē uzrakstīja amerikāņu valstsvīrs un zinātnieks Bendžamins Franklins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!