8. novembris pasaules vēsturē ir ļoti nozīmīgs datums – šajā dienā Ernans Kortess ieradās pie indiāņiem, kuri viņu noturēja par dievu (1519), Vilhelms Konrāds Rentgens atklāja dīvainus starus (1895), bet Led Zeppelin nāca klajā ar savu leģendāro ceturto albumu.

Tomēr DELFI Izklaide šajā dienā izceļ 2001. gada 8. novembri, kad notika Latvijas vēsturē nebijis precedents - tika iekaustīts Velsas princis Čārlzs.

Todien princis ieradās savā otrajā vizītē Latvijā un devās pie Brīvības pieminekļa, bet tur viņu sagaidīja kāda meitene, kura izspraucās cauri pūlim un ar sarkanu neļķi cietsirdīgi mēģināja iesist princim pa seju.

Kā noskaidrojās jau tās pašas dienas vakarā, meitene bija 16 gadus vecā nacionālboļševiku atbalstītāja Alīna Ļebedeva no Daugavpils, kura savu rīcību pamatoja ar protestu pret Latvijas iestāšanos NATO un pret karu Afganistānā, britus nosaucot "par visas pasaules ienaidniekiem".

Valsts prezidente Vara Vīķe-Freiberga princim ar steigu atvainojās, bet policija pret meiteni ierosināja krimināllietu, draudot, ka par šādu nodarījumu viņu varētu sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz 15 gadiem.

Tobrīd gan Alīna tika cauri bez soda, tāpēc vēlāk turpināja uzprasīties - 2004. gadā viņa kopā ar internacionālo nacionālboļševiku komandu piedalījās Krievijas prezidenta Vladimira Putina administrācijas telpu ieņemšanā.

Putins bija izlēmīgāks par latviešiem, tāpēc rezultātā - divi gadi ieslodzījumā Krievijas cietumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!