Foto: F64

2010. gadā Latvija un plašā pasaule uz mūžiem zaudējusi daudzus mīlētus, cienītus un apbrīnotus cilvēkus. Izklaides portāls Mango piedāvā atskatīties uz 2010. gada nelaiķiem, kuri aiz sevis atstājuši nenovērtējamu mantojumu, bet paši aizgājuši mūžībā līdz ar šo gadu.

70 gadu vecumā 9. janvārī miris krievu rakstnieks un dzejnieks Sergejs Kozlovs, kura populārākais darbs ir stāsts Ezītis miglā un scenārijs tāda paša nosaukuma režisora Jurija Noršetina veidotajai multiplikācijas filmai. Pateicoties Kozlovam, Ezītis miglā jau kļuvis tik leģendārs, ka pagodināts ar pieminekli Kijevā.

27. janvārī 91 gada vecumā miris slavenā stāsta Uz kraujas rudzu laukā autors Džeroms Deivids Selindžers. Viņš miris savās lauku mājās Ņūhempšīras štatā, kur rakstnieks dziļā noslēgtībā nodzīvojis vairāk nekā pusgadsimtu.

27. februārī 38 gadu vecumā savā dzīvoklī Maskavā atrasts miris populārais krievu kinoaktieris Vladislavs Galkins. Krievijas mediji ziņoja, ka iespējamais aktiera nāves cēlonis ir pēkšņa sirdslēkme, bet kāds anonīms informācijas avots vēstījis, ka aktiera nāvi varētu būt izraisījusi sirds nepietiekamība.

8. aprīlī kādā Šveices slimnīcā no vēža miris britu mūziķis, publicists, producents, kā arī leģendāro rokgrupu Sex Pistols un New York Dolls menedžeris Malkolms Maklarens. Maklarens ir viens no nozīmīgākajiem cilvēkiem panku kustības attīstībā septiņdesmito gadu Lielbritānijā. Kopā ar modes dizaineri Vivjenu Vestvudu viņš tiek uzskatīts par cilvēku, kurš definēja britu panku vizuālo stilu.

10. aprīlī visas pasaules sabiedrību šokēja ziņa par netālu no Smoļenskas notikušo Polijas prezidenta Leha Kačiņska lidmašīnas katastrofu. Aviokatastrofu, kurā gāja bojā Polijas prezidents un viņu pavadošā delegācija, Polijas elite novērtējusi kā lielāko traģēdiju valsts pēckara vēsturē.

1. maijā 80 gadu vecumā mūžībā aizgājusi latviešu kino un teātra aktrise Dina Kuple, kura Dailes teātrī strādājusi no 1955. līdz 1977. gadam. Vēlāk viņas mūžs bijis saistīts ar Jaunatnes teātri, bet 1991. gadā Kuple atkal atgriezās Dailes teātrī.

Leģendārais amerikāņu mūziķis, grupu Elf, Rainbow, Black Sabbath, Heaven & Hell, Dio vokālists Ronijs Džeimss Dio saskaņā ar pretrunīgo un visai skopo informāciju ārvalstu medijos miris 16. maijā Hjūstonā. Leģendārais mūziķis 67 gadu vecumā tomēr zaudējis cīņā ar kuņģa vēzi.

29. maijā 74 gadu vecumā no prostatas vēža aizsaulē aizgājis izcilais amerikāņu aktieris un režisors Deniss Hopers. Viņš pēdējos savas dzīves mirkļus pavadījis savās mājās Venēcijā, Kalifornijas štatā. Starp Hopera nozīmīgākajiem kino darbiem minamas filmas Apocalypse Now, Blue Velvet, Speed, Ed TV, Palermo Shooting un citas.

Latvija traģisku zaudējumu piedzīvoja 15. jūnija vakarā, kad slimnīcā 52 gada vecumā mūžībā aizgāja Jānis Grodums (attēlā), kurš kopš 1976. gada bija leģendārās latviešu rokgrupas Līvi dalībnieks. Nepilnu mēnesi pirms nāves hepatīta dēļ Grodums tika ievietots Infektoloģijas centrā. Ar mūziķa dzīvesbiedres Elitas Patmalnieces palīdzību tika uzsākta ziedojumu vākšana Groduma veselības glābšanai, tomēr šim mērķim tika saziedoti vien 900 lati. 

18. jūnijā no dzīves 87 gadu vecumā šķīries slavenais portugāļu rakstnieks, dramaturgs un žurnālists, 1998. gada Nobela balvas literatūrā ieguvējs Žozē de Souza Saramagu. Romānu Ensaio sobre a Cegueira (Eseja par aklumu) un A Caverna (Ala) autors mūža miegā aizmidzis Lansarotes salā, Kanāriju arhipelāgā, kur bija viņa mājas.

Pēc grūtas slimības 52 gadu vecumā 14. septembrī miris leģendārās latviešu poproka grupas Vaidava ilggadējais solists un dziesmu autors Jānis Zandbergs. Mūziķa gaitas Jānis sāka Inčukalna pamatskolas ansamblī, pirmo plašāko ievērību guva kolhoza Ādaži ansamblī Suvenīrs, bet 1981. gadā, izveidojoties grupai Vaidava, Jānis kļuva par tās dziedātāju un tieši viņa izpildītās dziesmas Tu būsi vēl, Kafijpupiņas u.c. to padarīja par vienu no desmitgades populārākajiem ansambļiem Latvijā.

29. septembrī 85 gadu vecumā miris leģendārais amerikāņu aktieris Tonijs Kēriss, kurš plašākai publikai pazīstams ar Džo/Džozefīnes lomu komēdijā Džezā tikai meitenes (Some Like it Hot). Kērtiss pēdējos mūža gadus cieta no dažādām veselības, īpaši elpošanas problēmām, un jūlijā Lasvegasā viņš tika uz vairākām nedēļām hospitalizēts pēc asas astmas lēkmes.

2. oktobrī Daugavpils novada Tabores pagastā, aptuveni divu kilometru attālumā no sādžas Skubiņi priežu galotnēs iekrita deltaplāns. Negadījumā gāja bojā režisors Kristaps Streičs. Streičs dzimis 1970. gadā, un viņš ir slavenā latviešu režisora Jāņa Streiča dēls. Bez režijas Kristaps bija pazīstams arī kā mūziķis un datormākslinieks, bet pirms diviem gadiem popularitāti centās vairot, kopā ar dziedātāju Lieni Bronušu (Candy) uzstājoties TV šovā Zvaigžņu lietus. Pēc traģiskā negadījuma deltaplāna pilots Valērijs Masļakovs atzina, ka Streiču bija iespējams glābt.

84 gadu vecumā mūžībā aizgājis kanādiešu kinoaktieris Leslijs Nīlsens, kurš pazīstams ar lomām savulaik popularitāti un skatītāju atzinību guvušajās Holivudas komēdijās Naked Gun (Kailais ierocis) un Airplane (Lidmašīna). Nīlsens, kura nāvi varēja būt izraisījuši pneimonijas rezultātā radušies veselības traucējumi, miris dabiskā nāvē, aizmiegot līdzās saviem draugiem un sievai.

Viena no mūsdienu izcilākajām krievu dzejniecēm Bella Ahmaduļina 73 gadu vecumā pēc smagas slimības mirusi 29. novembrī. Ahmaduļinas dzejā spriegs lirisms apvienots ar intelektuālu dzīves uztveri, tajā jūtama arī sasaukšanās ar aizgājušo laikmetu poētisko tradīciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!