Foto: Mango

Grupas Borowa MC puiši Aigars Runčis un Ingars Gusāns (abi attēlā) spiesti secināt, ka labas mūzikas Latvijā kļūst arvien mazāk un mūziķu došanās peļņā uz ārzemēm ir likumsakarīga, jo pie dzimtenē ar koncertiem vairs nav iespējams nopelnīt.

"Pagaidām vēl esam Latvijas patrioti, bet ne tik dedzīgi kā agrāk. Vēl nedaudz patriotisma mūsos būs līdz tam brīdim, kamēr šeit būs darbs un nebūs vajadzības aizbraukt uz ārzemēm. Taču brīdī, kad sapratīšu, ka tādi jauni cilvēki šeit nav vajadzīgi, patriotisms automātiski pazudīs," portālam Mango atklāj ģitārists Ingars.

Aigars savukārt aicina latviešu mūziķus pavisam nepazaudēt patriotismu, taču rēķināties ar to, ka tagad ar koncertiem ir tā pašvakāk.

"Es esmu ļoti liels Latvijas un vispirms Latgales patriots. To esmu mēģinājis apliecināt arī darbos, piemēram dziesmā Iededzies par Latviju. Patriotisms, protams, manī ir palicis, bet Latvijas mūziķiem ir jāapzinās, ka nebūs vairs tā, kā bija agrāk - ka nemitīgi zvanīs, būs koncerti un nauda plūdīs. Tagad jādomā pašiem - jānāk klajā ar savām iniciatīvām, idejām un tad tas darbiņš atradīsies," optimistiskāku skatījumu piedāvā Aigars.

Puiši spriež, ka jebkurā gadījumā mūzikas bizness Latvijā ir nežēlīgs, un jebkuram mūziķim ir jāstrādā citā profesijā, lai nopelnītu naudu iztikai.

"Mūziķus, kuri var nopelnīt ar šo profesiju, Latvijā var saskaitīt uz vienas rokas pirkstiem," spriež Ingars. Viņš spriež, ka esam nonākuši tiktāl, ka vienīgie pelnošie mākslinieki ir šlāgermūzikas izpildītāji.

"Zinu ka daudzi man pārmetīs, jo šlāgeri ir tautas mūzika, bet tajā visā tomēr ir tāda lētuma piegarša. Skumji, ka Latvijā nav tādu apstākļu, lai cilvēki brīvajā laikā varētu pievērsties kam nopietnākam - viņiem vajadzīgi tikai seriāli un šlāgeri. Tur to informāciju ieliek mutē jau sagremotu - ir tikai jānorij. Lielākā daļa latviešu nav gatavi domāt," spriež Ingars, un arī Aigars viņam piekrīt, ka tas ir likumsakarīgi.

Par spīti visam, puiši tomēr negrasās nolaist paši sev mūzikā uzstādīto latiņu un sākt spēlēt lētus skaņdarbus - tā vietā viņi izvēlas strādāt algotu darbu citās profesijās un atstāt mūziku hobija līmenī.

"Latvijā nopietnas mūzikas izpildītājiem nav iespējams nopelnīt - to var aizmirst. Mūzikas izpildīšana Latvijā jāuzskata par hobiju. Var spēlēt savam fanu pulciņam, cerot, ka kādreiz kāds kaut ko pamanīs, dzirdēs un sapratīs. Un ja iespēja iepriecināt arī šauru loku, arī tas ir labi," kopējo ainu uzbur Ingars.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!