Foto: LETA
Etiķetes speciāliste Aija Strautmane, vērtējot jaunievēlētā Valsts prezidenta Andra Bērziņa (attēlā) lēmumu nerīkot inaugurācijas balli, spriež, ka šis ir veids, kā jaunievēlētais prezidents cenšas tikt pie popularitātes, kas līdzvērtīga Zatlera iegūtajai.

"Parasti tā nedara - inaugurācijas balle ir tradīcija. Taču, ja ļoti ciena savu valsti un ņem vērā finansiālo stāvokli, kādā tā šobrīd atrodas, tas ir ļoti labs žests," sarunā ar portālu Mango Bērziņa lēmumu komentē etiķetes speciāliste.

Viņa spriež, ka ar šo soli, tāpat kā ar paziņojumu, ka varētu atteikties no savas prezidenta algas, jaunievēlētais prezidents cenšas nenobālēt uz līdzšinējā prezidenta Valda Zatlera fona, kurš pēdējā laikā ieguvis ļoti lielu popularitāti un gatavojas svētdien atvadīties no tautas ar īpašu pasākumu Likteņdārzā, kurā uzstāsies daudzi populāri pašmāju mūziķi. 

"Es kā izbijusi diplomāte varu spriest, ka pašlaik notiek savstarpēja cīņa starp bijušo un jaunievēlēto prezidentu. Zatlera reitingi pēdējā laikā ļoti paaugstinājušies. Ja viens vēlas kļūt par lielu cilvēku un jau uztaisījis karjeru, arī otrs grib iegūt tādu pašu popularitāti. Viens ir kļuvis par tādu kā tautas vadoni, bet otrs rāda, ka viņam nav darīšana ar oligarhiem," Zatlera un Bērziņa savstarpējās cīņas analizē Strautmane.

Viņa skaidro, ka inaugurācijas balles nav tikai latviešu izdomājums - tā ir tradīcija visā pasaulē.

"Inaugurācijas un atvadu balles ir visiem, par prezidentiem nemaz nerunājot. Pat diplomāti un vēstnieki rīko atvadu balles. Jaunievēlētais prezidents grib ieviest savas korekcijas pie protokola, ņemot vērā valsts finansiālo stāvokli," spriež eksperte, atzīstot, ka atteikšanās no inaugurācijas balles ir drīzāk politisks žests nevis spēcīgas personības izpausme.

Arī tas, kā šo soli uztvers ārzemēs, atkarīgs no katras valsts amatpersonu personiskās izpratnes par situāciju Latvijā. Tas pats attiecināms arī uz Zatlera iecerēto atvadu pasākumu.

"Ja es skatos cilvēcīgi - šādas atvadas no tautas ir ļoti patīkamas, bet no otras puses - prezidentu taču neievēl tauta," par Zatlera atvadu pasākumu spriež eksperte.

Tikmēr paša Bērziņa pārstāvji izteikušies, ka jaunievēlētais prezidents pieņēmis lēmumu nerīkot balli, jo uzskata, ka balles var rīkot tikai pēc labi padarītiem darbiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!