Nacistiskās Vācijas vadonis Ādolfs Hitlers Pirmā pasaules kara laikā kļuvis par tēvu ārlaulības dēlam (attēlā pa labi), kura māte bijusi kāda 16 gadus veca franču meitene, vēsta ārvalstu prese.

Izdevums LePoint publicējis sensacionālus pierādījumus tam, ka Trešā reiha vadonim bijis mantinieks. Hitlera un francūzietes attiecības sākušās netālu no Lilles Pirmā pasaules kara laikā, kurā viņš piedalījies kā brīvprātīgais.

Tavu tēvu sauca Hitlers

Francijas pilsonis Žans Marī Lorē jau 1981. gadā publicēja autobiogrāfiju ar nepārprotamu nosaukumu Ton Père s'appelait Hitler (Tavu tēvu sauca Hitlers). Pēc četriem gadiem autors 67 gadu vecumā nomira, tā arī nepierādījis savu izcelsmi.

Pierādījumi tomēr nākuši gaismā, pateicoties viņa advokāta Fransuā Gibo pūliņiem. Šomēnes jurists paziņojis, ka viņa klienta vārdu patiesumu apliecina dokumenti un fotogrāfijas. Viņš arī atklājis, kā Lorē uzzinājis par savu neparasto dzimtas vēsturi.

Žans Marī Lorē piedzima 1918. gada martā un uzauga, neko nezinot par savu tēvu. Viņa māte Šarlote Lubžuā zēnam deva kāda attāla radinieka uzvārdu.

Bet 1950. gadu sākumā, neilgi pirms savas nāves, sieviete dēlam atzinusies, ka 16 gadu vecumā viņai bijis īss romāns ar jaunu vācu kareivi, un pēc dažiem alkohola slacītiem randiņiem viņa 1917. gada jūnijā kļuvusi grūta.

Šarlote tāpat pastāstīja dēlam, ka kareivja uzvārds bijis Hitlers. Viņš piedalījās cīņās Pikardijā un kārtējā atvaļinājuma laikā apmetās gleznainā ciematiņā netālu no Lilles, kur arī iepazinās ar franču meiteni.

"Es kopā ar citām sievietēm pļāvu zāli, kad mēs ieraudzījām grupu vācu kareivju ceļa otrā pusē. Viens no tiem kaut ko zīmēja skiču burtnīcā," savu pirmo tikšanos ar Hitleru atcerējās Lubžuā. Tā kā visas sievietes vēlējās uzzināt, ko jaunais kareivis zīmē, tieši Šarloti aizsūtīja to noskaidrot. Nejaušā iepazīšanās kļuva par neilgu attiecību sākumu – nākamajā gadā piedzima Žans Marī.

Randiņa laikā - uzrunas neredzamiem klausītājiem

"Tajās retajās reizēs, kad tavs tēvs atradās netālu, viņam patika kopā ar mani pastaigāties ārpus pilsētas. Tiesa, šīs pastaigas parasti slikti beidzās. Dabas iedvesmots, viņš uzsāka garas runas, kuru saturu es nekādi nespēju izprast," dēlam vēlāk stāstīja Šarlote Lubžuā.

Viņa atminējās, ka šādos brīžos viņas pavadonis pat necentās runāt franciski, bet "runāja vāciski, vēršoties pie neredzamas auditorijas." "Pat ja es prastu vāciski, vienalga nespētu viņu saprast, jo maz zināju par Prūsijas, Austrijas vai Bavārijas vēsturi," stāsta Šarlote.

Mātes vārdi vajāja Žanu Marī Lorē līdz pat mūža beigām, jo bija grūti noticēt, ka viņa tēvs varējis būt viens no nīstamākajiem cilvēkiem cilvēces vēsturē. "Lai izvairītos no depresijas, smagi strādāju. Divdesmit gadu laikā ne reizi neaizgāju uz kino," vēlāk Lorē atzina savā autobiogrāfijā.

Karā pret tēva dzimteni

Zīmīgi, ka 1939. gadā viņš devās karot pret nacistisko Vāciju, aizstāvot Mažino līniju. Vēlāk, okupācijas laikā, viņš pievienojās Pretošanās kustībai un pieņēma pagrīdes iesauku Klements.

Tomēr uzstājīgā ideja par apšaubāmo izcelsmi Lorē neatstāja, un 1970. gados viņš sāka meklēt pierādījumus savai saiknei ar Hitleru. 1979. gadā viņš vērsās pie jurista Fransuā Gibo ar jautājumu: "Esmu Hitlera dēls. Sakiet, ko man darīt?"

"Viņš bija nedaudz samulsis un pat nezināja, vai patiešām vēlas, lai informācija par viņu kā par Ādolfa Hitlera dēlu nokļūtu atklātībā, vai arī vienkārši uz visiem laikiem par to aizmirst... Es daudz runāju ar viņu, turklāt vairāk kā psihologs nekā jurists," žurnālistiem pastāstīja Gibo.

Zinātnieki paternitāti atbalsta

Kā izrādījās, savu sakņu jautājumam Lorē bija piegājis ļoti nopietni. Cenšoties noskaidrot savu izcelsmi, viņš bija vērsies pie zinātniekiem, tostarp pie vēsturniekiem un ģenētiķiem no Heidelbergas universitātes, kā arī lūdzis grafologa palīdzību.

"Un viņi visi izdarīja vienu un to pašu secinājumu: Žans Marī Lorē, visticamāk, patiešām bija Ādolfa Hitlera dēls," atklāj Le Point.

Kā teikts publiskācijā, lai gan Hitlers neatzina savu ārlaulības dēlu, viņš vienalga palīdzēja Šarlotei Lubžuā ar naudu.

Mantinieki cer uz Mein Kampf honorāriem

Žurnāla rīcībā šobrīd atrodas Vērmahta dokumenti, saskaņā ar kuriem vācu armijas virsnieki nogādāja francūzietei aploksnes ar naudu. Turklāt Lubžuā mājas bēniņos atrastas Ādolfa Hitlera parakstītas gleznas: vienā no tām attēlota sieviete, kura ārkārtīgi līdzinās Žana Marī Lorē mātei.

Šos pierādījumus vēl analizēs un pēc tam iekļaus francūža autobiogrāfijas atkārtotā izdevumā. Pēc Fransuā Gibo domām, tas ļautu Lorē mantiniekiem pretendēt uz honorāriem par Hitlera slavenā darba Mein Kampf daudzajiem izdevumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!