Foto: F64

Radio 101 dīdžejs un mūzikas apskatnieks Toms Grēviņš (attēlā) pēc aizvadītās svētdienas Dziedi ar zvaigzni raidījuma publiski paudis sašutumu par grupas Instrumenti dziesmas Zemeslodes izmantošanu šovā.

Sarunā ar izklaides portālu Mango Grēviņš neslēpj, ka viņš parasti pašmāju popkultūras šovus neskatoties, bet aizvadītajā svētdienā tas noticis apstākļu sakritības dēļ. "Man svētdienu vakaros parasti ir prātīgākas lietas, ar ko nodarboties, bet šoreiz draugi nejauši bija atstājuši televizoru ieslēgtu," skaidro Grēviņš, kuram pirmā un, iespējams, arī pēdējā šāda veida pieredze beigusies ar nelāgu pārsteigumu.

Sašutums par grupas Instrumenti dziesmas Zemeslodes izmantošanu šovā Dziedi ar zvaigzni, kur to izpildīja mūziķis Atis Auzāns un aktrise Aija Dzērve, dīdžejam radies, jo viņam esot labas attiecības ar grupas dalībniekiem un viņš zinot mūziķu attieksmi pret šādu dziesmas izmantošanu, tomēr acīmredzot mūziķi nevar aizliegt savu kompozīciju atskaņošanu tamlīdzīgos raidījumos.

"Es neesmu pārliecināts, jo īpaši pētījis to neesmu, bet man ir aizdomas, ka šova rīkotājiem Latvijā izpildītājiem nav jāprasa atļauja, lai viņu radītās dziesmas izmantotu šovos - viņiem tikai pēc tam ir jāaizsūta atskaite uz [autortiesību aģentūru] AKKA/LAA un viss. Es labi pazīstu grupu Instrumenti, un man pēc šova palika skumji, jo es zinu viņu nostāju pret šādiem raidījumiem," atzīst Grēviņš.

Viņš nenoliedz, ka gan pasaulē, gan Latvijā ir grupas, kuras kāpj uz skatuves, lai demonstrētu savas jaunās frizūras, bet ir arī grupas, kuras spēlē tāpēc, ka viņiem ir ko teikt. "Tad, kad šādu grupu dziesmas tiek izmantotas šovos, paliek neomulīgi," sajūtās dalās Grēviņš.

Viņš novērojis, ka starp pašmāju grupām ir apvienības, kuras vēlas draudzēties ar visiem un tādejādi celt savu popularitāti, tomēr dīdžejs apšauba, ka ar dziesmu atskaņošanu šovos iespējams vairot grupas atpazīstamību.

"No tā, ka ar visiem draudzēsies, populārs nekļūsi. Es šaubos, vai, dzirdot šovā, piemēram, mācītāja izpildītu dziesmu, kāds nākamajā dienā legāli iegādāsies kompozīciju internetā," atzīst mūzikas eksperts.

Šovā redzēto Grēviņš vērtē visai ironiski, neslēpjot, ka tur notiekošajam ir maz sakara ar labu mūziku. "Es skatos un brīnos - lielākā daļa izpildītāju aizbliež visas notis garām, bet pēc tam žūrija viņiem dod desmitniekus. Lielākoties viņu izpildītajām dziesmām ir mazs sakars ar oriģinālu, un vēl tos papildina "jauki" priekšnesumi. Tas degradē mūzikas ideju," pārliecināts ir Grēviņš.

To, ka citās valstīs situācija ar dziesmu izmantošanu šovos ir labāka un mūziķu tiesības tiek efektīvāk aizsargātas, Grēviņš raksturo ar šobrīd vienas no populārākajām rokmūzikas apvienībām pasaulē - amerikāņu grupas Kings of Leon - piemēru.

Šī grupa Amerikā savas dziesmas nelicencē nevienam šovam, lai gan par tām interesi izrādot, piemēram, Dancing With the Stars vai tīņu iecienītais muzikālais seriāls Glee.

"Viņi visiem rāda vidējo pirkstu, jo viņiem to nevajag. Bet Latvijas noteikumi ļauj rīkoties nelegāli, jo, piemēram, O!Kartes akadēmijā Kings of Leon dziesma gāja uz urrā," situāciju analizē Grēviņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!