Foto: morgueFile

Trešdien, 25. novembrī, visā pasaulē un arī Latvijā atzīmē "Starptautisko dienu vardarbības pret sievietēm izskaušanai", un šajā sakarā Mango nolēma noskaidrot, kāpēc pašmāju populārie vīrieši ir pacēluši roku pret skaistā dzimuma pārstāvēm.

Šķiet, viskauslīgākā Latvijas šovbiznesa darboņa tituls pienākas mūziķim Andrim Kivičam, kurš šobrīd dzimteni gan ir pametis un naudu pelna kā celtnieks Džersijas salā. Sabiedrībā lielu uzmanību izpelnījās 2005. gada vasarā notikušais incidents, kad Kivičs iekaustīja bijušo Vakara Ziņu redaktoru Juri Milleru, kurš bija atļāvies publicēt mūziķa sievas Danas Dombrovskas kailfoto, bet jau vairākus gadus nerimst runas par Kiviča tieksmi fiziski iespaidot arī savas mīļotās sievietes - gan viņa nu jau bijusī sieva un dēlēna māte Dana Dombrovska, gan jaunā laulātā draudzene Elīna Straume atklātības brīžos pašmāju medijiem atklājušas bijušā basketbolista agresīvās tieksmes, sadzīves konfliktu risināšanā savu taisnību pierādot ar dūru palīdzību.

Šī gada pavasarī skandāls uzvirmoja ap Ventspils mēra Aivara Lemberga dēlu Anriju Lembergu, kad atklātībā nonāca izraksts no viņa draudzenes, jauniņās aktrises un seriāla Mīli mani mūžam zvaigznes Zanes Aļļēnas medicīniskās kartes Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā, kas apliecināja, ka vīrietis janvāra beigās iekaustījis mīļoto sievieti. Pats Anrijs, protams, šīs runas noliedza, bet viņa draudzene par šo gadījumu runā izvairīgi, ne apstiprinot, ne noliedzot toreiz izskanējušo informāciju. Lai gan abi radījuši iespaidu, ka attiecības pajukušas, vēl septembrī seriāla Mīli mani mūžam pirmās sērijas noskatīšanās pasākumu restorānā Fīlings pievilcīgais pāris apmeklēja kopā un abu uzvedība liecināja par romantiskām jūtām abu starpā.

Savukārt Liepājas mūziķis un nu jau pajukušās grupas Līvi dalībnieks Tomass Kleins bēdīgu slavu izpelnījās pēc konflikta ar dziedātāju Andri Ērgli aizvadītā gada septembrī, kad "Latvijas 1. rokkafejnīcā" pieredzes bagātais mūziķis jaunākajam kolēģim iesita pa degunu. Īsi pēc šī kautiņa Kleina bijusī sieva Sigita Kleina pašmāju medijiem atklāja šokējošus faktus, apgalvojot, ka konfliktus risināt ar fiziskā spēka palīdzību mūziķis bija pieradis arī ģimenē, paceļot roku gan pret laulāto draudzeni, gan abu kopējo meitu. Pats Kleins neierastā atklātībā runas par sievas sišanu arī apstiprināja, gan piebilstot, ka sevi par sadistu neuzskatot, bet sieva viņu uz šādu rīcību izprovocējusi ar savu uzvedību.

Daudzu sieviešu apjūsmotais un iekārotais pašmāju aktieris Ivars Kalniņš pirms diviem gadiem "Lielā Kristapa" balvu pasniegšanas ceremonijas laikā šokēja sanākušos viesus, iesitot kādai fotogrāfei, kura vēlējusies iemūžināt populāro aktieri. Kalniņš savu rīcību vēlāk nenoliedza un pamatoja to ar nerakstītu likumu, ka viņu nedrīkst fotografēt, ja nav palūgta atļauja. Savulaik sabiedrībā klīda runas, ka aktieris attiecībās ar sievietēm jau izsenis izcēlies ar nesavaldību, un arī viņa bijusī sieva, pievilcīgā lietuviešu izcelsmes aktrise Aurēlija Anužīte, cietusi no viņa smagās dūres un no vīra vardarbības slēpusies, dzīvojot teātrī.

Lai gan kalendārā vēl nav iezīmēta diena, kas būtu veltīta vardarbības pret vīriešiem izskaušanai, un gadījumu skaits, kad daiļā dzimuma pārstāves būtu fiziski ietekmējušas vīriešus, ir krietni mazāks, tomēr Latvijas sabiedrībā runāts arī par tiem. Kā spilgtākais gadījums noteikti minams bijušā tieslietu ministra un politiķa Dzintara Rasnača atzīšanās, ka bijusī sieva Ārija Millere savulaik viņu pamatīgi iepērusi ar rabarberu kātiem un niknumā spērusi pa kājstarpi. Vīrietis aizsargājoties iecirtis sievai pļauku, bet histēriskā sieviete viņam pārsitusi pieri ar tālruņa klausuli.

Lai noskaidrotu, kas šos populāros un veiksmīgos vīriešus mudinājis pacelt roku pret sievietēm, izklaides portāls Mango sazinājās ar psihoterapeiti Ainu Poišu. Kādreizējā televīzijas sarunu šova vadītāja atzina, ka vairumā gadījumu, kad panākumus guvis vīrietis attiecību skaidrošanā ar pretējo dzimumu izmanto fizisko spēku, var runāt par vīrieša slēpto vājumu un nespēju sadzīvot ar sabiedrībā iegūto stāvokli.

"Ne visi vīrieši ir tik stipri, kā izskatās. Daudzi no viņiem bērnībā ģimenē ir saskārušies ar vardarbību - gan fizisko, gan emocionālo, un tagad, kad viņi sasnieguši zināmu statusu sabiedrībā, ieguvuši varu un ietekmi, viņi vēlas no šīm savulaik radītajām sāpēm atbrīvoties, sāpinot citus. Viņi nav izturējuši varas un naudas eksāmenu," skaidro Poiša.

Viņa atzīst, ka daudzos gadījumos fiziskais spēks tiek pielietots, lai padarītu sievieti atkarīgu un pierādītu viņai savu varenību. "Tādejādi vīrietis pierāda, ka gadījumos, kad sieviete uzdrīkstēsies spuroties pretim, viņa saņems sodu," uzskata psihoterapeite un mudina no vardarbības cietušās sievietes neklusēt, bet meklēt palīdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!